Noul Guvern al României ar urma să se restrângă la 16 ministere: 8 preluate de PNL, 5 de USR-PLUS și 3 de UDMR, dezvăluie jurnalistul Sebastian Zachmann în Adevărul, citând surse politice apropiate negociatorilor. Între portofoliile vizate de liberali s-ar afla Sănătatea, Finanțele, Economia, Justiția, Internele, Dezvoltarea Regională, Internele și Externele. USR-PLUS ar urmări Educația, Mediul, Fondurile Europene și Energia. UDMR ar putea primi Cultura, conform aceleiași surse.
Exact ca și în 2016, partidele de dreapta s-au arătat surprinse de înfrângerea în alegerile parlamentare. După ce, tot anul, PSD fusese cotat în sondaje la 21-25%, când a venit momentul adevărului a reușit să câștige detașat scrutinul din 6 decembrie, cu 30%. PNL a luat abia 25%, deși tot anul fusese evaluat în sondaje la 30-41%. USR-PLUS, care se aștepta să ia 23%, a obținut la urne doar 15%. PMP și Pro România n-au trecut pragul electoral, în schimb în Parlament a intrat, în mod șocant, formațiunea AUR, un partid pseudonaționalist, populist și manevrat de Moscova. Această grupare a primit aproape 9% din voturi. Al cincilea partid care va face parte din Parlament este UDMR, care a luat puțin peste 6%.
Președintele Klaus Iohannis manevrează într-o situație complicată: PSD a câștigat clar alegerile, dar nu poate face Guvernul. Coaliția partidelor pro-europene are, în schimb, o majoritate fragilă
Toate acestea s-au produs pe fondul unui absenteism copleșitor. Doar 31,84% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Cum PSD – partid cu electorat foarte disciplinat – este favorizat atunci când se înregistrează o prezență scăzută la vot, social-democrații s-au trezit învingători în mod nesperat. Electoratul de dreapta, majoritar dar mai pretențios, nu a fost mobilizat de PNL și USR-PLUS, care în ultimele luni s-au războit între ele, considerând că PSD-ul este “mort”. Rezultatul a fost dezastrul din 6 decembrie.
În această conjunctură, președintele Klaus Iohannis trebuie să manevreze într-o situație complicată. Cutuma cere ca el să desemneze candidat la postul de premier un reprezentant al partidului care a câștigat alegerile, adică PSD. Dar legea nu-l obligă la acest lucru atât timp cât din consultări reiese clar că învingătorii din alegeri nu vor putea strânge și o majoritate parlamentară. PSD și AUR au împreună doar 39%, în timp ce PNL, USR-PLUS și UDMR au, la un loc, 46%. Prin redistribuirea celor circa 15% care fuseseră câștigate de partide rămase sub pragul electoral, cele trei partide pro-europene se vor duce spre 53%, iar celelalte două formațiuni, anti-occidentale și populiste, rămân cu 47%.
Ilie Bolojan, generalul Nicolae Ciucă și Eduard Hellvig – favoriți la postul de premier
Pentru a putea forma un guvern de dreapta care să mențină România pe direcția euroatlantică, Iohannis a renunțat la premierul Ludovic Orban, căruia i-a reproșat rezultatul foarte slab al PNL în alegeri. Noul guvern se va face în jurul unui premier propus tot de liberali, dar care să nu poarte în cârcă povara situației din pandemie.
Printre candidați se numără Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, recomandat de performanțele foarte bune ca administrator al Oradei, generalul Nicolae Ciucă, ministru al Apărării recomandat de relația apropiată cu Iohannis, și șeful SRI, Eduard Hellvig, de asemenea un apropiat al președintelui.