Deși procesul de votare a fost greoi toată ziua din cauza procedurilor luate în pandemia de coronavirus, Biroul Electoral Central a respins, în mod surprinzător, cererea Ministerului de Interne de a se prelungi programul de vot după ora 21.00 la secțiile unde este coadă!
Decizia BEC vine într-un moment critic pentru PSD, care tremură pentru foarte multe dintre localitățile unde era “stăpân de drept” până acum, inclusiv în București. Electoratul PSD votează, tradițional, dimineața, în timp ce în partea a doua a zilei vin simpatizanții partidelor democratice.
Procesul îngreunat de votare a făcut ca, în foarte multe locuri din țară, să se formeze cozi la secții, chiar dacă nu erau mulți oameni la rând. MAI a cerut, în acest context, să se permită prelungirea votului după ora 21.00 acolo unde acest termen-limită va surprinde oameni așezați la coadă. ”Ținând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot“, a cerut MAI.
Decizia BEC înseamnă o imensă gură de oxigen pentru PSD, care este în corzi. Marea miză e la București. Rezultatele parțiale ale exit-poll-urilor indică faptul că la Primăria Generală și la 5 din cele 6 primării de sector lupta este foarte strânsă, iar actuala administrație este pe un trend descendent – cei care votează în acest ore sunt alegătorii Opoziției. Finișul se anunță “la fotografie”, posibil decis, în unele cazuri, chiar la câteva sute de voturi diferență.
Prin această decizie, BEC ajută PSD, căruia îi cresc șansele să păstreze controlul asupra resurselor marelui oraș proporțional cu reducerea numărului final de participanți la vot.
Vor veni reacţii UE, de la dovezile că vor fi cetăţeni privaţi de dreptul de vot, fiind şi pandemie. Pentru alegerile parlamentare, Avocatul Poporului, Curtea Constituţională sau Consiliul Audiovizualului trebuie să ceară asistenţă de la Bruxelles şi Veneţia pentru BEC.