Pe 18 octombrie, dacă nu apar surprize de ultimă oră, Statele Unite vor aplica o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe produse europene, în special din industria agroalimentară. Donald Trump vrea să „mulgă” astfel din Europa nu mai puţin de 7,5 miliarde de dolari. Începe războiul lumilor de tip nou! Unul purtat nu cu arme, rachete, bombe şi soldaţi, ci cu atacuri comerciale.
Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie (afectată şi de Brexit, vezi falimentul Thomas Cook) – 4 din principalele 5 economii ale Europei – primesc astfel o grea lovitură.
Dacă ar fi un caz izolat, mai treacă-meargă. Dar e mai mult. Este ceva ce s-ar putea răsfrânge asupra tuturor statelor de pe continent.
Dar de unde a pornit această nouă criză girată de Casa Albă?
Sub bagheta lui Donald Trump, care a deschis mai multe fronturi de conflict de când a venit la putere (China, Mexic, Iran, Uniunea Europeană, Canada), a apărut şi acest ultim război comercial, care loveşte acum Bătrânul Continent.
Aparent, miza ar fi protejarea SUA, potrivit devizei „America First”, asumate de Donald Trump ca politică de guvernare. În realitate, prin astfel de tehnici protecţioniste, Casa Albă nu face decât să ridice noi ziduri în lume, să aprindă scânteile unor noi conflicte. Cui foloseşte?
Organizaţia Mondială a Comerţului i-a dat OK lui Trump
SUA au acţionat via Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care i-a permis Washington-ului să impună tarife la peste 1.500 de produse europene pentru a compensa ajutorul acordat de unele guverne europene concernului Airbus (ceea ce, a considerat OMC, a afectat concurenţa loială cu rivalul american din domeniul industriei aeronautice, Boeing).
Cu acest cec în alb primit de la OMC, SUA vor trece acum la penalizarea ţărilor europene care au susţinut Airbus: Spania, Franța, Germania și Regatul Unit.
Majoritatea produselor care vor avea de suferit, exportate în SUA de cele patru ţări europene, sunt de natură alimentară: ulei de măsline, vin, cafea, dar pe „lista neagră” există un total de 1.700 de produse care vor fi afectate, prin suprataxare.
Spania, cea mai lovită
Cel mai afectat sector din Spania va fi industria agroalimentară. Exporturile de produse ca uleiul de măsline, măslinele, produsele de carne de porc, vinurile și băuturile spirtoase, brânzeturile, iaurturile, untul, jamonul vor avea mult de suferit.
Dar şi industria textilă va primi o puternică lovitură, şi ea exportând multe produse în SUA.
Spania exportă în prezent anual în SUA, doar din categoria de bunuri alimentare, produse de 2 miliarde de euro.
În privinţa uleiului de măsline de exemplu, Spania este cel mai mare exportator în SUA dintre toate ţările Europei. Un titlu de glorie, care nu mai ajută cu nimic acum acest sector vital al economiei.
Uleiul de măsline, primul pe lista neagră
Xiana Méndez, secretarul de stat pentru comerț din guvernul de la Madrid, a declarat într-o conferință de presă că această creștere de tarife (cotată la 25%, de moment) va afecta puternic exporturile Spaniei, SUA fiind a doua mare piaţă pentru produsele iberice, după Uniunea Europeană.
Mendez a mai arătat că Andaluzia (regiune din sudul Spaniei, cea mai săracă din toată ţara) va avea mult de suferit, deoarece aici se produce cea mai mare parte a uleiului de măsline de pe teritoriul iberic, care ajunge peste Ocean.
Spania exportă vin și ulei în SUA în valoare de peste 700 de milioane de euro anual: 405 milioane de euro, din ulei de măsline și 299 milioane de euro din vânzarea de vinuri (aproape 90 de milioane de litri), potrivit statisticilor de profil.
Fermierii au luat foc
Asociațiile agricole, care erau deja în alertă începând cu luna aprilie, regretă că sunt victimele acestui război.
„Fermierii spanioli sunt din nou principalele victime colaterale ale conflictului comercial pe care Donald Trump îl orchestrează”, a anunţat, într-un comunicat, Asociația Micilor Agricultori (UPA).
Atât această asociație, cât și alți protagonişti din sectorul alimentar subliniază cât de dificil este să cuantificăm impactul pe care aceste noi taxe îl vor avea asupra vânzărilor către SUA.
„Dacă nu putem permite agriculturii noastre să fie o monedă de schimb în acordurile comerciale cu țări terțe, cu atât mai puțin, vom tolera ca sectorul nostru să fie ostatic neputincios în războaiele comerciale dintre puterile mondiale”, a declarat Pedro Barato, președintele ASAJA, o altă organizaţie profesională.
Trump a „testat” lovitura, cu măslinele negre
În Spania, există deja precedentul suprataxării măslinelor negre, ale căror exporturi au scăzut semnificativ după noile tarife aprobate de Trump pentru acest produs.
În acest caz, președintele american a impus taxele cu scuza că producătorii spanioli au beneficiat de ajutorul UE (urmare a Politicii Agricole Comune – PAC) și, prin urmare, au avut prețuri mai competitive decât producătorii din California, ceea ce i-ar fi afectat pe aceştia din urmă.
Măsura a dat roade; producătorii din California au crescut vânzările de produse similare, cu preţul blocării produselor europene. Dar este acesta un avantaj total? Sau doar unul de moment, care prefigurează dezavantaje în serie pentru toată lumea?
Donald Trump nu-şi pune astfel de probleme. Nu întâmplător Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a declarat recent că demiterea preşedintelui SUA de către Congres ar face mult bine economiei americane şi lumii implicit.
Să curgă vinul! Dar unde?
Vinul este un alt produs aflat în centrul atenției. Pe lângă Franța, Spania este unul dintre principalii exportatori către SUA, care a fost a patra destinație a exporturilor spaniole, cu un total de 300 de milioane de euro încasate din vânzarea „licorii lui Bachus” (aproape 90 de milioane de litri).
Vinurile afectate de tarifele sunt vinurile ambalate, cu o concentraţie alcoolică sub 14 grade, adică vinurile fără bule, (nu şi cele spumante, precum „cava”). Noile tarife vor afecta 74% din exporturile spaniole de vin.
„Nu înțelegem cum produse agricole precum ale noastre sunt implicate într-un conflict generat de alte sectoare”, a declarat directorul general al Federației Spaniole a Vinului (FEV), José Luis Benítez, referinduse la conflictul aviatic Boeing-Airbus, care a produs acest val de „penalizare” a exporturilor de produse agroalimentare europene.
Jamonul, tot mai scump
Produsele derivate din carne de porc vor fi, de asemenea, supuse tarifelor lui Trump. Statele Unite au înregistrat vânzări de 1.153,84 tone, cu un preț mediu de 14,35 euro pe kilogram.
Exporturile în SUA de jamon (șuncă maturată) au înregistrat o creștere de 227% în perioada 2014-2018, „ceea ce vorbește despre o piață în expansiune puternică și cu un potențial foarte atractiv”, explică Carlos del Hoyo, directorul de marketing și promovare al Consorțiului spaniol de Jamon Serrano.
Ce-i de făcut?
María Ángeles Ruiz, profesoară de cercetare de piață la EAE Business School, explică opțiunile pe care companiile le au odată aprobate noile tarife prohibitive pe piaţa americană:
„Companiile trebuie să continue ca înainte, chiar dacă pierd o parte din vânzări, să caute piețe alternative sau să facă un fel de triangulație, pentru a ajunge către Statele Unite prin țări terțe, cu condiții mai bune”, a declarat specialista.
Poate fi cazul Canadei; companiile spaniole ar putea vinde produse direct în această țară, deși „ar trebui să le comercializeze mai întâi cu o etichetă albă, astfel încât să le poată eticheta din nou”, a mai explicat María Ángeles Ruiz.
Din Ţara Arţarului, produsele reambalate ar putea lua ulterior drumul SUA. Dar nu e aşa de simplu…
Va adopta UE represalii?
Aceleaşi probleme ca Spania îl vor avea Marea Britanie, cu produsele textile, sau Germania, cu cafeaua sau carnea de porc (Germania e lovită deja de acţiunile administraţiei Trump împotriva exporturilor auto), ori Franţa, tot cu vinurile, brânza şi alte produse alimentare.
Guvernul de la Madrid l-a convocat vineri pe ambasadorul SUA în Spania pentru a-i transmite „respingerea totală” a planului de măsuri pe care administraţia Trump îl pregăteşte pentru a fi pus în practică începând cu 18 octombrie.
Executivul condus de Pedro Sanchez i-a transmis ambasadorului american că, în cazul în care SUA nu vor renunţa la penalizarea exportului de produse agroalimentare din Europa, Spania va cere Comisiei Europene măsuri de represalii, în compensaţie. Mingea se află acum la Bruxelles. Ce va face Europa?
Trump vrea comert liber. Adica cu taxe 0. Si dupa regulile WTO. A propus UE. Raspunsul ? 0. Cte produse americane- Made in USA- ati cumparat in ultima vreme? Cate ati vazut in magazine? Va spun eu! Aproape 0. Pentru ca protectionismul UE este barbaric. Un exemplu: SUA taxeaza autoturismele europene cu 4.5 %. Europa taxeaza pe cele americane cu minim 25 %. Trump vrea comert cinstit. Pana cand socialistii care conduc europa nu vor veni la masa negocierilor, Trump o sa i taxeze la maxim. Si SUA o duce super. Crestere economica de 2.5-3% din 2016 incoace, somaj minim, investii externe si interne masive. UE are nevoie mai mare de SUA decat invers.
Propaganda ca pe timpul lui Ceausescu cu productiile record la hectar. GDP growth in 2017 a fost de doar 2.1%, iar in 2018 de 2.8%. Nimic deosebit, astfel de cresteri s-au inregistrat si pe timpul lui Obama. Unde este cresterea de 4-5% promisa de Trump?
Somaj foarte mic de 3.5%. Corect. Cu precizarea ca Obama l-a coborat de la 10% la 4.7%, iar aportul lui Trump este o scadere cu doar 1.2%.
Noul acord comercial cu Mexicul si Canada zace in Congres de aproape doi ani asteptand sa fie aprobat. Principalii parteneri comerciali ai SUA. Minim 1% GDP sta la mana lui Pelosi&Co. E o lista intrega. Bottom line… SUA o duce foarte bine… UE merge catre recesiune din cauza politicilor socialiste.
DOAMNA, DOMNISOARA sau DOMNULE „Chris”, FELICITARI, aveti, in mod EVIDENT, cunostinte SERIOASE in domeniul ECONOMIC-FINANCIAR (inclusiv pe segmentul VAMAL), ceea ce Va CALIFICA pentru a comenta masuri de acest gen !
De asemenea, Va FELICITAM si pentru faptul (la fel de EVIDENT !) ca sunteti bine ancorata in REALITATILE (inclusiv POLITICE !) nord-americane (probabil chiar locuiti in S.U.A….) !
Comentariile semnate „Chris” sunt (FOARTE !) COMPETENTE: se vede ca americanii cu-scaun-la-cap CANTARESC, cu multa CORECTITUDINE, plusurile-si-minusurile actiunilor presedintelui Donald Trump !
Avem si noi rude si prieteni in Statele Unite (aproape in toate regiunile-mari ale acestei MARETE TARI): TOTI (care, apropo, sunt… cititori constanti ai acestui ziar-„online” !) ne tin la curent cu situatia de acolo si ne spun ca, datorita PALPABILELOR REALIZARI ECONOMICE si SOCIALE, presedintele Donald Trump NU va avea… NICIUN FEL de dificultati in a fi REALES !!!
Si apropo: ati pomenit de faptul ca noile acorduri-comerciale cu cei doi vecini de la granite, Mexic si Canada sunt, de EXTREM de mult timp, blocate in Congres, de catre democrati !
NU este evident DE CE (!) o fac ?!???
Este CLAR ca NU (!) vor… sa-i ofere presedintelui Trump acest SUCCES (pentru ECONOMIA TARII si pentru POPORUL AMERICAN!), care l-ar face, efectiv, (CATEGORIC !) INVINCIBIL la alegerile prezidentiale de anul viitor !
NE BUCURAM sa constatam, DIN NOU, ca, asa cum stiam (nu numai de la rudele si prietenii din S.U.A., dar si din tot ceea ce a devenit public pe acest subiect !), AMERICANII de ORIGINE ROMÂNĂ sunt, CA INTOTDEAUNA DUPA RAZBOI, simpatizanti REPUBLICANI (MULTI dintre dansii chiar… membri in partid !), in PROPORTIE COVARSITOARE !!!!!!
S îl vor vota pe Donald Trump ȘI (!) in 2020, asa cum au facut-o in 2016 !!!
PROTECTIONISMUL(NATIONAL-COMERCIAL-)prin-SUPRATAXARE (mai ales cel… DIRECTIONAT geografic, adica… numai pentru unii furnizori, din anumite tari !) s-a dovedit, INTOTDEAUNA (in untreaga istorie-MODERNA !),… DAUNATOR (!), NU NUMAI pentru exportatorii loviti-direct, ci, APARENT PARADOXAL, si pentru… cei pe care vrei sa-i ajuti in mod… ARTIFICIAL: proprii producatori, autohtoni, care sunt privati, in acest fel, exact deee… MOTORUL CAPITALISMULUI (!), al PIETEI-LIBERE (!), al LIBEREI-CONCURENTE (!), al LEGII-CERERII-si-OFERTEI, adica de… („SFANTA” !) CONCURENTA, daaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
S-a DOVEDIT, in timp: chiar daca s-au bucurat la inceput, pentru ca si-au recuperat piata INTERNA, producatorii autohtoni, faraaa… „BICIUL-pe-SPINARE” / „RASUFLAREA-in-CEAFA” (Sic !) dinspre CONCURENTA care-i… STIMULA (!), au… lasat-garda-prea-jos (la INDICATORII-de-EFICIENTA-si-de-CALITATE !), ceea ce a dus, in relativ scurt timp, la… pierderi de piata, in extern si chiar in… intern (in fata altor furnizori din strainatate nediscriminati de legea protectionista) !!!!!
Asadar, are perfecta dreptate autorul articolului: PROTECTIONISMUL-COMERCIAL-prin-SUPRATAXAREA-IMPORTURILOR (mai ales daca este… EXCESIV !) este o… SABIE-cu-DOUA-TAISURI !!!
Precizare: NU spunem ca Donald Trump n-ar avea… si CEVA DREPTATE (!), in conditiile in care U.E. (ca siii… R.P. Chineză, de altfel !) incalca principiile LIBEREI-CONCURENTE, in mod CONSTANT si CONSISTENT, prin cel putin doua metode INCORECTE, FINANTAREA-STATALA-a-PRODUCATORILOR-AUTOHTONI si SUPRATAXAREA-VAMALA-a-IMPORTURILOR !
Cand ne referim la INCORECTA (in raport cu normele de baza ale PIETELOR-CONCURENTIALE !) FINANTARE DE CATRE STAT A PRODUCATORILOR INTERNI (din Uniunea Europeana) trebuie sa accentuam in special politica… „PRIMELOR-de-EXPORT” pe care le primesc mai ales – dar… NU NUMAI EI ! – cei care reusesc sa plaseze marfuri in afara U.E. !
AICI are dreptate Trump: cum pot face fata producatorii americani (care oricum au… cheltuieli-de-productie mai mari, mai ales pentru ca… forta-de-munca este mult mai scumpa in S.U.A. !) unei concurente (europene sau asiatice – in special chinezesti – dar si sud-americane sau mexicane, doar cu Canada avand niste acorduri cat de cat reciproc avantajoase…) tip… „DUMPING” (!), pe piata interna si, mai ales, la export, unde… TOTI CEILALTI isi protejeaza producatorii autohtoni, finantand-STATAL productia interna, in special cea pentru export, si… SUPRATAXAND importurile, cele din S.U.A. in speta ?!!!!!!!
Comentariile semnate „Chris” sunt (FOARTE !) COMPETENTE: se vede ca americanii cu-scaun-la-cap CANTARESC, cu multa CORECTITUDINE, plusurile-si-minusurile actiunilor presedintelui Donald Trump !
Avem si noi rude si prieteni in Statele Unite (aproape in toate regiunile-mari ale acestei MARETE TARI): TOTI (care, apropo, sunt… cititori constanti ai acestui ziar-„online” !) ne tin la curent cu situatia de acolo si ne spun ca, datorita PALPABILELOR REALIZARI ECONOMICE si SOCIALE, presedintele Donald Trump NU va avea… NICIUN FEL de dificultati in a fi REALES !!!
Si apropo: ati pomenit de faptul ca noile acorduri-comerciale cu cei doi vecini de la granite, Mexic si Canada sunt, de EXTREM de mult timp, blocate in Congres, de catre democrati !
NU este evident DE CE (!) o fac ?!???
Este CLAR ca NU (!) vor… sa-i ofere presedintelui Trump acest SUCCES (pentru ECONOMIA TARII si pentru POPORUL AMERICAN!), care l-ar face, efectiv, (CATEGORIC !) INVINCIBIL la alegerile prezidentiale de anul viitor !
NE BUCURAM sa constatam, DIN NOU, ca, asa cum stiam (nu numai de la rudele si prietenii din S.U.A., dar si din tot ceea ce a devenit public pe acest subiect !), AMERICANII de ORIGINE ROMÂNĂ sunt, CA INTOTDEAUNA DUPA RAZBOI, simpatizanti REPUBLICANI (MULTI dintre dansii chiar… membri in partid !), in PROPORTIE COVARSITOARE !!!!!!
S îl vor vota pe Donald Trump ȘI (!) in 2020, asa cum au facut-o in 2016 !!!
Paul Parvu
In mediul online există o veche convenție: scrierea cu majuscule inseamnă …strigăt, țipăt !
Nu cred că asta este intenția Dvs in textele postate aici. Pe lângă faptul că un astfel de text se citește greu.
Vă recomand scrierea normală.
Domnule „Mircius”, Va rugam sa NU VA SUPARATI, dar… in mediul OAMENILOR EDUCATI (laaa… SCOALA, nu la… „SCOALA-VIETII” !), „conventiile” (fie ele chiar siii… „vechi” – Sic ! –) din asa-zisul… „MEDIU-ONLINE” (Sic !) NU VALOREAZA… NICI CAT O „CEAPA-DEGERATA” !
Asadar, noi alegem sa RAMANEM laaa… SI MAI VECHILE (!) conventii ACADEMICE (!), care stabilesc (CU TOTUL SI CU TOTUL) ALTCEVA, (inclusiv) in privinta… LIBERTATII (!) folosirii MAJUSCULELOR !
In mediul nostru, al oamenilor CULTI, obiceiurile „mediului-online” sunt chiar… DE EVITAT !
La fel, noi, oamenii CU EDUCATIE (!), evitam sa dam sfaturi unor… NECUNOSCUTI (RECIPROC !), ATUNCI CAND ACESTIA… NU NI LE CER !!!!!
Si mai este ceva de spus: noi, OAMENII-EDUCATI, scriem, INTOTDEAUNA (asadar: chiar si in… „online” !) pentru… CEI-CA-NOI (!), adica pentru cei pentru care… NU ESTE, DELOC, GREU SA CITEASCA scrierea-cu-MAJUSCULE (!!!), cu alte cuvinte: pentru oamenii care NU (!) se ghideaza dupa alte conventii decat acelea invatate in SCOLILE (!) prin care au trecut !
Dar…, este DEMOCRATIE, mai ales in/pe „online”…, fiecare poate sa-si expuna opiniile, EXACT (!) ASA CUM DORESTE, cu majuscule sau fara…, cu emiterea-de-recomandari/pareri-NEcerute-de-adresant sau fara… s.a.m.d. !
Semneaza, cu-multa-rabdare-si-retinere (!): DOMNUL Paul Parvu
P.S. O clarificare/INFORMATIE doar:
NU DOAR NORMELE (!) LINGVISTICE ACADEMICE ofera, fara… NICIO RESTRICTIE (bineinteles: in afara obligatiei simultane de a scrie acronimele cu punct dupa fiecare litera, pentru a nu se confunda cu acele cuvinte scrise numai cu majuscule !) LIBERTATEA/POSIBILITATEA (!) de a alege SUBLINIEREA (sensului sau importantei) unor CUVINTE (SI !) prin scrierea lor integrala cu… MAJUSCULE (sau cu „italice”/”cursive”, „aldine”/”bolduite”, sublinieri-liniare, culori-diferite…), ci siii… NORMELE JURNALISMULUI (!), care ofera, SI ELE (!) aceasta OPTIUNE, la fel de… NERESTRICTIV !!!
Siii…, Va rugam sa ne permiteti lipsa-de-modestie de a afirma ca am cam avea dreptul de a emite niste umile pareri, in materie de ZIARISTICA, dupa niste amarati de… TREIZECI DE ANI (!) petrecuti in breasla/bransa asta, in care le-am cam facut pe toate: ziare (cu aparitie cotidiana sau saptamanala ori lunara) si reviste in presa scrisa („printata”/tiparita ori „online”), presa audio (radio), presa audio-video (televiziune), presa-de-agentie-de-stiri, toate acestea pe plan local, national si international, cu niste rezultate care… NU NE FAC DE RUSINE !
Cat despre aceleee… asa-zise „conventii-din-mediul-online” (Sic !), este un lucru stiut ca ele se aplica DOAR (!) pentru… „retelele-de-socializare”: „Facebook”, „Instagram”, „Twitter” si toate celelalte… „SAMPOANE-de-SPALAT-CREIERUL”, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
In INCHEIERE, Domnule „Mircius”, CONCLUZIONAM-INFORMATIV: ceea ce este valabil pentru „Facebook” NU se aplica si… PRESEI, celei… („din mediul” – Sic ! –) ONLINE „Y COMPRIS” !
(Iar AICI postam comentarii la articolele unei publicatii – ONLINE – din… clubul SELECT al PRESEI SERIOASE – !!! –, de tip/RANG „PREMIER” !)
Loool
Mana sus cine a ras cu lacrimi la acest dialog! 😀 😀 : D
(jur cu mana pe inima ca nu e nici o rautate la mijloc)
😂
Chiar asta este mesajul, tipatul, urlatul, batutul cu pumnul in masa. „Domnul” Parvu este un pic mai „special” ca sa spun asa. Bine ca nu va injurat, pe mine m-a facut albie de porci pentru un comentariu asemanator.
Spania ar trebui sa impuna embargo la uleiul de masline si jamon iberic in comertul cu SUA. Ar castiga mult mai mult, pe principiul fructului oprit. Se vor gasi firme internationale care sa sparga embargoul cumparand la suprarpret pentru marii bogatasi americani. Ia americanii daca doresc ulei de masline, nu au decat sa faca plantatii de maslini in varsta de cel putin 50 de ani. Iar in nloc de jamon iberic, bogatasii Americii nu au decat sa manance sunca de porc american indopat cu hormoni de crestere, sau sa cumpere scumpa de la traficantii care sparg embargoul. Cam asta ar fi solutia.
A pus taxe si whisky-ul scotian. Cu asta m-a lovit in moalele capului, este de neiertat. Bine macar ca e prieten cu tovarasul Putin, macar votka sa nu se scumpeasca. 😁
Bravo Trump!
Mai este de semnalat un… alt EFECT (INDIRECT !) al „BARIERELOR COMERCIALE” (TRANSFRONTALIERE), negativ pentru producatori/furnizori-initiali, dar… POZITIV (!) pentru CLIENTI/CONSUMATORI: faptul ca este diminuat exportul aduce, IN MOD LOGIC (!), o crestere a stocurilor-de-marfuri, care trebuie plasate, imediat, pe pietele disponibile, adica pe piata… INTERNA, in primul rand, pentru ca este… CEA MAI LA-INDEMANA !
Prin urmare, conform CLASICEI „LEGI-de-MISCARE” a „CAPITALISMULUI” (!), acolo unde exista mai/PREA multa marfa (in speta la… INTERN !) , PRETUL… SCADE !!!!!
In mod concret, SPANIOLII (pentru ca la ei s-a referit, in principal, autorul EXCELENTULUI – FELICITARI ! – articol) – dar, intr-o consistenta masura, si… RESTUL locuitorilor EUROPEI-UNITE ! – vor avea parte de preturi MAI MICI la produsele-alimentare-autotohne enumerate ca fiind expuse unor suprataxari vamale la intrarea pe piata Statelor Unite !
De exemplu, CELEBRUL si DELICIOSUL… „JAMON”-IBERIC – mmm…, ce bunatateee ! – (unul dintre cele mai apreciate – siii… SCUMPE ! – jamboane crud-uscate din Europa/lume, la concurenta cu la fel de celebrul si deliciosul „Jambon-de-Auvergne” francez, care era preparatul preferat al MARELUI presedinte Jacques CHIRAC, Dumnezeu sa-l odihneasca !), numit (cel putin in zona Cordoba, in Andalusia,, unde se spune ca-i cel mai bun…) si „PATA-NERA”, va fi, macar pentru o perioada (pana se vor gasi NOI piete-de-desfacere EXTERNE !)… MAI IEFTIN (!), in Spania-si-Portugalia si chiar in restul Uniunii Europene !!!!!
Scuze pentru graba in tastare !
EVIDENT in ultima fraza denumirea (locala) corecta a „jamon”-ului iberic, cu un termen folosit mai ales in zona andaluza (unde am si stat, un timp…), este… „Pata-NeGra”, cu „g” !
Ne cerem, inca o data, scuze pentru greseala !
Directorul-general al Fondului Monetar Internaţional (F.M.I.), franțuzoaica Christine Lagarde, a avertizat, joi, cu privire la pericolele pe care le implică un război comercial sau unul valutar, afirmând că acestea ar putea fi în detrimentul creşterii economice globale şi ar afecta… “spectatori-nevinovaţi”, potrivit „Euronews”.
Lagarde a cerut ţărilor să reducă neînţelegerile comerciale şi să remedieze reglementările comerciale globale, în loc să le abandoneze.
Republica Populară Chineză şi S.U.A. şi-au aplicat, reciproc, tarife severe în ultimele câteva luni, zguduind pieţele financiare, iar investitorii sunt îngrijoraţi că amplificarea acestui război comercial ar putea afecta comerţul şi investiţiile la nivel global.
Preşedintele american, republicanul Donald Trump a acuzat China că manipulează în mod deliberat moneda naţională, pentru a câştiga avantaj comercial.
Beijingul a respins acuzaţiile.
De asemenea, Trump a acuzat Beijingul că de mult timp a urmărit să fure proprietate intelectuală americană, să limiteze accesul pe piaţa chineză şi să subvenţioneze în mod incorect companiile deţinute de stat.
De asemenea, Trump a precizat că Beijingul a profitat mult de politicile comerciale ale S.U.A., al cărei deficit comercial cu China este… de câteva sute de miliarde de dolari !!!
Luna trecută, S.U.A. a anunţat noi tarife la importurile chineze, în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro).
Administraţia Trump a precizat luni că tarifele vor fi aplicate în această săptămâna cu 10% şi vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit „Deutsche Welle”.
Pe lângă noile tarife anunţate, Washingtonul impusese deja tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi.
Luând în calcul noile tarife, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de S.U.A. sunt acoperite de măsuri comerciale punitive. Beijingul a promis că va răspunde noilor tarife americane cu propriile tarife împotriva unor importuri din SUA în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.
La rândul său, China a impus deja tarife punitive la importuri americane în valoare de 50 miliarde de dolari, ca răspuns la măsurile tarifare precedente ale Washingtonului.
Totuşi, deoarece China exportă în S.U.A. mai mult decât importă, există limite asupra valorii tarifelor pe care Beijingul le poate impune produselor americane. Acest lucru generează temeri că statul comunist chinez ar putea răspunde cu măsuri comerciale non-tarifare.
Lagarde a cerut Chinei să respecte recomandarea F.M.I., de a se îndrepta către un sistem care să permită yuanului să se fie mai flexibil !