vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsDau foc țării: în plină pandemie, PSD a trecut prin Comisiile de...

Dau foc țării: în plină pandemie, PSD a trecut prin Comisiile de Finanțe ale Parlamentului majorări de pensii, salarii și alte cheltuieli cu impact de 65 de miliarde!

-

PSD detonează, în urmă-i, minele plantate în bugetul României, ducând lupta politică la un nivel care pune, pur și simplu, în pericol întreaga structură a statului. În plină pandemie, când veniturile bugetare au scăzut drastic, cheltuielile au crescut enorm, iar economia privată care ține în cârcă întreaga țară gâfâie din greu, comisiile reunire de buget finanțe din Parlament au decis, miercuri, să angajeze noi cheltuieli estimate la 65 de miliarde de lei. Dacă modificările făcute de comisii trec și de plenul Parlamentului, România va avea de înfruntat un dezechilibru financiar major.

Potrivit calulelor inițiale făcute anul trecut, când nu se știa încă de pandemie, veniturile bugetului public ar fi urmat să crească în 2020 cu 10%, până la 358,5 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu 7%, până la 399,2 milioarde de lei. Chiar și în aceste condiții normale, legile PSD generau un deficit de peste 40 de miliarde lei (3,6%).

Numai că pandemia a dat totul peste cap, veniturile au scăzut mult, iar cheltuielile au crescut, așa că deficitul a crescut la circa 10% din PIB. Cu noile cheltuieli angajate de PSD, situația devine imposibil de gestionat.

Cheltuielile angajate de PSD în plină criză economică mondială: cresc pensiile, salariile profesorilor, se majorează banii pentru primării și se finanțează start-up-uri

Controlate de PSD, cele două comisii reunite au reintrodus, cu 20 de voturi pentru, prevederea majorării pensiilor, de la 1 septembrie, cu 40%. Confruntat cu criza fără precedent în ultima sută de ani, Guvernul introdusese un articol, în legea bugetului de stat, prin care majora pensiile cu doar 14%. Comisiile de buget finanțe controlate de PSD au abrogat respectivul articol, păstrând în vigoare forma inițială a legii, adoptată în urmă cu doi ani, când nimeni nu știa că va veni pandemia.

- Advertisement -

PSD nu s-a oprit aici. A fost abrogat și amendamentul care prevedea amânarea cu un an a creșterii salariilor pentru profesori.

Generoși cu banii publici care nu există, deputații și senatorii PSD au introdus și suma de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Comisiile au crescut cu 1,5 miliarde de lei și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor din bugetele locale. În locul sumei de 2,1 miliarde de lei prevăzută de Guvern pentru această secțiune, s-a ajuns la 3,6 miliarde.

- Advertisement -

Criza economică generată de pandemie dusese oricum deficitul estimat al României, până la sfârșitul lui 2020, la circa 10% din PIB. Cu noile cheltuieli, acesta va exploda literalmente, pentru că parlamentarii PSD n-au venit cu nicio soluție realistă de finanțare. În perioada 1 septembrie 2020 – 31 decembrie 2021, impactul noilor cheltuieli impuse de PSD va fi de circa 65 de miliarde de lei.

Discuțiile din comisii au frizat nebunia. Sperând să poată bloca adoptarea acestor prevederi care distrug pur și simplu echilibrul bugetar al României, PNL a absentat de la lucrări. La fel au făcut și parlamentarii PMP și UDMR. PSD a strâns însă suficienți oameni încât să-și poată îndeplini planul. Hotărârile au fost adoptate cu 20 de voturi pentru și unul împotrivă.

Avertismentul lui Claudiu Năsui, USR: “Țara aceasta nu o să poată plăti aceste pensii decât într-un singur mod, prin creșterea de taxe. Nicio țară din lume nu a crescut pensiile cu 40% de la o lună la alta fără să fi găsit o resursă de aur, de petrol“

Singurul care s-a opus și a încercat să facă auzit glasul rațiunii a fost deputatul Claudiu Năsui, de la USR. Acesta a avertizat: „Nu cred că e un șoc pentru nimeni că toți economiștii din România consideră că impactul acesta este nesuportabil. Dacă ne uităm foarte puțin la cifre, avem deja un deficit de 4,7% în iulie și e preconizat să ajungă aproape de 10%. Țara aceasta nu o să poată plăti aceste pensii decât într-un singur mod, prin creșterea de taxe. Nicio țară din lume nu a crescut cu 40% de la o lună la alta fără să fi găsit o resursă de aur, de petrol. Ce se va întâmpla dacă legea va intra în vigoare: împrumuturi masive pe piețele interne sau externe. Acest amendament nu are cum să se transforme în ceva bun pentru România”.

Altfel spus, Năsui a sintetizat ceea ce absolut toți economiștii și finanțiștii, români și străini, spun de doi ani încoace, de când PSD vântură majorarea pensiilor cu 40%. Neavând de unde să acopere aceste noi cheltuieli uriașe, statul român va avea doar două soluții: 1. Crește taxele, ceea ce duce la mărirea prețurilor, inflație și devalorizarea banilor, 2. Face împrumuturi masive, ca să poată acoperi salariile bugetarilor și pensiile.
Ambele variante sunt cu efecte teribile.
În prima situație, prin creșterea taxelor, câștigul obținut de pensionari va fi iluzoriu, pentru că suma în plus primită va fi cheltuită pe produsele mai scumpe. Situația va afecta grav și restul salariaților din toate domeniile, care vor trebui să suporte și ei inflația.

În a doua situație, intrăm pe scenariul Grecia 2009, așa cum a dorit încă de la început Dragnea. România se va împrumuta masiv ca să plătească salarii și pensii pe care nu și le poate permite. După o perioadă relativ scurtă, datoria publică va deveni de nesuportat, iar țara va intra în incapacitate de plată. Ar urma falimentul ca stat și prăbușirea nivelului de trai.

Soluția găsită de PSD pentru a se putea plăti majorarea pensiilor: să mai angajeze statul încă 2.000.000 de oameni!

Pe membrii PSD ai comisiilor parlamentare, această perspectivă nu îi impresionează, atât timp cât reușesc să pună în dificultate Guvernul.

Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe al PSD, cel care pe când era la putere trimitea memorii către Viorica Dăncilă, avertizând că România n-are bani pentru creșterea pensiilor cu 40% și că e nevoie de amânarea acestei legi, acum susține contrariul. „Ca fost ministru de finanțe spun că se pot găsi resurse și această lege poate fi aplicată“, crede acum, din Opoziție, Eugen Teodorovici.

Fost ministu al Muncii, un alt PSD-ist, Marius Budăi, a avut o intervenție de-a dreptul halucinantă, când a fost întrebat de unde bani pentru majorarea pensiilor. El a propus, nici mai mult, nici mai puțin, ca statul să angajeze încă 2.000.000 de oameni! “Dragi colegi liberali, avem peste 2 milioane forță de muncă neocupată. Creați locuri de muncă! Vom avea contribuții mai mari. Creșteți și salariul minim și ultima soluție pe care noi PSD o dăm, recuperați arieratele care au crescut cu peste 10 miliarde în acest an. Sumele, deci, sunt asigurate. Votați acest amendament astfel încât părinții și bunicii noștri să se bucure de pensiile lor“, a proclamat Budăi.

De o demagogie feroce, afirmațiile parlamentarului PSD sunt false de la un cap la altul. Pandemia a produs șomaj peste tot în lume. În plus, statul român are deja de peste două ori mai mulți angajați în sistemul public decât ar fi normal. Arieratele (datoriile) firmelor au crescut cu peste 10 miliarde în 2020 mai ales din cauza pandemiei. Foarte multe companii nu mai au, pur și simplu, cu ce să plătească, iar strângerea lor cu ușa înseamnă falimentul.

În sfârșit, invocarea părinților și bunicilor este pur și simplu cinică. Atât timp cât economia mondială – și, implicit, a României – se confruntă cu o criză formidabilă, pur și simplu nu există banii pentru majorarea pensiilor, pe care-i produc copiii și nepoții lor, până la urmă. Grosul pensionarilor, cei cu pensii mici și medii, vor pierde prin inflație chiar mai mult decât ce primesc acum. În câștig vor rămâne doar pensionarii speciali: cine ia azi o pensie de 10.000 de lei, în urma inițiativei PSD va lua 14.000.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

1 COMENTARIU

  1. Așa e când nu strivești răul de la rădăcină… acum când zboară euroi ca muștele dintr-o direcție în alta,vin acești nenorociți pe final de mandat să-și facă campanie electorală… dacă aș fi președintele țării aș face următoarea mișcare….cu două condiții…scrise și semnate cu martori… îl pun pe Ciolacu prim ministru cu condiția să mărească pensiile ,dar fără să crească datoria publică a statului!!!.. dacă nu, atunci executat în piața publică…!!, modelul lui Vlad Tepes…ei,atunci să-l văd…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -