Tranzacția dubioasă prin care cotidianul „Evenimentul zilei” a ajuns în proprietatea de facto a Elenei Udrea (ca șpagă pentru doamna ministru, sub forma unei creanțe), și de acolo la Dan Andronic, face obiectul unui dosar care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
ÎCCJ a decis că probele din dosarul ”Hidroelectrica”, privindu-i pe Elena Udrea și Dan Andronic, au fost administrate legal. Prin urmare, procesul poate începe pe fond, informează portalului Înaltei Curți.
În acest caz, Elena Udrea este acuzată că, în 2011, ar fi primit de la Bogdan Buzăianu – cel mai ”deștept băiat” din energie – o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu. Acesta din urmă gajase împrumutul de la Buzăianu cu acțiunile la revista „Capital” și cu ziarul „Evenimentul zilei”. Așa ar fi ajuns Elena Udrea patroana reală a EVZ, potrivit DNA.
Tranzacția oneroasă dintre Bogdan Buzăianu și Elena Udrea a avut loc prin intermediul lui Radu Budeanu, patronul trustului de presă care în prezent deține Cancan.ro, Ciao.ro, Gandul.ro, Prosport.ro etc. Radu Budeanu este fiul unei celebre crainice a TVR, Delia Budeanu, și ex-soțul vuvuzelei PSD-iste Dana Budeanu.
„Inculpatul Dan Andronic a făcut afirmații mincinoase”. Îi raporta Elenei Udrea situația EVZ „doar pentru a se lăuda”
Ce au anunțat procurorii, într-un comunicat de presă.
”Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.
Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Andronic a declarat mincinos:
– că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;
– că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației «îi merge bine»;
– că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a «verifica veridicitatea» informațiilor obținute”.
Cu șpaga dată Elenei Udrea, Buzăianu a rămas „băiat deștept”
Potrivit DNA, în schimbul banilor, Buzăianu ar fi vrut ca Udrea să își exercite ”influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA”.
Altfel spus, Elena Udrea a luat șpagă de la Bogdan Buzăianu ca să-i mențină acestuia statutul de „băiat deștept” pe piața energiei. Statut care-i aduce profituri uriașe, de sute de milioane de euro, doar completând niște facturi. De producerea energiei electrice se ocupă alții, care nu au parte de asemenea profituri.
În 2008, deci cu trei ani înainte de tranzacțiile oneroase cu Elena Udrea, Bogdan Buzăianu a renunțat la cetățenia română și a rămas doar cu cea elvețiană. Și-a declarat atunci domiciliul în castelul Greng din Fribourg, Elveția.
Finul lui DIP
Bogdan Buzăianu este creația ministrului PSD-ist Dan Ioan Popescu (din Guvernul Năstase), care-i era și naș de cununie. În 2004, pe vremea când Dan Ioan Popescu (zis DIP) era ministru al Economiei, compania controlată de Buzăianu, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape un miliard de dolari.
Contractul dintre Energy Holding – Hidroelectrica ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1% din PIB-ul României de la acea vreme, a acuzat Adriana Cristescu, procuroarea DIICOT de la Serviciul de combatere de macro-criminalităţii economico-financiare. Însă în urma anchetei DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare; partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.
Marele dosar Hidroelectrica a fost instrumentat de DIICOT între 2005 și 2014. Între 2013 și 2014, DIICOT a fost condus de Alina Bica, partenera de shopping la Paris a Elenei Udrea.
Daca este din 2011 aproape sigur „pupat piata ,,,”,
Interesant!
Prin eforturi si economii, poporul roman a construit Hidroelectrica si alte uzine care genereaza energie electrica.
Dar plateste scump aceasta energie deoarece, intre producator si consumatori se strecoara escroci care umfla pretul si baga banii in buzunar.
Un asemenea escroc a fost introdus de Udrea cantra unei spagi imense.
Si mai voia Basescu s-o puna si presedinta Romaniei, preferand-o atat lui Monica Macovei cat si lui Cristian Diaconescu.