Boris Johnson e favorit să câștige alegerile de astăzi, dar în ultima zi victoria lui nu mai era atât de sigură. Există și posibilitatea să nu obțină o majoritate care să-i permită să facă guvernul.
Jeremy Corbyn, liderul laburist, nu are nicio șansă să câștige alegerile, cel mult poate spera la un rezultat peste așteptări și blocarea lui Johnson în parlament.
Criza politică provocată de Brexit se poate prelungi și după alegerile de astăzi.
Cum se votează în Marea Britanie. Diferențe față de România
Votul, primul care va avea loc în decembrie în ultimii 100 de ani, îl urmează pe cei din 2015 și din 2017. Referendumul pentru Brexit a provocat o mare tensiune politică în Marea Britanie, anunță BBC News.
Secțiile de votare din 650 de circumscripții din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord se deschid la ora 07:00 GMT, ora României, 09.00.
După ce urnele se vor închide la ora 22:00 GMT, ora României 24.00, numărarea va începe imediat. Majoritatea rezultatelor urmează să fie anunțate în primele ore ale zilei de vineri dimineața.
Un număr de 650 de parlamentari vor fi aleși, câștigând candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare circumscripție, sistemul uninominal pur.
În 2017, Newcastle Central a fost prima circumscripție electorală care și-a anunțat câștigătorul la aproximativ o oră după închiderea sondajelor, conform BBC News.
Alegerile din Marea Britanie au loc în mod tradițional la fiecare patru sau cinci ani. În octombrie, parlamentarii au votat pentru alegeri anticipate. Este prima dată când se organizează alegeri iarna din 1974 și prima dată când au loc în decembrie din 1923, anunță BBC News.
Oricine are vârsta de 18 ani sau mai mult are dreptul să voteze atât timp cât este cetățean britanic sau cetățean al Commonwealth-ului sau al Republicii Irlanda și s-a înregistrat pentru a vota. Înscrierea pe listele electorale a fost închisă pe 26 noiembrie.
Detalii despre locul unde cetățenii pot vota pot fi găsite pe site-ul Comisiei Electorale și sunt listate și pe cardurile de votare trimise prin poștă.
Oamenii nu au neapărat nevoie de un card de vot pentru a putea vota, dar va trebui să își dea numele și adresa la secția electorală. Oamenii pot vota doar un candidat sau buletinul de vot nu va fi luat în considerare.
Înainte de scrutin, șeful biroului electoral le-a reamintit alegătorilor că selfie-urile și fotografiile în secțiile de votare nu sunt permise și pot reprezenta o încălcare a legii.
Mulți oameni au pus deja un semn lângă numele candidatului lor favorit, votând prin poștă – mai mult de șapte milioane de oameni au folosit votul prin poștă în urmă cu doi ani. În România au votat doar 50.000 de cetățeni prin poștă la ultimele alegeri prezidențiale.
Cei care au solicitat un vot prin poștă, dar nu au reușit să-l trimită biroului electoral, trebuie să facă acest lucru până la ora 22:00. Aceștia au posibilitatea și să-l poată preda în secția de votare locală până la închiderea urnelor.