Europa Liberă a publicat miercuri imagini cu Gabriela Scutea protestând, anul trecut, pe scările Curții de Apel București, pentru stat de drept și independența justiției. De marți, Scutea e favorită să devină procuror general al României, fiind propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru această funcție.
Gabriela Scutea (47 de ani) își ia o revanșă strălucită față de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a respins-o de două ori, la selecția din 2019, pentru funcția de procuror general. În curând, „respinsa” Scutea va fi procuror, iar „ievaluatorul” Toader este o fantomă disprețuită de studenții și de dascălii din Iași.
De altfel, Tudorel Toader a dat greș cu toate „ievaluările” sale.
Trei cazuri notorii:
- Pe Laura Codruța Kovesi a revocat-o de la șefia DNA și a încercat să-i împiedice numirea la șefia Parchetului European. Rezultatul: Laura Codruța Kovesi e procurorul-șef al Europei.
- Pe Gabriela Scutea a respins-o, succesiv, la selecția pentru posturile de procuror general și de șef al DNA. Rezultatul: Gabriela Scutea va fi procuror general, fiind deja opțiunea actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.
- Pe Adina Florea a vrut-o, succesiv, șefă la DNA și la Secția Specială de Investigare a Magistraților (SSIJ). Rezultatul: Adina Florea n-a ajuns în funcțiile respective, iar acum e pe nicăieri.
Gabriela Scutea – un magistrat activ civic
Gabriela Scutea este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Ea are un palmares care o recomandă ca un procuror onest, performant și determinat să aplice legea fără târguială.
- A fost adjuncta procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi (2006-2012).
- A fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Comisia Europeană (2013-2016).
- S-a numărat printre magistrații care au protestat, inclusiv la Bruxelles, faţă de modificările barbare operate în Justiţie de către guvernarea PSD-ALDE.
- A mai candidat pentru funcția de procuror general, ca și pentru cea de șef al DNA, dar a fost respinsă de ministrul de atunci al Justiției, Tudorel Toader, din motive ideologice.
- A fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada infamei Ordonanțe de urgență nr. 13 (ianuarie-februarie 2017). Potrivit unor surse ale G4Media.ro, Gabriela Scutea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a OUG 13, care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive (cel care, până la urmă, l-a trimis în pușcărie).
În ultimii ani, Gabriela Scutea a fost procuror de ședință, motiv pentru care nu a fost implicată în instrumentarea unor dosare. Anterior anului 2005, ea a condus anchete de corupție și înșelăciune.
VIDEO: Gabriela Scutea, magistrat-protestatar în 2019
https://www.facebook.com/romania.europalibera/videos/594355927797327/
Țintă pentru presa pro-corupție
Desemnarea Gabrielei Scutea ca propunere pentru funcția de procuror general a stârnit furia propagandei PSD. „E procuroarea #Rezist!”, țipă activiștii Ciumei Roșii.
Televiziunile și site-urile finanțate de PSD au pornit imediat atacul la adresa magistratului brașovean. Vârf de lance a fost Stiripesurse.ro, platforma deținută de Iosif Buble, fost angajat al Antenei 3. Soția acestuia este deputata Diana Tușa, care face parte și din departamentul de comunicare al PSD.
„Considerată eminența cenușie din spatele mișcărilor activiste ale procurorilor, alături de Alexandra Lăncrănjan, Scutea a fost umbra lui Kovesi”, scrie site-ul lui Buble.
„Dacă din punct de vedere profesional Gabriela Scutea nu impresionează, aceasta s-a remarcat din postura de activistă. Scutea este membră fondatoare a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. După seria de comunicate de presă din ultimii ani, în care AMASP a susținut diverse cauze, Gabriela Scutea a participat, alături de magistrați de la mai multe parchete și instanțe, la un protest în fața Palatului de Justiție din Bruxelles, față de repetatele modificări ale legilor justiției”, mai scrie, cu litere otrăvite, oficina PSD-istă.
Rahatul ala de ” ievaluator” cind ajunge linga seful si idolul lui la Rahova? Sau ii vom plati 20 000 de Euro pensie pe luna? Pentru tot ce a uneltit contra Romaniei.