joi, noiembrie 21, 2024
AcasăMainCTP sau Moise Guran - cine are dreptate cu privire la dezbatere?...

CTP sau Moise Guran – cine are dreptate cu privire la dezbatere? Iohannis, în direct de la ora 19.00

-

Dezbaterea organizată de Klaus Iohannis cu câțiva reprezentanți ai presei suscită nu numai interes din partea publicului, dar și dispute între jurnaliști.

Cristian Tudor Popescu a fost primul jurnalist invitat care a anunțat public că nu se duce, considerând că, atâta vreme cât reprezentanții presei sunt aleși de Iohannis, dezbaterea devine una subiectivă și părtinitoare.

Pe de altă parte, Moise Guran, Europa FM, a anunțat public că se duce după ce a fost invitat, susținând că e de datoria oricărui jurnalist să pună întrebări unui oficial dacă i se oferă o astfel de oportunitate.

Aceste poziționări total opuse au generat multe dezbateri în presă și pe rețelele sociale, la prima vedere, ambele poziționări fiind valabile.
La a doua vedere, trebuie spus că prezența unui jurnalist la o astfel de dezbatere ține și de decizia redacției din care face parte. Dacă este o personalitate, pe lângă reprezentarea unei publicații sau alteia, intervine și relația acestuia cu publicul său.

Nu trebuie pedepsită nicio decizie a jurnaliștilor sau a redacțiilor din care fac parte, o astfel de hotărâre find mult mai dificil de luat decât pare la prima vedere. Această dificultate vine din formatul propus de Klaus Iohannis care este unul atipic (invitarea unor jurnaliști aleși de instituția prezidențială) și care crează acest obstacol atât pentru redacții, dar și pentru jurnaliștii invitați, obligându-i să se poziționeze în raport cu publicul lor. 

- Advertisement -

„Am spus doamnei în cauză că eu nu sunt angajat al Digi24, prin urmare nu pot de capul meu să reprezint postul. (…) Asta arăta ca o recepţie exclusivistă a preşedintelui Iohannis. Şi am spus: nu se poate aşa ceva, domnul preşedinte nu are dreptul să facă el selecţia jurnaliştilor. Ce înseamnă? Sunt jurnaliştii care îi plac domnului preşedinte, puţini, care îi plac şi care sunt invitaţi acolo. Eu nu vreau să mă număr printre jurnaliştii preferaţi de domnul Iohannis, cum nu vreau să mă număr printre jurnaliştii preferaţi de niciun alt politician. Prefer să fiu detestat de toţi. (…) Dacă sunt invitaţii în alb trimise redacţiilor, aşa-i normal, să decidă ele pe cine trimit, nu domnul Iohannis, atunci eu pot să revin asupra hotărârii mele şi să particip. De atunci nu am mai primit niciun telefon”, a declarat CTP, la Digi 24.

Dan Tapalagă, editorul coordonator al G4Media a anunțat că redacția a primit o invitație pentru a avea “un jurnalist invitat în public”, invitație pe care a refuzat-o.

„G4Media.ro a primit, luni, invitaţia de a trimite un jurnalist – spectator, fără posibilitatea de a pune întrebări, în sala în care va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, discuţia candidatului Klaus Iohannis cu jurnaliştii şi analiştii aleşi de domnia sa. Am comunicat decizia noastră de a nu trimite jurnalişti – spectatori. Rolul jurnaliştilor este de a pune întrebări, de a insista să obţină răspunsuri, nu de a umple lojele şi de a legitima un format de dezbatere cel puţin discutabil”, a scris Dan Tapalagă pe Facebook.

- Advertisement -
Magda Grădinaru, Ziare.com, o altă jurnalistă invitată la dezbatere, a spus că nici ea nu ar fi participat la eveniment dacă nu ar fi putut pune întrebări.

„Am refuzat pentru că sunt la Bruxelles, înainte de afla orice detaliu. E corect că am fost invitată la dezbaterea cu preşedintele Klaus Iohannis. Sunt la Bruxelles, asta am şi spus în refuz, nu aş fi putut să merg, dar şi dacă aş fi fost la Bucureşti, nu m-aş fi dus dacă era doar pentru a asista din sală. Mă interesează ce se va vorbi acolo, dar nu aş fi avut ce să caut în asistenţă. Ca diferenţă, de câte ori am fost la Comisie sau la Parlamentul European, chiar dacă erau întâlniri off sau background information, am fost tratată ca jurnalist, al cărui instrument e şi întrebarea”, a scris Magda Grădinaru pe Facebook.

Dezbaterea lui Klaus Iohannis și jurnaliștii invitați care au acceptat să participe la eveniment va avea loc marți seara, începând cu ora 19.00, la Bibloteca Centrală Universitară (BCU) din București.

Evenimentul va fi transmis live și pe Ziariștii.com, de asemenea el va putea fi urmărit pe toate posturile de știri: TVR 1, Digi 24, Realitatea Plus, RTV, Antena 3, dar și pe YouTube și pe mai multe pagini de Facebook. Se așteaptă ca audiența cumulată să depășească 5 milioane de oameni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Bârlogul secret al Vioricăi Dăncilă. Viloiul de 417 metri pătrați ascuns în pădurea de brazi de la Predeal

* Rareș Bogdan: „Poți scoate un om din PRM, dar nu poți scoate PRM-ul din om”. Plângere împotriva Olguței Vasilescu

* Biet urs, ai nimerit în țara greșită! Agonia de 18 ore pe marginea șoselei și „rezolvarea” prin glonț. Ce trist!

* Lista celor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis. Sunt confirmați 6, vor fi 10, e posibil să fie și CTP printre ei 

* Afară şi cu şeful Casei de Pensii! Orban taie în carne vie printre baronii funcţiilor publice. „Şi-a luat concediu medical, parcă special ca să creeze probleme în plata pensiilor”

* VIDEO. Dan Barna i-o „întoarce” lui Cioloş după ce acesta l-a întrerupt într-o conferinţă de presă!

* Orban: „Până la sfârşitul lunii, vrem să dăm hotărârea de guvern privind salariul minim”

5 COMENTARII

  1. Cum sa-l inviti pe Tapalaga cita vreme el încă nici nu a înțeles despre ce este vorba. Acolo nu se pun întrebări. E vorba de o dezbatere d-le Tapalaga, nu o conferință de presa.

  2. O MIZERIE, această AȘA-ZISĂ „DEZBATERE” (Sic !), care-l DESCALIFICĂ, în ochii românilor, peee… LAȘUL (!!!!) Klaus Iohannis, care preferă săăă… MOARĂ (POLITIC) pe-mâna unui BUFON-NĂTĂRAU-și-IPOCRIT, Rareș Bogdan, care, se pare, a ajuns să-l… MANEVREZE/MANIPULEZE după pofta inimii (șiii… a creierului său DEBIL !!!) pe… șeful-Statului (din fericire, se pare/spune, NU și pe premierul Ludovic Orban, care… NU POATE, pe-bună-dreptate…, SĂ-L SUFERE pe acest IMPOSTOR-AGRAMAT de R.B. !), daaaaaaaaaaaaa ?!!!

    • Este o DILEMĂ, MORALĂ-și-PROFESIONALĂ, aproapeee… „SOLOMONICĂ” (!!!): ȘI Cristian Tudor Popescu, ȘI Moise Guran au… argumente VALABILE/JUSTE, pentru poziția fiecăruia (DIAMETRAL-OPUSĂ față de a celuilalt !), daaaaaaaaaaaaa ?!!!!!

  3. Să fii jurnalist înseamnă să fii în miezul evenimentelor și mereu conectat la ce se întâmplă în țară și pe glob. Pe scurt, jurnaliștii se ocupă de cercetarea, analiza și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă (TV, radio, ziare) și al altor canale media (online).

  4. N-a fost chiar asa cum s-a scris aici. Realitatea a fost:
    Oricine a putut sa puna intrebari la final, dar jurnalistii citati aici si-au ratat prin absenta posibilitatea ce-a fost oferita fiecarui in sala. Chiar si studentii din public au avut sansa si-au folosit-o ferm. Aici au dat-o unii in bara ca jurnalist si asta fara nici-o nevoie. Neprofesionali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -