duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăMainParlamentul nu mai poate modifica starea de alertă, introdusă de Guvern pentru...

Parlamentul nu mai poate modifica starea de alertă, introdusă de Guvern pentru 30 de zile! PSD-iștii, bătuți cu propria lege

-

Umilință maximă pentru majoritatea PSD – ALDE – Pro România: Parlamentul nu mai poate respinge starea de alertă instituită de Guvern, nici n-o poate scurta de la 30 la 15 zile, nici nu-i poate schimba condițiile de aplicare (referitor la biserici, teatre, restaurante, hoteluri, școli etc.). PSD-iștii și-au făcut-o cu mâna lor, prin legea votată în luna mai!

Guvernul a decis marți, prin Hotărâre de Guvern (HG), prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 17 iunie, și a informat Parlamentul în legătură cu această decizie.

PSD și aliații săi au anunțat, cu tam-tam, că vor opera modificări importante în Parlament (pe care-l controlează), pregătindu-se să măcelărească formula stabilită de Guvern. Printre altele, au amenințat că vor scurta perioada stării de alertă de la 30 la 15 zile, inventând și un termen pentru asta: „stare de alertă intermediară”, formulă care nu există în nicio lege!

Astăzi, șocul este total în tabăra PSD: Parlamentul nu poate interveni asupra Hotărârii de Guvern! Motivul? O prevedere explicită din Legea nr. 55, din 15 mai 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

- Advertisement -

La articolul 4, alineatul 1, scrie clar:

(1) „Starea de alertă se instituie de Guvern prin Hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.

Același articol, la alineatele 3 și 4, prevede:

- Advertisement -

(3)Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.”

(4)Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.”

Așadar, încuviințarea Parlamentului este prevăzută doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea ei! Este o scăpare a PSD-iștilor, care au votat legea în această formă, în urmă cu două luni. O scăpare pe care acum o regretă amarnic: nu mai pot face praf strategia Guvernului în lupta cu Covid-19.

PSD-iștii și-au dat seama de această scăpare din lege miercuri dimineață, când la Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere a ajuns informarea din partea Guvernului. Acum, ei se agită să găsească o formulă de a dezbate totuși în Parlament starea de alertă instituită de Guvern, dar legal nu o pot face. I-a trădat propria incompetență. Sau prostie. Sau superficialitate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 * Un mesaj care dinamitează frontul anti-PSD. Năsui și Voiculescu (USR-PLUS): „De liste comune nici nu poate fi vorba!”

1 COMENTARIU

  1. Pai cand bagi in parlament la facut legi niste camionagii,sculeri si matriteri facuti absolventi de drept la fara frecventa,la ce sa te astepti .la ce traim de 4 ani incoace,nu?😬🤨😡😈

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -