Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova are macabra „onoare” de a fi al doilea stabiliment public de acest fel în care infectarea cu Covid-19 atinge cifre șocante. Primul caz a fost la o instituție publică de același tip din Galați, unde s-au înregistrat 108 de cazuri de bătrâni infectați și 16 decese.
Aflat în subordinea Primăriei Craiova și condus de managerul Valentin Giurcă, membru în gruparea PSD controlată de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda și prieten intim cu aceștia, Căminul pentru Persoane Vârstnice înregistra, cu câteva zile în urmă, 126 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, majoritatea bătrâni asistați de instituție, precum și un prim deces.
Adevărul despre grozăviile din Cămin s-a aflat abia după publicarea unui articol în presa locală, deși situația tot mai gravă din instituție fusese semnalată încă din luna mai. Povestea celui mai mare dezastru sanitar din Craiova, provocat prin infectarea cu Covid-19, din cauza proastei gestionări a situației, pare ruptă din filmele horror.
Neglijență criminală și salariați folosiți pentru campanie electorală pro-PSD
În publicația locală Ziarul de Craiova, în data de 13 august 2020, a fost publicată o anchetă jurnalistică sub titlul „Focar de Coronavirus la Căminul de bătrâni din Craiova. Autoritățilile au fost oarbe și surde! Asistentă: «Pacienții negativi și pozitivi sunt ținuți în aceeași cameră. Situația e foarte gravă!»”.
Situația descrisă, sub rezerva anonimatului, de salariații instituției controlate de PSD prin Valentin Girucă, prieten apropiat și susținător activ al deputatei Lia Olguța Vasilescu, pare a fi înfiorătoare.
O asistentă medicală de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova declara Ziarului de Craiova: ”Situația este foarte gravă și complicată. Personalul stă în camere în care au stat și stau bolnavii pozitivi. S-au contaminat toate fetele (asitente medicale, infirmiere – n. red.). Sunt cărate zilnic la spital, cu izoleta. Unele de acasă, unele din câmpul muncii. O fată a cedat psihic și și-a dat demisia. Bolnavii, săracii, s-au contaminat unii de la alții, iar acum sunt cu zecile. Stau în camere bolnavi pozitivi cu bolnavii negativi. Recoltarea de probe se face la 14 zile, timp în care unele fete (angajate – n. red.) stau în familie și nu știu dacă sunt sau nu pozitive, iar altele vin la serviciu, stau printre bolnavi și sunt pozitive”.
Conform declarațiilor furnizate de sursa jurnaliștilor de la Ziarul de Craiova, vinovatul principal pentru dezastrul sanitar din instituție ar fi dr. Laurenția Olimpia Panduru, colaboratoare apropiată a managerului Valentin Giurcă.
Angajata Căminului declara: ”Dr. Panduru este principalul vinovat, din punctul meu de vedere. Personalul tura 1 – de 14 zile a intrat în serviciu, nu au știut dacă sunt pozitive sau negative (asistentele și infirmierele – n. red.) și altele au plecat acasă. Bolnavii Covid au fost lăsați la Cămin. Li s-a dat Paracetamol. Au fost lăsați pe același loc cu bolnavii negativi. Toți s-au contaminat. De pe toate etajele, împreună cu personalul. Au făcut ultimul etaj, etajul 4, așa-zis «etaj Covid». Ce au considerat ei, să rotească personalul… și l-au rotit. I-au contaminat pe toți. Mi-e frică să mă reîntorc la serviciu. (…) Vor să dea vina pe personal, că a venit contaminat. De fapt, ei poartă vina, pentru că au lăsat bolnavii să iasă din unitate, pe poartă, să meargă la piață sau în magazine. Aparținători fără teste au fost lăsați să intre în contact cu bolnavii. Pile la care s-a trecut cu vederea. Nouă ne-au anulat concedii, iar conducerea stă mai mult plecată decât la serviciu. Asistentele, infirmierele și îngrijitoarele de curățenie, un medic pe tură, asistenții sociali și de la recuperare sunt închiși. Restul circulă liberi, ca păsările cerului. Fetele (asistente, infirmiere – n. red.) au intrat în grevă, pe etaje. Bolnavii aceia sunt clar neîngrijiți corespunzător în perioada asta. Pentru că le este frică să mai intre la ei, să se contamineze. Pentru că nu, nu sunt asimptomatici toți, așa cum se spune. Unii au febră, tușesc”.
În data de 14 august, pe site-ul de investigații Recorder.ro era publicată o nouă anchetă jurnalistică pe subiectul dezastrului sanitar de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, sub titlul: „În timp ce directorul și angajații sunt în campanie pentru Olguța Vasilescu, un cămin de bătrâni din Craiova devine focar Covid”.
Conform jurnaliștilor de la Recorder.ro, în data de 11 august, în plină pandemie și cu instituția aflată în regim de carantină, un grup numeros dintre salariații Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova circulă pe străzile orașului, implicați fiind într-o amplă acțiune electorală în favoarea candidatei PSD la funcția de primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Într-un „selfie” făcut se pare de portarul instituției, simpatizant PSD, se observă cum angajații instituției din subordinea Primăriei Craiova (condusă de PSD-istul Mihail Genoiu), dotați cu măști și mânuși de unică folosință, prezintă voioși integrame cu portretul candidatei Lia Olguța Vasilescu.
Totodată, jurnaliștii de la „Recorder” au verificat și achizițiile prin SEAP făcute de Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Concluzia este șocantă! O instituție care găzduiește 320 de bătrâni, cu 152 de salariați, a achiziționat 16 kituri de recoltare Covid-19 (în 29 iunie), 20 de perechi de botoșei de protecție și 10 capeline (în 7 august), deși ar fi fost necesare mii de asemenea obiecte. De asemenea, au fost achiziționate numai 100 de combinezoane de protecție (în 11 august). Căminul a mai achiziționat 2.250 de măști simple în trei straturi (deși ar fi fost necesare măști de protecție pentru personalul medical și de îngrijire de tip FFP2 sau FFP3), adică aproximativ 15 măști pentru fiecare angajat în cele peste 5 luni de la apariția coronavirusului pe teritoriul României.
Din informațiile obținute de la angajați ai Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova, reiese că gestionarea situației de carantină a fost extrem de proastă. Surse din instituție au declarat jurnaliștilor de la Recorder.ro: „După ridicarea stării de urgență, bătrânilor independenți (care se pot deplasa – n. red.) li s-a dat voie să meargă în oraş, la piaţă, la cârciumă. Așa s-au infectat, iar de acolo s-a răspândit în tot căminul! În luna iulie, rezultatele acestor neglijenţe au început să se vadă. Din ce în ce mai mulţi beneficiari şi angajaţi ai Centrului au început să se infecteze”.
Ancheta Recorder.ro a dezvăluit și condițiile absolut improprii și ilegale în care funcționează etajul transformat în zonă Covid în incinta Căminului. Conform declarațiilor unei asistente din instituție, circuitele interne au fost organizate haotic: „Ușile erau deschise la saloane și doar un paravan de cârpă separa pacienții pozitivi de cei negativi. Toți erau îngrijiți însă de același personal. Mai mult, personalul care lucra în ture de două săptămâni a ajuns să doarmă în paturile celor urcați la etajul 4, adică ale bolnavilor de Covid. Bineînțeles că nu s-a dezinfectat nimic”.
Iar ca dezastrul să fie maxim, jurnaliștii Recorder.ro au aflat că probele pentru detectarea prezenței infectării cu Covid-19 sunt recoltate, conform declarațiilor salariațiilor Căminului, de personal care nu are pregătirea necesară: „Ne descurcăm cu o asistentă, colegă cu noi, care n-a fost instruită cum se recoltează”.
Un alt aspect bizar al situației cumplite din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova este faptul că, deși oficial s-a înregistrat un singur deces cauzat de Covid-19, reprezentantul uneia dintre firmele de pompe funebre care au contract cu instituția a declarat pentru Recorder.ro că, în ultimele două săptămâni, mașina mortuară a mers „de două-trei ori” la Cămin, de unde au fost ridicate persoane decedate care au fost înmormântate conform procedurii pentru cei decedați din cauza infectării cu Covid-19.
Scandalul bătrânilor infestați cu Covid-19 din instituția publică aflată sub coordonarea oamenilor PSD Craiova s-a răspândit și a fost preluat atât de presa craioveană, cât și presa centrală.
Astfel, ziarul craiovean „Gazeta de Sud”, în articolul cu titlul „Angajații din Căminul de Bătrâni unde este focar Covid au ieșit să împartă pliante cu Olguța Vasilescu”, dezvăluie, citând agenția Mediafax, că salariații instituției publice controlate de PSD sunt amenințați cu pierderea locului de muncă dacă nu cedează presiunilor de natură politică. „Știți cum ne amenință pe noi domnul director? Ne amenință și ne face oale de porci. Și tot timpul ne vorbește urât şi ne jignește, dar ne-a ajuns cuțitul la os. (…) Fetele erau în spital și ei făceau campanie. Luau fetele forțat, că dacă nu, își pierdeau locul de muncă. Să le ducă să împartă pliante”.
Totodată, în articol se arată că există riscul major ca angajații Căminului, ieșiți pe străzile orașului Craiova să facă propagandă în susținerea candidatei PSD la funcția de primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, să fie infectați cu Covid-19. „Sunt contacții direcți ai contabilului-șef care a fost internat la Spitalul «Victor Babeș» și care a ieșit pozitiv. Aceste doamne trebuiau să fie, la 12.35, la serviciu, iar dânsele fac campanie electorală. Marți, pe data de 11 august!”
Cinismul PSD-ist al directorului Giurcă: „Știți, într-un cămin de bătrâni se mai și moare!”
Cine este Alexandru Valentin Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova și protejatul candidatei PSD la Primăria Craiova, Lia Olguța Vasilescu?
Absolvent al unei facultăți de psihologie-sociologie, Giurcă a fost numit director al instituției în anul 2012, cu susținere directă de la Lia Olguța Vasilescu, la acea vreme primar al Craiovei.
Nu numai că a fost numit director, dar a beneficiat și de renovarea și modernizarea totală a clădirilor Căminului, printr-un proiect cu finanțare europeană implementat de Primăria Craiova în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro și finalizat în anul 2014. La acel moment, clădirile Căminului ofereau bătrânilor condiții civilizate de cazare, la standard de pensiune, iar celelalte dependințe – bucătării, săli de mese, spălătorie, puncte de tratament medical etc. – erau dotate cu cea mai modernă aparatură a momentului. În timp, din cauza nepăsării conducerii instituției, modernizările făcute prin această investiție s-au degradat, condițiile actuale în care sunt cazați și îngrijiți bătrânii fiind precare.
Deși sub aspect politic și financiar a fost loial binefăcătorilor din PSD (vom prezenta într-un articol separat conexiunile financiare dintre Cămin și firme agreate de PSD Craiova), Giurcă s-a dovedit a fi mai puțin capabil ca director, reușind trista performanță de a arunca într-un mega-scandal instituția pe care o primise spre gestionare de la Lia Olguța Vasilescu.
Jurnaliștii care s-au ocupat de criza sanitară de la Craiova au reușit să surprindă precaritatea profilului moral al managerului Alexandru Valentin Giurcă, protejatul candidatei PSD la funcția de primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Să dăm doar câteva exemple.
Întrebat cum explică prezența unor angajați ai instituției într-o fotografie postată pe propriul cont de Facebook, în care aceștia sunt surprinși într-o activitate electorală în favoarea candidatei PSD, managerul Giurcă, uitând că rețelele de socializare sunt spațiu public, răspunde sec: „Sunt prietenii mei, e contul meu privat de Facebook, n-aveți niciun drept să mă întrebați despre această fotografie”.
În legătură cu implicarea subalternilor în campania electorală a PSD și cu acuzațiile că aceștia au fost amenințați pentru a fi determinați să participe la propaganda PSD, directorul Girucă a reacționat la fel de cinic: „Nu am obligat pe nimeni să meargă în nicio campanie electorală. Eu nu am făcut campanie electorală, nu ştiu despre ce e povestea.(…) N-am amenințat pe nimeni. Eu n-am fost aici zilele astea”.
Confruntat de jurnaliști cu probe care dovedesc că a gestionat eronat achiziționarea de produse necesare combaterii Covid-19 în instituție, directorul Giurcă a reacționat nervos, cu tupeu, refuzând însă să prezinte documente care să-i susțină afirmațiile: „Sunt minciuni. Am făcut tot ce a fost omenește posibil. Există hârtii care demonstrează că au fost echipamente”.
Se observă atitudinea tipică activistului PSD promovat de Partid într-o sinecură călduță, pe bani buni și fără să dețină competențele necesare funcției respective.
Pentru dezastrul în care a aruncat Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, directorul Alexandru Valentin Giurcă, protejatul Liei Olguța Vasilescu, încasează lunar suma de 7.282 de lei (salariu de bază brut), la care se adaugă lunar suma de 1.092 de lei (spor de 15% pentru condiții de risc/stres!) și o indemnizație de hrană în valoare de 347 de lei. În total, 8.721 de lei.
Conform declarației de interese, Giurcă este președintele unei organizații locale a PSD Craiova și secretar executiv al organizației municipale a PSD Craiova.
În instituție există un grup destul de numeros de membri ai PSD, în rândul personalului, constituind un fel de „gardă pretoriană” a directorului Giurcă și care se ocupă de administrarea instituției în lungile perioade de absență a acestuia.
Pe linie sanitar-medicală, Giurcă are un colaborator de încredere în persoana Aureliei Rodica Căldăruș, șef serviciu medical, medico-sanitar și sanitar-auxiliar la Cămin, implicit responsabilă, alături de director, pentru dezastrul din instituție.
Conform declarației de interese, Aurelia Rodica Căldăruș este președinte al Organizației locale nr. 44 a PSD Craiova. Aferent funcției pe care o deține în Cămin, PSD-ista Căldăruș încasează lunar 6.550 de lei (salariu de bază brut), la care se adaugă lunar suma de 983 de lei (spor de 15% pentru condiții de risc/stres) și o indemnizație de hrană în valoare de 347 de lei. În total: 7.880 de lei.
Salariile medicilor din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova – responsabili pentru gestionarea sanitară a situației privind infectarea cu Covid-19 a bătrânilor și personalului – sunt consistente, fiind cuprinse între 12.081 de lei și 15.254 de lei (salariu de bază brut), cu sporuri pentru condiții de risc de aproximativ 2.000 de lei lunar.
Asistentele medicale încasează salarii de bază între 3.850 de lei și 5.140 de lei, cu sporuri de risc de aproximativ 700 de lei lunar.
Venituri importante încasează și membrii Compartimentului Social din instituție – cei care se ocupă de asistența socială a bătrânilor. Inspectorul de specialitate are un venit de bază brut, lunar, de 5.679 de lei, cu un spor de risc în cuantum de 852 de lei, iar un asistent social încasează 4.763 de lei salariu brut și un spor de risc de 618 lei.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova este un fief al PSD, controlat direct de Lia Olguța Vasilescu prin omul ei de încredere, Alexandru Valentin Giurcă. În mod indirect, Lia Olguța Vasilescu, candidata PSD la funcția de primar al Craiovei, este responsabilă pentru dezastrul din Cămin, pentru că l-a girat și susținut pe Giurcă în funcția de director al instituției.
Susținerea oferită nu are însă vreun suport sentimental, din sfera prieteniei și camaraderiei politice, ci este întemeiată pe interese financiare serioase. Dintre firmele care au beneficiat de contracte zemoase pe bani publici cu Căminul, iese în evidență ANAMAGDA COM SRL, controlată de personaje din anturajul unor lideri ai PSD Craiova… dar să nu stricăm surpriza. Vom prezenta detalii despre această firmă (și nu numai!) într-un articol separat.
PSD-istul Giurcă va rămâne în memoria orașului Craiova ca individul care, deși obligat legal și moral să ocrotească și să prelungească cât mai mult cu putință viața bătrânilor pe care îi avea în grijă, mai ales în perioada pandemiei de Covid-19, a emis cinic și cu nesimțire crasă o sentință care amintește de șefii lagărelor naziste: „Știți, într-un cămin de bătrâni se mai și moare!”.
Reacția autorităților locale și a PNL Craiova la dezastrul sanitar din Căminul devenit lagăr Covid-19
Confruntați cu dezvăluirile șocante din presă, reprezentanții DSP Dolj au emis Comunicatul de presă nr. 13/13.08.2020. În document se recunoaște faptul că în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova existau la acel moment un total de cazuri confirmate de 126 persoane (100 de bătrâni și 26 de membri ai personalului) și că situația infectărilor a evoluat rapid de la cele 24 cazuri de persoane infectate, câte se înregistrau la data de 24.07.2020. Totodată, DSP Dolj recunoaște că în Cămin a avut loc un deces, în rândul bătrânilor, cauzat de infectarea cu Covid-19.
Contrar declarațiilor date presei de angajați ai Căminului – care avertizau asupra faptului că bătrânii trimiși înapoi de la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova erau simptomatici, unii chiar într-o stare destul de gravă –, DSP Dolj afirmă că toate cazurile de infectare cu Covid-19 din Cămin ar fi forme ușoare sau asimptomatice de boală.
Atitudinea suspect de îngăduitoare a DSP Dolj este sintetizată în declarația inspectorului Iuliana Manea: „Nu trebuie să căutăm vinovați. În acest moment, nu cred că trebuie să căutăm greșeli, pentru că este vorba de un virus nou, despre care nu știe nimeni nimic, pentru care nu există vaccin și nu există tratament cu un protocol foarte clar”.
O declarație făcută în contextul în care, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova deja un bătrân a murit infectat cu Covid-19 și alți câțiva sunt într-o stare destul de gravă. Totuși, la ordinul Prefectului de Dolj, Nicușor Roșca, DSP a început o anchetă în Cămin. Rezultatele anchetei se lasă însă așteptate.
Dată fiind gravitatea situației, pe fir au intrat polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Dolj, care s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal. Conform declarației purtătorului de cuvânt al IPJ Dolj, „în cauză, poliţiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluție legală prin unitatea de Parchet competentă”.
Primăria Craiova (în subordinea căreia se află Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova), prin vocea primarului PSD-ist Mihail Genoiu, cunoscut în oraș că a ocupat locul de primar doar pentru a-l păstra „călduț” până la reîntoarcerea în funcție a șefei Lia Olguța Vasilescu, are o atitudine oarecum prudentă. Într-un comunicat de presă, se face precizarea că „încă de la debutul pandemiei, conducerea Primăriei a ținut permanent legătura cu reprezentanții Căminului pentru persoane vârstnice, în vederea asigurării materialelor necesare și respectării măsurilor impuse de instituțiile responsabile”.
Într-o manieră stângace, de neprofesioniști care nu cunosc prea bine speța despre care discută, responsabilii pentru comunicare ai Primăriei încearcă să arunce vinovăția pe DSP, afirmând: „Municipalitatea a întâmpinat restricții în privința aflării rezultatelor anchetelor epidemiologice realizate de către DSP sau a protocoalelor de testare, acestea nefiind niciodată comunicate public”.
În textul scurt al comunicatului remis de Primăria Craiova, controlată de Lia Olguța Vasilescu prin subalternul ei de la Partid, primarul Mihail Genoiu, se observă însă că directorul PSD-ist Giurcă nu este nici amintit explicit și nici apărat. Probabil că în „laboratoarele” PSD Craiova încă se analizează dacă este sau nu necesară sacrificarea acestuia pentru a se recupera gravele prejudicii de imagine pe care le-a adus candidatei PSD la funcția de primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
O atitudine mult prea anemică față de acest scandal a avut-o PNL Craiova, prin modul în care Nicolae Giugea, candidatul PNL la funcția de primar al Craiovei, a interacționat cu situația.
Ignorând total oportunitatea de a lovi în PSD Craiova și implicit în candidata Lia Olguța Vasilescu, liberalul Giugea s-a limitat la o scurtă declarație pe Facebook: „Am atras atenția de mai multe ori asupra situației de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, unitate aflată în subordinea Primăriei. Din păcate, incompetența conducerii de aici a dus la un adevărat dezastru. 126 de cazuri noi, dintre care 100 de rezidenți și 26 de angajați. În tot acest timp, directorul Căminului, Valentin Giurcă, se plimbă prin Spania și Grecia, de unde postează de zor. Din când în când mai trece pe la Cămin, fără să respecte nicio regulă. Poliția a deschis o anchetă. Primăria are de gând să-și asume vreo responsabilitate? Sau va da din umeri ca de obicei?”… și atât!
Giugea avea posibilitatea, ca deputat, să sesizeze Ministerul Sănătății în legătură cu modul în care DSP Dolj a gestionat situația, să pună presiune pe prefectul de Dolj să inițieze o plângere penală etc. În plus, dezastrul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, condus de un om de încredere al candidatei Lia Olguța Vasilescu, reprezintă „mană cerească” pentru PNL Craiova, în plin debut de campanie electorală.
Cu toate acestea, liberalul Giugea a uitat subiectul și, în afară de o firavă declarație pe Facebook, nu a mai făcut nimic pentru salvarea bătrânilor din Cămin. Este a doua oară când deputatul liberal Nicolae Giugea are o atitudine bizar de defensivă față situația de la Cămin. În luna mai, când s-a aflat despre situația tot mai gravă a infectărilor cu Covid-19 în Cămin, Giugea a avut o reacție identică: o postare pe Facebook și atât.
Liberalul Nicolae Giugea lasă impresia că nu dorește să deranjeze anumite zone unde PSD are o prezență puternică și interese mari.
De exemplu, în scandalul din timpul alegerilor pentru funcția de rector al Universității din Craiova. Atunci, Sindicatul Solidaritate Universitară a sesizat că niște cabine de votare (fără acoperiș) au fost montate în sediul Universității chiar sub niște camere video de supraveghere, fapt care a afectat secretul votului. Nicolae Giugea, profesor universitar la respectiva instituție universitară, nu a avut vreo reacție, deși a fost informat în detaliu despre situație. Probabil nu a dorit să-l deranjeze pe Cezar Spînu, ales rector, protejatul șefei PSD Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
Nicolae Giugea a fost implicat și în scandalul adoptării Legii privind comasarea terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult. Atunci s-a regăsit printre inițiatori, alături de personaje controversate din PSD, precum Alexandru Stănescu (fratele lui Paul Stănescu de la Olt, secretarul general al PSD) sau Dan Ciocan (deputat de Olt). Legea a fost atacată la Curtea Constituțională, unde se află în dezbatere, iar Giugea nu a reușit nici până în prezent să explice public ce a fost în mintea lui când s-a asociat cu PSD în acest demers dubios, care se pare că favoriza interesele unui alt personaj controversat, Irineu Popa, mitropolitul Olteniei și unul dintre ierarhii BOR din siajul PSD (vezi articolul din Republica Oltenia).
O reacție ceva mai viguroasă față de dezastrul din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova a avut Ștefan Stoica, liderul PNL Dolj, care la lansarea candidaților PNL pentru Primăria și Consiliul Local Craiova a declarat: „Uitaţi-vă cât de prost este gestionată această criză sanitară la nivelul municipiului Craiova: două focare au fost la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice. Pe de o parte, vedeţi declaraţii ale fostei primăriţe Vasilescu, care plânge pe umerii pensionarilor spunând că nu primesc nu ştiu ce măriri de pensii, dar nu există nicio preocupare de a-i demite pe cei care care conduc cele două obiective foarte importante, care ar trebui să se preocupe de sănătatea cetăţenilor”.
Într-un final, PNL Craiova a reacționat vehement luni, 17 august, prin vocea senatorului Mario Ovidiu Oprea, solicitând demisia directorului PSD-ist Giurcă și aplicarea legii pentru sancționarea neregulilor grave din Cămin: „Cerem demisia acestei marionete inventate de Lia Olguța Vasilescu, care în plin focar de Covid-19 nu a protejat nici angajații și nici vârstnicii, puși în bătaie de joc să stea câte doi în pat, conform mesajelor disperate care au ajuns către noi, din interior. Trebuie să avem zero toleranță față de slugile politice care nu-și fac treaba. Afară din orice sistem cu acest domn Giurcă, care dă ordine salariaților să folosească puținele echipamentele de protecție sau dezinfectantul doar când vine controlul de la DSP! Afară cu acest individ plantat pe datorie de PSD la Căminul de Persoane Vârstnice Craiova, care în plin focar aprobă ca doar un paravan de cârpă să separe pacienții pozitivi de cei negativi, ca formă de izolare, dând vina apoi, în tandem cu restul PSD-iștilor care distrug orașul, pe Guvernul care nu ia măsuri! Vinovat și responsabil de ceea ce se întâmplă acum și pe viitor în cămin este directorul Giurcă, sub comanda căruia s-au încălcat cu bună știință toate normele de igienă, toate protocoalele stabilite prin lege, toate angajamentele privind drepturile și îngrijirea unor bătrâni care nu și-au imaginat că cineva a decis ca sfârșitul să vină așa pentru ei!”
Câteva concluzii
Scandalul focarului de Covid-19 din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova ne dezvăluie chipul hidos al caracatiței PSD din instituțiile publice: manageri numiți politic, fără nicio competență pentru funcția deținută, cu singurul rol de intermediari între firmele de Partid și banii publici, salariați discriminați pe criterii politice, prin favorizarea celor care acceptă să devină membri PSD sau să facă propagandă electorală Partidului, nesimțire și neglijență criminală, irosirea banilor publici.
În acest scandal sunt interese mari.
PSD nu dorește încă să-și sacrifice omul, pe directorul Giurcă, mai ales că acesta a executat întocmai și la timp solicitările Partidului – atât cele de natură electorală, cât și cele de natură financiară – și joacă, deocamdată, cartea așteptării: concluziile anchetei DSP, desfășurarea anchetei penale, reacția Ministerului Sănătății etc. Singura preocupare, la acest moment, pe care o are PSD este diminuarea prejudiciilor grave de imagine pe care stupizenia directorului Giurcă le-a provocat asupra candidatei PSD la funcția de Primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
O anumită grupare din PNL Craiova pare că nu dorește să piardă controlul destul de precar pe care îl are asupra DSP Dolj și, prin urmare, nu vrea o escaladare a acestui scandal, în care și reprezentanții DSP au partea lor de vinovăție. Nicolae Giugea nu pare dispus să profite de scandal și se ferește să-și folosească pârghiile oficiale pe care le are ca parlamentar pentru a grăbi clarificarea situației de la Cămin.
Primarul Genoiu execută ordinele venite de la Lia Olguța Vasilesc. Dacă ea va decide că directorul Giurcă merită executat pentru tâmpeniile comise, Genoiu îl va elibera imediat din funcție. Dacă nu, nu. Genoiu rămâne acel „substitut” de primar, omul care a avut ca unică sarcină să păstreze călduț scaunul de primar pentru Lia Olguța Vasilescu și PSD.
Prefectul de Dolj, Nicușor Roșca, pare a fi depășit de situație. A dispus o inspecție a DSP Dolj la sediul Căminului și gata! Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, Nicușor Roșca avea posibilitatea să sesizeze Parchetul, dat fiind faptul că la Cămin a murit un om infectat de Covid-19, în contextul unor suspiciuni grave cu privire la nerespectarea procedurilor de combatere a acestei boli. Totuși, nu a făcut-o și i-a lăsat pe polițiști să se… autosesizeze (!). Totodată, la aflarea informației că DSP Dolj a ținut sub preș situația gravă de la Cămin, Prefectul avea posibilitatea să solicite intervenția urgentă a Ministerului Sănătății. Nici asta nu a făcut-o.
În Craiova există politicieni interesați ca orașul să rămână un fel de fief al fostului USL, o zonă în care grupuri de interese trans-partinice din PSD și PNL încearcă să-și negocieze, protejeze și promoveze afacerile și influența asupra instituțiilor publice și banilor publici. Scandalul focarului de Covid-19 din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova are rol de hârtie de turnesol și pare să confirme această ipoteză.
Rămâne de văzut dacă Guvernul Orban va interveni la Craiova și va ajuta la salvarea celor nevinovați: bătrânii fără familie găzduiți într-o instituție publică transformată, de nepăsarea oamenilor PSD, într-un lagăr de Covid-19.
Gasca de golani retardati care au impresia ca mostenesc aceasta tara de la bunicii lor care erau calici . Mai scapam oare de asemenea nenorociti si handicapati mintal ?.