Persoanele care, începând de duminică, au început să se vaccineze împotriva Covid-19 primesc din partea autorităților câte o adeverință medicală care atestă că s-au imunizat. Procedura este aceeași și în alte țări, ceea ce a dus, bineînțeles, la o nouă efuziune din partea conspiraționiștilor, care au propagat zvonul că fără acea adeverință nu vom mai fi lăsați să urcăm nici în autobuz.
În realitate, după cum anunță oficial chiar Guvernul, respectiva hârtie nu folosește la nimic și nu creează niciun avantaj pentru posesor! Este emisă strict în scopul ținerii unei evidențe medicale de către pacient și de cei care îl vaccinează.
La ce folosește documentul: în curând, pe piață vor fi multe vaccinuri anti-Covid. Este esențial ca, la rapel, medicul să știe cu care dintre ele am fost vaccinați prima oară
Concret, documentul – care poate fi trimis fie pe e-mail, fie printat pe hârtie – conține datele personale ale omului vaccinat, datele despre vaccinul folosit atât la doza 1, cât și la doza 2, precum și datele centrelor de vaccinare unde i s-au administrat injecțiile.
E vorba despre o procedură care asigură atât trasabilitatea întregului proces, cât și diminuarea riscului unor erori. După doza 1, persoanei vaccinate i se spune să revină, pentru rapel, după 3 săptămâni. Adeverința are specificată data la care s-a vaccinat, astfel că va ști exact când să revină. Apoi, medicul care-i va administra a doua doză va putea citi când, unde și cu ce tip de vaccin i-a fost făcută prima.
Acest lucru pare acum neimportant pentru că pe piață sunt doar două vaccinuri – cele de la BioNTech/Pfizer și Moderna. Dar în foarte scurt timp acest lucru nu va mai fi valabil. Pe 4 ianuarie 2021 iese pe piață și vaccinul AstraZeneca, obținut printr-un cu totul alt proces decât primele două. De asemenea, rușii produc versiunea Sputnik V, iar chinezii au vaccinul SinoVac. Alte 5-6 companii lucrează chiar acum pentru finalizarea propriilor vaccinuri.
În următoarele câteva luni, va deveni foarte importantă această adeverință pentru că în ea sunt notate tipul vaccinului, produsul, seria, lotul și data expirării. Când persoana vaccinată merge la rapel, medicul va ști exact cu care dintre vaccinurile de pe piață a fost injectată prima oară, evitându-se astfel orice eroare tragică.
Așadar, exceptând siguranța că vei fi vaccinat cu vaccinul care trebuie, alte beneficii nu vei avea de pe urma adeverinței. Hârtia nu te va ajuta nici să ai loc pe scaun în autobuz, nici să intri primul într-o instituție și nici să te cazezi mai repede la hotel.
„Adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate“
Iată explicația oficială a autorităților în legătură cu adeverința primită de cei care se vor vaccina anti-Covid:
„Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.
Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat. Precizăm că vaccinarea este gratuită, voluntară/ neobligatorie, iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate“.