vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsAu apărut păsări flamingo în Delta Dunării! E cel mai mare grup...

Au apărut păsări flamingo în Delta Dunării! E cel mai mare grup văzut în România în ultimul secol. Specia trăiește, de obicei, în Marea Mediterană

-

Un grup de circa 10 păsări flamingo – o pasăre care trăiește, de obicei, în zona Mării Mediterane – a fost zărit sâmbătă în Delta Dunării, anunță Administrația acestei regiuni.

Stolul din zona Melea Sacalin cuprinde cel mai mare număr de păsări văzut în ultimii 100 de ani în țara noastră.

Păsări flamingo în Deltă! Este cel mai mare grup văzut în România în ultimul secol, specia fiind specifică bazinului mediteraneean

Flamingo nu era, până acum, o pasăre care să cuibărească sau măcar să treacă prin România. Cele mai apropiate zone ale habitatului său erau Grecia, Turcia, Cipru. Totuși, ocazional, au fost observate exemplare și la noi în țară, inclusiv în Ialomița și pe lacul Bistreț, din Județul Dolj.

Administrația Rezervației Delta Dunării a postat o poză pe Facebook, însoțită de un comunicat interesant.

- Advertisement -

Comunicatul dat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării

„Vizitatori înaripați exotici pe meleagurile deltaice.

În data de 13 iunie 2020, a fost observată prezența unui număr de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus în zona Melea Sacalin.

Prezența acestora a fost de scurtă durată și nu au putut fi monitorizați.

- Advertisement -

Astfel de observații au mai fost făcute sporadic și în anii anteriori, în zona de coastă a Mării Negre din RBDD ,dar nu in numar asa de mare(doar 3-4 exemplare).

Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).

În România, pasărea apare foarte rar, în special în sud-estul țării, în numere mici (*, Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky).

Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă (**).

Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.

În anul 2020 au mai fost făcute semnalări ale unor specii rare de păsări pentru RBDD.

Astfel, în luna martie au fost semnalate exemplare de Cocor pitic (Grus virgo) în zona de nord a rezervației și în zona ucraineană a Deltei Dunării.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Fostul șef al trupelor americane în Europa: „Rusia ar putea lansa o invazie în România sau în statele baltice“, pentru a testa reacția NATO

Cele 17 țări europene pentru care, din 15 iunie, se redeschid cursele aeriene, fără izolare sau carantină

2 COMENTARII

  1. Ei, pasarile astea vin din centrul africii sau din riftul de est…probabil au aflat ca s/a dat jos statuia lui Leopold al II/lea.
    au trait aici cu multe mii de ani inainte cind nu era nevoie de o decizie CîCîR. natura incearca sa revina la normal…noi cum o facem???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -