Renate Weber și-a depășit atribuțiile ca Avocat al Poporului, scrie în cererea de revocare a sa din funcție depusă luni la Parlament de liderii grupurilor PNL din Senat și Camera Deputaților, Daniel Fenechiu și Florin Roman. Fostei europarlamentare ALDE, care și-a căpătat renumele de “Avocatul Poporului PSD” în puținul timp petrecut până acum la “butoanele” instituției, i se impută măcar o faptă deosebit de serioasă.
În cererea depusă de liberali se amintește că Renate Weber, în siajul teoriilor conspirației pe care le susține, a declanșat abuziv mecanismul național privind tortura în spitalele unde sunt tratați bolnavi de Covid-19.
Renate Weber le-a reproșat medicilor că au transformat spitalele în spații de detenție pentru că nu-i lasă pe bolnavii contagioși să plece acasă
Weber, care a împins războiul împotriva președintelui Iohannis și a Guvernului dincolo de orice limită rezonabilă, implicând chiar categorii profesionale întregi precum medicii, a trimis atenționări spitalelor. În opinia actualului Avocat al Poporului, spitalele au devenit “centre de detenție” pentru că nu-i lasă pe bolnavii contagioși să plece acasă!
Notificările primite de la Avocatul Poporului au stârnit indignare și furie în rândurile cadrelor medicale, perplexe să afle că sunt suspecte de tortură pentru că le fac injecții pacienților.
„Declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii. În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării procedurii de monitorizare. (…) Prin urmare, prin propria-i comunicare Avocatul Poporului induce o stare de confuzie cu privire la acțiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, infrastructură critică a statului, în perioada stării de urgență, ulterior în perioada stării de alertă, instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizația Mondială a Sănătății“, scrie în cererea depusă de liberali.
Contestarea la CCR a legii privind impozitarea pensiilor speciale – printre reproșurile aduse Renatei Weber
PNL a mai trecut, în cererea de revocare a Renatei Weber, și un reproș discutabil, dar care dă bine la public: faptul că Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională legea care impozitează pensiile speciale.
Se poate spune, fără discuție, că e imoral ca o beneficiară a pensiilor speciale, așa cum e Renate Weber, să conteste eliminarea privilegiului său.
Dar, în același timp, legea nu interzice Avocatului Poporului un asemenea demers.
Cei doi lideri liberali care au cerut declanșarea procedurii de demitere a Renatei Weber au scris că au sesizat “existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile «speciale» sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii“.
Drept urmare, „vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru ca în ședință comună să audieze Avocatul Poporului, dna Renate Weber, în vederea revocării din funcție în care a fost numită. (…) Avocatul Poporului a acționat cu depășirea competențelor legale stabilite de Legea nr. 35/1997, având drept consecință nerespectarea dispozițiilor art. 13 din Legea de organizare și funcționare a Instituției Avocatul Poporului și pe cale de consecință a art. 1, alin.(5) din Constituția României”.