Primul român vaccinat anti-Covid este un medic care profesează în Birmingham, Marea Britanie, scrie Libertatea. Acesta a anunțat luni, pe forumul Reddit România, că au trecut deja 36 de ore de la injecție și se simte foarte bine. Românul a publicat și dovada că a fost vaccinat: poza celor patru pagini de prospect primite odată cu vaccinul, în care este informat ce este serul respectiv, cum se administrează și ce efecte secundare poate avea.
Medicul s-a pus la dispoziția utilizatorilor, pentru a le furniza răspunsuri. În scurt timp a primit sute de întrebări.
Printre numeroase glume la care românul a răspuns cu mult simț al umorului, acesta a dat și detalii semnificative. La întrebările oamenilor, a răspuns că injecția a fost intramusculară (și nu subcutanată), că nu s-a ales decât cu o ușoară durere în umăr, că rapelul (a doua doză de vaccin) va fi pe 9 ianuarie (deci la 3 săptămâni distanță).
Un doctor cu simțul umorului: „În mod ciudat, îmi tot apare o fereastră cu «Internet Explorer is not your default web browser» chiar și când nu sunt în fața calculatorului. Să îmi fac griji?“
Discuția a plecat de la următorul enunț, postat de medicul român pe forumul Reddit: “Salut! Sunt medic rezident in UK (Birmingham) si tocmai am primit prima doza de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer). M-am gandit ca un AMA ar util daca aveti intrebari.
Am incarcat ca dovada prospectul care mi s-a dat la vaccinare daca mai este nevoie de alte dovezi, mai am cate ceva ce poate functiona.
Proof: https://imgur.com/a/f9c1rHn
Edit 1: Mai revin maine cu niste raspunsuri la ce intrebari mai aveti, o sa mai fac un update daca apar schimbari in domeniul efectelor adverse ca este un subiect de interes din ce vad.
Edit 2: Am incheiat a doua runda de raspunsuri am sa mai fac o runda daca se mai aduna intrebari in cursul serii sau maine. Multumesc de intrebari!“.
După câteva glume (întrebări dacă n-a simțit nevoia să cumpere licențe Microsoft după ce s-a vaccinat – aluzie la teoria conspirației că vaccinul conține cipuri prin care Bill Gates ne controlează), s-a trecut la lucruri serioase.
Doctorul a spus că a avut Covid în lunile aprilie-mai. La o altă întrebare privind durata protecției pe care ți-o oferă vaccinul, acesta a răspuns: “Raspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni insa realitatea este ca este dificil sa estimezi cat timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va ramane imun. Exista posibilitatea sa trebuiasca alte doze de rapel (inca alta doza pe langa a doua care urmeaza) pentru a mentine imunitatea.
Exista de asemenea dovezi promitatoare ca vaccinul antreneaza anumite celule implicate in sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lunga durata“.
Doar 4 reacții alergice în toată Marea Britanie, de la începutul campaniei de vaccinare
O întrebare interesantă a fost pusă de un utilizator care a vrut să știe dacă oamenilor le e frică mai degrabă de ac sau de conținutul vaccinului. Răspunsul doctorului: “Oamenilor le este frica de necunoscut. Ignoranta este sora cu frica si antidotul este acceptarea necunoscutului si ulterior documentarea in sine“.
Acesta a spus că și în Marea Britanie există o teamă față de vaccinare, deși guvernul a dus o campanie bună de informare. Problema, ca și în România, o reprezintă tot politicienii, care au fost prea des surprinși încălcând regulile stabilite chiar de ei: “E un sentiment general de reticenta care are la baza faptului ca e o situatie noua cu multe necunoscute. Guvernul britanic a facut o treaba buna sa isi informeze poporul insa faptul ca atat de multi politicieni spun una si sunt surprinsi incalcand regulile a aiurit multe persoane.
Reactiile au fost variate, e un entuziasm ca se vede o luminita la capatul tunelului dar si o reticenta datorita noutatii situatiei in general pe care am mentionat-o mai sus“.
Românul a menționat că are astm și atopie (hipersensibilitate alergică pe fond ereditar). Acesta a spus că el, personal, n-a resimțit, într-o zi și jumătate (de când s-a vaccinat), decât o ușoară durere în umăr, iar la nivelul întregii Marii Britanii au fost „doar 4 cazuri de reacții alergice moderat-severe la persoane care erau cunoscute să aibă alergii”.
El a menționat că lucrează într-o secție Covid și că vaccinul nu e obligatoriu și nici n-a auzit să se preconizeze așa ceva în sistemul medical britanic.