După un prim refuz de a se prezenta în fața procurorilor pentru a răspunde ca martor pentru ce s-a întâmplat în data de 30 octombrie 2015 în cazul incendiului de la Club Colectiv, Bănicioiu se va prezenta azi la Parchetul General.
La data incendiului, Bănicioiu era ministrul sănătății în Guvernul Ponta. Raed Arafat, secretar de stat și la acea vreme, șeful ISU, a refuzat și el să răspundă citației trimise de procurori.
Prima sentință în acest dosar urmează să se dea luni, un proces în care sunt judecați patronii clubului, reprezentanții ISU care au dat autorizații de funcționare, primarul sectorului 4 de la acea vreme, Popescu-Piedone, dar și reprezentanți ai firmei de artificii care a livrat produse clubului pentru organizare concertului.
În incendiu au murit 65 de persoane, 22 la fața locului, restul din cauza îngrijirilor neadecvate asigurate de sistemul de sănătate din România, iar peste o sută au fost rănite.
La ce întrebări ar trebui să răspundă Nicolae Bănicioiu în fața procurorilor:
1. De ce a declarat că spitalele din România pot asigura o îngrijire ireproșabilă „marilor arși”?
2. De ce nu a alertat imediat instituțiile europene cum se face în cazul accidentelor cu impact major?
3. De ce nu a creat o celulă de comunicare de criză prin care să transmită informații utile rudelor și celor apropiați?
4. De ce a mințit opinia publică în repetate rânduri cu privire la soarta răniților?
5. De ce a întârziat sau a refuzat transportul răniților în străinătate?
Incendiul din Club Colectiv reprezintă o tragedie națională care a creat o profundă revoltă în societate. Acest incendiu a conștientizat în rândul opiniei publice faptul că, într-adevăr, corupția ucide oameni în masă.