vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsGata și Poiana cu Narcise din Mureș! Sătenii și-au păscut vitele în...

Gata și Poiana cu Narcise din Mureș! Sătenii și-au păscut vitele în rezervația naturală până când au dispărut toate florile, iar solul a fost distrus

-

Una dintre minunile naturale ale României, Rezervația Poiana cu Narcise din comuna Gurghiu, Județul Mureș, nu mai există: localnicii și-au dus la păscut oile și vitele în arealul protejat până când florile au dispărut.

Trei hectare de rezervație naturală, altădată pline cu narcise – o priveliște unică în Europa – au fost “rase” de animalele aduse ilegal de săteni la păscut, transmite Agerpres. Inginerul Mihail Gherghel, fostul director al Colegiului Silvic din Gurghiu, a declarat, pentru agenția de presă, că pășunatul cu cirezi de vite și turme de oi a dus la acest dezastru ecologic. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a confirmat oficial acest verdict.

“Au dispărut narcisele, erau peste 3 hectare, era plin de flori. Nu am mai găsit niciuna, nici de leac. Concluzia mea e că au dispărut din cauza pășunatului“

Poiana cu Narcise era o rezervație naturală protejată de lege. Nici frumusețea extraordinară a celor trei hectare de flori, un “covor” fascinant, nici prevederile legale nu i-au impresionat pe săteni, care au distrus arealul cu nepăsare, vandalizându-l.

În 2020, spune inginerul Mihail Gherghel pentru Agerpres, n-a mai răsărit nici măcar o singură floare: „Au dispărut narcisele, erau peste 3 hectare, era plin de flori. Nu am mai găsit niciuna, nici de leac, cum se spune. Dacă vă uitaţi, în apropiere este o stână de oi, mai încolo este o cireadă de vite, se păşunează pe rezervaţia naturală numită Poiana Narciselor. (…)  Aceasta este o zonă propice pentru narcise, este un mediu umed, fiindcă narciselor le place apa. Concluzia mea este că au dispărut din cauza păşunatului”.

- Advertisement -

Într-un răspuns oficial pentru agenția de presă, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Mureș a confirmat verdictul specialistului: din cauza suprapășunării, covorul vegetal s-a degradat, ceea ce a dus la dispariția florilor.

Autoritățile confirmă: “Cauza absenței narciselor pare a fi degradarea covorului vegetal datorită suprapășunării”

Răspunsul oficial al instituției statului spune multe despre ce se întâmplă în zonă, chiar în Rezervație: „În luna mai 2020, echipa ANANP ST Mureș a identificat doar câteva exemplare înflorite de narcise şi foarte puţine exemplare fără flori. Cauza absenţei narciselor pare a fi degradarea covorului vegetal datorită suprapăşunării, agravată şi de perioadele reci din această primăvară (îndeosebi din timpul nopţii), dar şi de deficitul de umiditate (secetă ), care au avut un impact negativ asupra vegetaţiei. Remarcăm că lipsa narciselor a mai fost semnalată în urmă cu câţiva ani, atât în presă, cât şi în studii. Terenurile din cadrul rezervaţiei au destinaţie agricolă cu folosinţa de bază păşune, nefiind delimitat prin garduri faţă de terenurile limitrofe, presiunea păşunatului este ridicată, iar datorită acestui fapt, covorul vegetal este puternic degradat. La terenurile din jur care sunt şi mai afectate se poate constata demararea unor fenomene de degradare a solului prin eroziune de suprafaţă”.

Începând din 2000, Poiana cu Narcise din Gurghiu a fost trecută în categoria Rezervație de interes național. Suprafața protejată are 3 hectare, iar în zonă mai creșteau și alte specii de flori protejate, în afara narciselor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru: „Ne vor lua cu izoleta și ne vor vaccina obligatoriu! Și veți vedea, la Nașul TV, niște legume. O să ne pună-n geam ca să râdeți de noi”

4 COMENTARII

  1. Este o lege, 406/ 2006, a vanatorii, care prevede ca este interzis pasunatul in paduri, la fel cum este interzis intre 6 decembrie si 24 aprilie. De ce nu se aplica legea?

    Tot acolo sunt prevederi clare cu privire la cainii vagabonzi găsiți pe fondul cinegetic, sa vaneaza fara nicio problema…dar in realitate peste tot e plin de ei, distrug tot fondul cinegetic.

    Si tot in acea lege, sunt limitați nr de caini, la 3 in zona de.munte, 2 la deal si 1 la campie…ei au zeci, daca mergi.pe.un traseu montan risti sa fii sfasiat

  2. Ireal … Parazitii de politisti locali, pazitori de bancute, de babute „evazioniste” cu legaturi de ceapa, sau dezlipitori de afise de la non psd, ce-au facut ? Un teren de fotbal mare are 120/90 m, practic poiana era cat trei terenuri . Nu era necesar decat un „taie frunze” de la locala, care sa stea pe un scaunel 8 ore pe zi … Sau trebuiau sa ceara o „donatie” de la specialista in garduri a tarii, tata Firea, si delimitau zona, si intra si marghioala in istorie cu singurul gard util „donat”, finantat din bani publici, realizat in toata cariera ei de „gardarareasa” si „donatoare” din bani publici la clopotnitele realmente mantuitoare de neam …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -