O scrisoare profundă a ÎPS Iosif (54 de ani), mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a fost citită de Daniel Morar la Radio Zu. În două zile, clipul audio-video a fost ascultat/vizualizat de peste 500.000 de oameni.
IPS Iosif este mitropolit ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale de 18 ani. Scrisoarea sa merită citită, ascultată, iar mesajul părintelui trebuie să ne pună pe gânduri.
Scrisoarea părintelui Iosif
„Dincolo de panică și frică, de nebunia cumpărăturilor făcute fără rost, de gumele uneori nesărate, ce vin tot dintr-o teamă ascunsă, dincolo de toate astea s-a făcut liniște. Liniștea de care umanitatea nu a mai avut parte de foarte mulți ani, poate prea mulți ca să fie spre binele nostru.
Este afară o liniște teribilă în toată lumea asta. Oamenii s-au oprit în loc după nebunia care s-a numit, impropriu, viață.
Abia acum ar trebui să înțelegem că ceea ce am trăit, până a început pandemia, nu era viața noastră. Fiecare dintre noi alerga după ceva, după cineva și , mai ales, după putere și bani. Că banii conferă putere sau puterea conferă bani, nici nu mai are importanță. Important e că, în nebunia asta continuă, omenirea călca peste orice și peste oricine.
Omenirea și-a vândut sufletul. A uitat să iubească, să zâmbească, să dea dovadă de empatie, toleranță, înțelegere și mai ales iertare.
Doar că a venit o secundă în timpul nostru, în care suntem nevoiți să ne izolăm. Izolarea nu este neapărat un lucru rău. Vom avea o vreme să ne împrietenim din nou cu noi. Cu oamenii la care ținem, cu familiile noastre, cu sufletele noastre.
Dumnezeu, divinitatea, universul – sau cum vreți voi să-i spunem – nu face nimic la întâmplare. Din toată nebunia asta vor apărea și lucruri bune, poate mărețe.
Moare o lume pentru ca alta să se nască. Suntem obligați să o facem. Dacă nu vom avea tăria să renaștem, vom fi obligați într-un fel sau altul. Importantă este întrebarea, nu răspunsul: de ce se întâmplă acest lucru pentru noi toți?
Dacă ne uităm afară, ghioceii, iarba, copacii, păsările, animăluțele își văd de viața lor, neatinse. Pentru întregul Pământ, viața merge mai departe după rânduiala Domnului. Doar că pentru oameni totul s-a năruit.
La întrebarea «De ce?», vom avea răspunsul cândt totul se va termina. Putem doar să sperăm că se va termina cu bine.
Când noi, oamenii, ne credem dumnezei, Dumnezeu alege un virus – ceva care nu se vede – să ne arate tuturor, nouă, măsura. Să înțelegem că vine o vreme pentru toate.
Sănătate multă și izolare întru luminare!”
VIDEO: Daniel Morar cirește scrisoarea părintelui Iosif
https://www.facebook.com/100006888545676/videos/2636734599899466/
Cine este mitropolitul Iosif
Conform Basilica.ro, Mitropolitul Iosif s-a născut pe 19 februarie 1966, la Vişeu de Jos, judeţul Maramureş.
A absolvit Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1989-1993) şi un program de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie” din Paris (1994-1998), cu tema „Taina persoanei umane la Sfântul Simeon Noul Teolog”.
Hirotonit diacon (19 octombrie 1993) şi preot (26 octombrie 1993), a fost duhovnic şi preparator (catedra de Morală) în cadrul Facultăţii de Teologie din Alba-Iulia şi profesor (Istoria bisericească şi Patrologie) la Seminarul teologic (1993-1994).
Pe 17 aprilie 1994 a fost tuns în monahism, primind numele de Iosif. A fost preot şi duhovnic la Mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului” de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa (1994-1998).
Pe 29 noiembrie 1997, Adunarea electorală a Arhiepiscopiei Europei Occidentale şi Meridionale l-a ales Arhiepiscop. A fost hirotonit la 15 martie 1998, în catedrala greacă „Sfântul Ştefan” din Paris, de un sobor de 12 ierarhi în frunte cu Mitropolitul Serafim al Germaniei şi Europei Centrale şi cu Mitropolitul grec Ieremia al Franţei.
În jurisdicţia Arhiepiscopiei se află parohiile şi comunităţile române din Franţa, Elveţia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Anglia, Irlanda.
În 1998, Arhiepiscopia cuprindea 30 de parohii; în prezent, sunt organizate peste 130 de parohii şi comunităţi. La 21 octombrie 2001, Arhiepiscopia a fost ridicată la rang de Mitropolie, Înaltpreasfinţia Sa dobândind titlul de Mitropolit.
Ca episcop, este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi membru al Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa.
În perioada 2001-2002, a fost locţiitor al scaunului vacant de Arhiepiscop al Americii şi Canadei, calitate în care a contribuit la reînnoirea Arhiepiscopiei.
Din anul 2002 este numit de Sfântul Sinod director al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene (Bruxelles).
Prostii !!!! apa e uda ! si dzeu a ales virusul !..si noi nu traim ., alergam …idiotzenii de popa nebun l
religia NU are raspunsuri la problemele omului …si asta ne o arata ..un virus .
dne nici apa sfintzita nu mai e buna si biserica a devenit un loc de infectzie (la mod propriu in Frantza de exemplu)… le au scazut veniturile .
PS.
+Dacă ne uităm afară, ghioceii, iarba, copacii, păsările, animăluțele își văd de viața lor, neatinse. Pentru întregul Pământ, viața merge mai departe după rânduiala Domnului. Doar că pentru oameni totul s-a năruit.
La întrebarea «De ce?», vom avea răspunsul cândt totul se va termina. Putem doar să sperăm că se va termina cu bine.
o tampenie ca asta nu se putea auzi decat din gura unui popa….
inmaginatziva doar atat =lumea a mai avut acest tipde incercari chiar mult mai crunte ! avetzi incredere in oameni nu ascultatyi nebuni ca asta …
Grigore, ai luat legãtura cu autorul pentru a verifica autenticitatea ?
Am informatii concurente din care reiese cã pãrintele Iosif – pe care îl cunosc personal – nu este autorul acestor rânduri.
În traditia conoscutã si recunoscutã a entitãtilor media din grupul Intact – care se folosesc sistematic de minciunã, de calomnie, de manipulare, de diversiune – pentru a atrage credulii, radio ZU a mai reusit un scoop.
Dar de la ziaristii.com aveam alte pretentii !
Nu am verificat la părinte, întrucât nu pot crede că Daniel Morar ar fi putut inventa așa ceva. Ar fi prea mult.
Dar pe Daniel Morar l-ai contactat ?
Are curajul sã recunoascã porcãria ?