duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăLumeaLovitură de stat în stil african: un grup de militari l-a arestat...

Lovitură de stat în stil african: un grup de militari l-a arestat pe președintele țării, l-a dus într-o cazarmă și l-a obligat să dizolve Parlamentul și Guvernul

-

Lovitură de stat în Mali, fostă colonie africană a Franței. La 8 ani după ce l-au alungat pe președintele Amadou Toumani Touré, ofițerii din tabăra militară Kati l-au arestat și pe succesorul acestuia, Ibrahim Boubacar Keita.

Președintele Keïta a demisionat după ce a fost arestat de armată, relatează televiziunea de stat, citată de BBC News. Într-un mesaj televizat, Ibrahim Boubacar Keita a anunțat dizolvarea Parlamentului și a Guvernului.

”Nu vreau să curgă sânge pentru ca eu să rămân la putere”, a declarat Keita, la câteva ore după ce el și premierul Boubou Cissé au fost duși în tabăra militară Kati, din apropierea capitalei Bamako.

„Dacă astăzi o anumită parte a forțelor armate vrea ca mandatul meu să se încheie prin intervenția lor, am cu-adevărat de ales?”, a întrebat retoric Keita, din captivitate.

- Advertisement -

„Nu urăsc pe nimeni, dragostea pentru țara mea nu-mi permite acest lucru. Dumnezeu să ne aibă în pază!”, a mai spus președintele mazilit.

Prim-ministrul Boubou Cisse (stânga) și președintele Ibrahim Boubacar Keita, arestați de militarii rebeli / Foto: Profimedia Images

Revoltați de solda prea mică

Lovitura de stat a fost posibilă după ce mai mulți ofițeri și soldați au preluat controlul asupra taberei militare Kati, pe fondul unei stări de revoltă legată de soldele militare și conflictul nesfârșit cu jihadiștii, dar și ca urmare a unor nemulțumiri legate de președintele Keita.

Acesta a câștigat al doilea mandat de președinte în 2018, însă au existat nemulțumiri legate de corupție, situația economică și creșterea violenței în anumite comunități din țară, ceea ce a dus la mai multe proteste masive în ultimele luni.

- Advertisement -

Liderul opoziției conservatoare, Mahmoud Dicko, a cerut reforme, inclusiv formarea unui guvern de uniune națională.

Mali se confruntă cu o gravă criză socio-politică. O coaliție eteroclită de opozanți politici, lideri religioși și membri ai societății civile a multiplicat protestele în ultima perioadă, pentru a cere demisia președintelui Keita.

În acest context, un grup de militari a preluat controlul taberei Kati și al străzilor adiacente, înainte de a se îndrepta spre palatul prezidențial din centrul capitalei.

În Bamako, aceștia au fost aclamați de manifestanți adunați pentru a cere plecarea președintelui.

8 ani de la precedenta lovitură de stat

Și predecesorul lui Keita la conducerea statului Mali, Amadou Toumani Touré, a fost alungat de la putere tot de militarii din tabăra Kati, și tot prin lovitură de stat.

Pe 21 martie 2012, în condițiile în care rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul țării, iar jihadiștii afluiau din țările vecine, militarii de la Kati s-au revoltat împotriva incapacității guvernului de a face față situației. Ei l-au obligat pe Touré să demisioneze.

Lovitura de stat din 2012 a grăbit căderea nordului țării în mâinile grupărilor jihadiste. Acestea au ocupat regiunea timp de 9 luni, înainte de a fi alungate parțial de o intervenție militară internațională, condusă de Franța, începând din ianuarie 2013.

După 2012, conducerea țării a fost exercitată de militarii care dăduseră lovitura de stat și-l îndepărtaseră pe președintele Amadou Toumani Touré. Urmare a presiunilor internaționale, junta militară a cedat puterea unor autorități civile interimare până la alegerea ca președinte a lui Ibrahim Boubacar Keita, în 2013.

În ciuda intervențiilor externe, violențele jihadiste, adeseori amestecate cu conflicte comunitare și banditism, continuă și chiar s-au extins din 2015 în centrul Mali și în două țări vecine, Burkina Faso și Niger.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -