Monica Pop, profesor universitar doctor la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, recomandă spălatul pe ochi cu apă și săpun, purtarea de ochelari peste masca de protecție și folosirea vitaminei D3 pentru întărirea sistemului imunitar.
Tratamentul pentru creșterea imunității împotriva Covid-19, recomandat de medicul oftalmolog Monica Pop, este următorul:
- Isoprinosine – 3 pe zi, un flacon.
- Vitamina A – 2 capsule pe săptămână sau se bea 1-2 ml din soluție de Vitamina A – Vitamina D3 , „foarte, foarte importantă și necesară”, 3.000 – 5.000 u zilnic. La persoane cu deficit mai mare, chiar 8.000 – 10.000 u/zi.
Totul, timp de o lună.
„Apoi, continuați cu Vitamina D3 minimum 2.000 – 3.000 u zilnic, PERMANENT. Și, anual, măcar (dacă nu la 6 luni) faceți o determinare. Valori normale: 30-100. Aproape toată populația are deficit de Vitamina D3 și astfel e mult mai expusă la contaminări sau îmbolnăviri (orice)” – dr. Monica Pop.
„Orice virus care se găsește în nas apare și pe suprafața oculară, deci în secreția conjunctivală”
Reporter: Covid-19, boala produsă de SARS-CoV-2, poate fi confundată cu o alergie sezonieră, care debutează chiar prin lăcrimatul ochilor?
Monica Pop: Orice boală poate fi confundată. Să știți că una dintre probele extrem de importante la examenele din Facultatea de Medicină este exact diagnosticul diferențial. Adică, sunt patru, cinci sau chiar mai multe boli care au aceleași simptome și medicul trebuie să știe, să poată și să aibă cu ce să facă diagnosticul diferențial.
– Cum ne putem infecta cu acest temut virus pe cale oftalmologică?
– În structura anatomică se găsește canalul lacrimo-nazal. Prin asta am spus tot, pentru că orice virus care se găsește în nas apare și pe suprafața oculară, deci în secreția conjunctivală. E vorba de toate virozele. Și gripa, și varicela, și rujeola. Toate pot să dea complicații oftalmologice, în afară de acest tip de coronavirus.
– Câți dintre pacienți au dezvoltat noua formă de coronavirus plecând de la inflamațiile oculare?
– În urma cercetărilor, s-a constatat că 4% dintre bolnavii infectați cu Covid-19 debutează cu o conjunctivită ușoară. De aia e ușor de confundat. Cine se gândește că un asemenea pacient poate avea o boală de genul Covid-19? La noi în spital n-au fost cazuri de infecție cu Covid-19, deși avem cel puțin 20 de pacienți pe zi cu forme de conjunctivită.
„Dacă strănută cineva în jur și ajunge o picătură pe suprafața oculară, acela s-a infectat deja”
– Deci, trebuie să ne păzim ochii cu sfințenie, nu?
– Suprafața oculară trebuie păzită foarte tare, trebuie protejată. Vă spun încă o dată: acest virus se poate găsi în secreția lacrimală. Să nu mai vorbim despre faptul că, dacă strănută cineva în jur și ajunge o picătură din aceasta pe suprafața oculară, acela s-a infectat deja. Și invers. Sunt oameni asimptomatici, care pot avea virusul în secreția conjunctivală și cineva care îl atinge se poate îmbolnăvi de la un astfel de pacient.
– Care sunt recomandările dumneavoastră?
– Recomand ca, în fiecare seară, oricine să-și spele suprafața oculară cu apă și săpun. Nu trebuie nimic altceva. Și să poarte ochelari peste mască. Atât cei cu dioptrii, cât și cei fără dioptrii. La întoarcerea acasă, orice tip de ochelari trebuie spălați cu apă rece și săpun. Ori de soare, ori ochelari simpli, ca să facă protecție împotriva virusului.
– Va apărea cât de curând un vaccin care să ne salveze de virus?
– N-o să apară prea repede. Știu cât de greu se face un vaccin. Sunt ani de zile în care trebuie testat până a-i vedea eficiența și mai ales că n-are efecte secundare neplăcute. Degeaba îl salvezi de Covid, dacă el face cine știe ce altceva. Problema asta trebuie privită foarte serios. Sunt convinsă că va dura ani de zile până va apărea un vaccin, așa cum a fost la HIV.
„Filtrul aparatului de aer condiționat trebuie curățat din 10 în 10 zile. Oamenii nu fac asta. Există de multă vreme o pneumonie destul de gravă pe care o răspândește aparatul de aer condiționat și care se numește Legionella”
– Putem lua ceva pentru întărirea sistemului imunitar?
– Asta da, fără doar și poate. Vitamina D3. Am o formulă cu care lucrez de foarte mulți ani pentru imunitate, pentru că sunt multe afecțiuni în oftalmologie care sunt recurente. Ca să nu se întâmple așa, am folosit o formulă pe care am pus-o pe Facebook. Cred foarte mult în ea. Nu știu ca vreunul din pacienții mei care folosesc această formulă să se fi infectat. Niciunul! Mai mult decât atât, ar trebui ca oamenii să iasă la soare, să-și întărească imunitatea. Din păcate, până acum, numărul de ore a fost foarte limitat.
– Se apropie cu pași repezi lunile de vară. Se va folosi aerul condiționat. Va fi o problemă din acest punct de vedere pentru posibile infectări cu noua tulpină de coronavirus?
– Filtrul aparatului de aer condiționat trebuie curățat din 10 în 10 zile. Oamenii nu fac asta. Există de multă vreme o pneumonie destul de gravă pe care o răspândește aparatul de aer condiționat și care se numește Legionella. Nu e de glumă. Nimeni nu se gândește să urce acolo și să scoată filtrul, să-l spele și să-l pună la loc. E foarte simplu. Sunt și oameni care nu se îmbolnăvesc. Când eram studentă în anul 6, un medic ne-a spus: „Dacă vreți să nu vă îmbolnăviți și să nu luați nimic de pe aici, să mâncați în fiecare dimineață, înainte de a pleca de-acasă, o proteină. O bucățică de șuncă, de brânză. De așa manieră încât leucocitele să fie în circulație și apărarea să fie în floare”. Cine l-a ascultat, n-a luat nicio boală de-acolo. Au fost și colegi care n-au ținut cont de spusele lui și s-au îmbolnăvit de varicelă, dizenterie și așa mai departe.
Domnule , am probat ochelari de soare și masca.!!!! Nu msi vezi nimic.!!! Spuneti-i doamnei doctor sa-i poarte dumneai cu masca.!!!
V-ați trezit toți mari “ specialiști “ in virusuri? Lăsați-ne cu toții ca va puneți lumea in cap.!!!
Hai sa trecem mai departe.
Lasati-ne cu pesedista asta notorie.
Monika,Volguta cam aceeasi chestie.
Hai sa ne aflam in treba. Treaba mare.