În România, dar și în întreaga lume, oficialii încep să se îngrijoreze tot mai tare de creșterea puternică a numărului de infectări cu noul coronavirus. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a mărturisit vineri că “sper să nu fie al doilea val!”.
La nivel mondial, vineri s-a înregistrat recordul numărului de noi infectări – în special din cauza exploziei pandemiei în cele două Americi. În România, măsurile de relaxare au coincis cu revenirea virusului. Au fost 2.000 de noi cazuri în ultima săptămână, iar spitalele s-au umplut de pacienți.
Avertismentul ministrului Sănătății: “Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri. Sper să nu fie al doilea val”. Aceleași temeri sunt peste tot în lume
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a atras vineri atenția că, în ultima săptămână, au fost 4 zile în care s-au înregistrat câte cel puțin 300 de cazuri: ”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca nr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia. Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic”.
Declarația a fost făcută la Focșani, în județul Vrancea – feuda baronului Marian Oprișan (PSD). Aici s-au consemnat, până acum, 893 de cazuri, din care peste 100 în ultimele zile.
Nelu Tătaru a adăugat: ”E nevoie de multă colaborare între spitalele Covid si spitalele suport, mai avem o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, nu am terminat partea ascendentă. Sper să fie o creştere progresivă şi sporadică, nu una exponenţială, ca să ne gândim ca la 1 iulie să avem o altă măsură de relaxare, iar la 15 iulie-inceputul lunii august să avem o viaţă cvasinormală, dar depinde numai de noi. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu această transmitere comunitară, dar subliminală, nu accentuată, trebuie să pregătim momentul toamnă-iarnă. Totul depinde de noi”.
În România, spitalele de boli infecțioase sunt deja arhipline cu miile de cazuri înregistrate în ultima săptămână
Medicii epidemiologi și oficialii guvernamentali au încercat în ultimele zile să liniștească lumea și au spus, în mod repetat, că situația este sub control, că nu vor fi reinistituite restricții și că au prevăzut această creștere a cazurilor. Panta ar trebui să redevină descendentă săptămâna viitoare, speră ei.
Pe de altă parte, spitalele de boli infecțioase din România au raportat, unul după altul, în ultimele zile, că au atins capacitatea maximă și nu mai au loc pentru alți bolnavi de Covid-19.
Numărul infecțiilor a crescut și nu dă semne de scădere.
Vineri, număr record de infectări în lume: 181.005 cazuri noi
Același lucru se întâmplă și în lume, unde relaxarea restricțiilor și ascensiunea pandemiei în zone unde a explodat mai târziu – cele două Americi, India – a dus la un număr-record de infectări.
În lume, ieri au fost 181.005 cazuri raportate oficial. În Brazilia au fost 55.209, în SUA – 33.539, în India – 14.721.
Temeri pentru recidiva epidemiei de coronavirus sunt și în China, unde autoritățile sunt silite să raporteze din nou zeci de cazuri zilnic – chiar dacă, în continuare, pretind că nu mai au decese și țin secret numărul de teste efectuate.
Pericol la granița estică a României: epidemia face ravagii în Ucraina și Republica Moldova
La granița României, situația este foarte îngrijorătoare în Ucraina. Vineri s-au înregistrat, în această țară, 921 de cazuri, iar joi – 829.
Pericolul unui “import” de cazuri din Ucraina este foarte ridicat, pentru că micul trafic de frontieră e greu de oprit.
Și Republica Moldova este lovită foarte puternic, iar situația devine pe zi ce trece mai periculoasă. Țară cu populație de 6 ori mai mică decât România, Moldova a avut joi 374 de cazuri, iar vineri – 450! În total, peste Prut sunt raportați până acum 13.556 de oameni care s-au îmbolnăvit.
În România, până acum, au fost 23.400 de cazuri de infectare cu coronavirus. Noi avem 1.216 de cazuri la milionul de locuitori, iar moldovenii – 3.360.
Nimeni nu respecta nimic, e o bataie de joc. Ar trebui sa inceapa controalele din institutiile publice unde 70% nu poarta masca de protectie.
Observati ca mai ales in feudele pesedistilor cresc infectarile,iar peste tot unde te uiti,rar vezi oameni care poarta masca pe strada,nu mai spun de distantarea „sociala”,ca asta ii nemultumeste pe smecheri!Cum ,sa nu mai poata trancani in grup,sa nu mai stea de vorba la mese,sa nu joace la pacanele,ce draku’ e „dictatura”asta liberala?!?😕😞😷Cand le atragi atentia sa pastreze distanta in magazin ,te iau la misto…unii angajati chiar nu poarta masca cum trebuie,iar paznicii inchid ochii ,caci si ei stau cu masca sub barbie si tusesc fara probleme,langa clienti!!😕Unele tari au cetateni care obosesc repede cand e vorba de igiena si respect fata de ceilalti…😤😬😡
Pe mine altceva ma ingrijoreaza.
Sute de mii de votanti psd s-au intors, baragladinele ciorditoare.
O sa avem probleme la alegeri daca nu ne mobilizam.