luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsCel mai mare falsificator de bani de plastic din lume, prins de...

Cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume, prins de DIICOT. A fost nevoie de 6 ani și 6 instituții pentru capturarea infractorului

-

Trei persoane care au pus în circulație 17.065 de banconte de 100 de lei false au fost capturate de procurorii DIICOT, anunță un comunicat al instituției. Grupul a realizat, începând din 2014, cele mai bune falsuri din istoria României, DIICOT afirmând chiar că e vorba de cea mai mare operațiune de falsificare a banilor de plastic din întreaga lume.

Procurorii au făcut percheziții la 5 domicilii, unde au găsit atât bancnote false, cât și aparatura cu care se făceau replici la o calitate atât de bună, încât erau imposibil de depistat de casieri și de lucrătorii bancari.

Cele trei persoane au fost prinse abia după 6 ani tocmai din cauza acurateței cu care imitau bancnotele originale.

Cele mai bune falsuri din istoria României. Bancnotele aveau până și cerneala care își schimbă culoarea, banda de siguranță și imprimarea vizibilă la lumină ultravioletă

Potrivit comunicatului DIICOT, liderul grupului îi coordona pe ceilalți doi, ocupându-se de procurarea și deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării, de falsificarea de monede și de punerea acestora în circulație.

- Advertisement -

DIICOT spune că liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Unul din aparatele cu care se executau bancnotele false de 100 de lei. FOTO: DIICOT

Bancnotele erau foarte bine executate, „realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic «SUPER LEU»”, se arată în comunicat.

De ce au fost prinși abia după 6 ani: nu-și dădea nimeni seama care erau banii falși și care cei reali

A fost pentru prima oară în istoria României când banii falși au fost identificați atât de greu, abia când ajungeau în bănci, ceea ce a îngreunat capturarea infractorilor.

- Advertisement -

Vânzătorii și casierii nu puteau oferi informații pentru că falsurile rau atât de bune, încât nu existau suspiciuni. „Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei. În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale) nici unul nu a putut oferi suport informațional întrucât nu și-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals“, scrie în comunicatul DIICOT.
De remarcat desfășurarea de forțe care a fost necesară pentru a prinde falsificatorii. Au colaborat ofițeri de poliție judiciară de la DIICOT, ofițeri Europol, ofițeri de la Institutului Național de Criminalistică, specialiști din BNR, jandarmi din Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei și lucrători de la Direcția Operațiuni Speciale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -