Un nou masacru din Mexic a oripilat planeta. Zece muzicieni indigeni au fost împuşcaţi mortal şi incendiaţi în vestul țării latino-americane. După toate indiciile, atacul a fost comis de un cartel al traficanţilor de droguri.
Membrii grupului Sensacion Musical reveneau de la o petrecere când au fost atacaţi în oraşul Chilapa din statul Guerrero, în jurul orei 19.00. Victimele, toţi bărbaţi, aveau vârste cuprinse între 15 şi 42 de ani.
Cartelul Los Ardilles, care atacă în mod frecvent indigeni din zonă, este considerat autorul atacului asupra grupului muzical.
Victimele, membri ai grupului indigen Nahuas, reveneau la comunitatea Alcozacon, vineri, în momentul atacului, a anunţat David Sanchez Luna, reprezentant al grupului regional CRAC-PF.
Când cadavrele au fost găsite, erau de nerecunoscut.
Potrivit presei locale, sute de indigeni au blocat o şosea, vineri seară, după ce autorităţile au refuzat să elibereze trupurile neînsufleţite familiilor victimelor.
Parchetul din Guerrero a anunţat că anchetează cazul, dar speranțele localnicilor că ucigașii vor fi pedepsiți sunt mici.
Guerrero este unul dintre cele mai violente state mexicane, în care cartelurile luptă pentru control asupra rutelor de trafic de droguri către Pacific şi către alte zone ale Mexicului. Potrivit presei locale, Los Ardillos ar avea legătură cu zeci de crime din ultimele luni.
Scurt istoric al atrocităților din Mexic
Noiembrie 2010. 20 de turiști au fost uciși, din greșeală, în orașul turistic Acapulco, de traficanți de droguri. Principalul suspect în acest caz, Carlos Montemayor, un baron al drogurilor, a fost arestat. Turiștii au fost confundați cu membrii unei grupări rivale. 18 cadavre au fost descoperite într-o groapă comună. Turiștii erau mexicani din Morelia, iar majoritatea erau rude între ei.
Ianuarie 2011. Alte 27 de cadavre au fost găsite la Acapulco, în apropierea unor maşini incendiate. Noul masacru a fost săvârşit tot de traficanţii de droguri. 15 cadavre (dintre care 14 decapitate) au fost descoperite în parcarea unui magazin, iar 12 (printre care și cele ale unor polițiști) în alte cartiere ale oraşului. Cadavrele decapitate aveau urme de tortură şi erau însoţite de mesaje ameninţătoare.
Noiembrie 2011. Un blogger, care scria pe net sub nick name-ul „El Rascatripas”, a fost decapitat, după ce a postat informații despre cartelurile de droguri. Crima a avut loc în orașul Nuevo Laredo. Bloggerul scria despre crimele cartelului Zetas şi colabora cu jurnalista Mary Elizabeth Macias (39 de ani), care a fost ucisă în acelaşi mod şi în acelaşi loc.
Octombrie 2012. Cadavrele a 25 de oameni, dintre care 15 decapitate, au fost descoperite în Acapulco, statul Guerrero. E vorba de bărbați cu vârste de cel mult 30 de ani. Lângă unele dintre ele au fost lăsate mesaje în care scria că asasinatul este revendicat de cartelul de droguri Sinaloa. Ulterior au fost găsite alte 6 cadavre într-un taxi, în cartierul Rebirth de lângă Acapulco. Erau tineri de până în 20 de ani și cu toții fuseseră împușcați în cap.
Octombrie 2016. Judecătorul care i-a condamnat pe cei mai periculoşi baroni ai drogurilor din Mexic a fost asasinat. Vincente Zacarias a fost împușcat în timp ce alerga în apropierea casei sale, într-un oraş la 70 de kilometri de Mexico City. Zacarias a condus procesele mai multor capi ai mafiei drogurilor, printre care Miguel Trevino (liderul Los Zetas) şi rivalul acestuia, „El Chapo” Guzman (şeful cartelului Sinaloa, extrădat ulterior în SUA, unde se află în închisoare).
Decembrie 2016. Mexicul s-a plasat pe locul 2 la nivel mondial, în 2016, la numărul morţilor, după Siria (țară aflată în război). Ulterior, Mexic a devenit cea mai sângeroasă ţară din lume.
Mai 2017. Mexicul a atins cea mai înaltă rată a criminalităţii din ultimii 20 de ani. În total, 2.452 de persoane au fost ucise într-o singură lună în Mexic. În primele cinci luni din 2017 au fost asasinați 9.916 oameni.
August 2019. 25 de oameni au murit și alți 13 au fost răniți după ce traficanții de droguri au distrus un bar din sud-estul Mexicului, în orașul Coatzacoalcos. Atacatorii au încuiat ieșirile de urgență, apoi au tras mai multe focuri de armă și au aruncat cu sticle incendiare în clubul în care se aflau câteva sute de persoane.
Noiembrie 2019. Doi bărbați, înarmați cu puști semiautomate, l-au ciuruit în parcarea unui centru comercial din Culiacán, capitala statului Sinaloa, pe polițistul Eduardo „N” (32 de ani), implicat în arestarea fiului baronului drogurilor din Mexic. Pe data de 17 octombrie, Ovidio Guzman Lopez (fiul șefului cartelului din Sinaloa, Joaquín „El Chapo” Guzman) a fost arestat.
Noiembrie 2019. Trei mame și șase copii au fost uciși de traficanții mexicani de droguri, în statul Sonora, în timp ce se îndreptau spre o nuntă, într-un convoi alcătuit din trei mașini, în care se aflau 17 persoane. Victimele făceau parte dintr-o comunitate de mormoni americani stabiliți în nordul Mexicului. Alți 8 copii au supraviețuit, 5 dintre ei având răni grave după ce au fost împușcați. Unul dintre copii, în vârstă de 13 ani, și-a adăpostit 6 frați în tufișuri și i-a acoperit cu crengi, pentru a-i ascunde de ucigași, după care a fugit 23 de kilometri pe jos, timp de șase ore, pentru a căuta ajutor. Mama și doi frați ai băiatului au fost omorâți de traficanți, în timpul ambuscadei.
Decembrie 2019. 23 de persoane au murit în urma unui schimb de focuri între forțele de securitate mexicane și mai mulți bărbaţi înarmaţi, care făceau parte din cartelul de droguri Noreste. Bilanțul victimelor: 17 traficanți, 4 polițiști și 2 civili neînarmați. Carnajul a avut loc în orașul Villa Union din nordul Mexicului, la 60 km de frontiera cu SUA, iar schimbul de focuri a durat 24 de ore.
Peste 26.000 de morți a fost bilanțul tragic al anului 2019 în Mexic, ca urmare a violențelor provocate de baronii drogurilor.
Peste 250.000 de persoane au fost asasinate în ultimii 13 ani (2006-2019), conform cifrelor oficiale. În medie, aproape 20.000 de morți pe an. Violențele au crescut din decembrie 2006, când guvernul mexican a lansat o amplă operaţiune împotriva drogurilor în întreaga ţară.
Mexicul este țara neafectată de război în care au fost asasinați cei mai mulți jurnaliști în ultimul deceniu.
ASA PUTEA SA SE IMTAMPLE SI-N ROMANIA DACA DROGATII PESEDISTI IN FRUNTE CU DRAKNEA MAI RAMANEAU LA BUTOANE
[…] mai mult la ziaristii.com […]