În timp ce România şi-a distrus singură stabilitatea bugetară, prin măsuri populiste care au încurajat consumul pe datorie, Europa începe să dea semne de oboseală economică. Economia germană primeşte din plin vești negative pentru puternica sa mașinărie de export: PIB-ul german a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al anului, ceea ce deschide astfel ușa recesiunii după un deceniu de creștere practic neîntreruptă.
Oficiul Federal de Statistică indică încetinirea comerțului exterior, cel care a fost declanșatorul recuperării după criza globală din 2008. Cu un Brexit brutal din ce în ce mai probabil şi războiul comercial internaţional care zguduie piețele și industria, datele din perioada aprilie-iunie, publicate miercuri, au arătat cum cea mai mare economie din UE nu poate continua să absoarbă șocuri impasibilă, în ciuda faptului că beneficiază de slăbiciunea euro şi de o piață de muncă foarte dinamică.
„Suntem într-o fază de slăbire”
În capitala Germaniei, primele reacții au fost rapide. Ministrul Economiei, Peter Altmaier, din Uniunea Creştin Democrată (CDU), a considerat vestea „un semn de avertizare”, dar a considerat că recesiunea poate fi evitată. „Suntem într-o fază de slăbire, dar încă nu într-o recesiune, pe care o putem evita dacă luăm măsuri adecvate. Politica și economia trebuie să acționeze împreună ”, a declarat ministrul Altmaier, pentru ziarul Bild.
„Principalul motiv al slăbiciunii actuale este scăderea cererii externe”, a spus Altmaier, care a constatat că industria germană orientată spre export este expusă în special la conflicte comerciale. Ministrul german a amintit însă că turbulențele externe contrastează cu stabilitatea economiei interne. „Piața muncii este încă puternică, iar consumul intern și investițiile în construcții rămân ridicate”, a adăugat el. Germania înregistrează cea mai mică rată a șomajului de la reunificare de la începutul anilor ’90.
10 ani de creştere. Punct!
Cu toate acestea, cifrele publicate astăzi nu au provocat o surpriză excesivă în capitala Germaniei, unde politicienii și analiștii au avertizat luni întregi că a venit momentul să-și strângă centurile. Berlinul a prezentat deja în ultimele luni o serie de simptome tulburătoare ale economiei, care i-au făcut pe nemţi să se îndoiască de sănătatea finanțelor lor. Exporturile au scăzut cu 8% în iunie, iar producția industrială cu 5,2% în aceeași lună, cea mai mare scădere din 2009.
Încetinirea pune în discuție rezistența unei economii care a depășit turbulențele Marii Recesiuni de acum 10 ani, cu PIB pozitiv în 35 din ultimele 40 de trimestre și un progres mediu de 0,5%. „Datele de astăzi marchează cu siguranță sfârșitul unui deceniu de aur”, spune Carsten Brzeski, economist șef la ING.
Merkel recunoaşte problema
Cancelarul Angela Merkel se confruntă astfel cu o nouă provocare pe ultima sută de metri a ultimului său mandat, iar problemele apărute par să rămână pentru multă vreme.
Și în timp ce ciocnirea comercială dintre SUA și China se intensifică, iar UE și Regatul Unit par mai îndepărtate ca niciodată în numele Brexit, vocile din interior care cer Germaniei să pună „stop” austerităţii și să injecteze stimuli publici în sectoare precum infrastructura, educația sau energia regenerabilă sunt în creștere. „Este adevărat că ne confruntăm cu o fază dificilă. Vom reacționa în funcție de situație„, a spus ea, criptat, marți, la un eveniment din Stralsund, în nordul țării.
Frână în majoritatea economiilor din statele UE
Tot miercuri au fost cunoscute, de asemenea, datele de creștere economică ale țărilor UE, cu un plus de doar 0,2% în al doilea trimestru, comparativ cu 0,5% în primul trimestru. Atât UE, cât și zona euro acumulează 25 de trimestre consecutive de creștere economică, dar marile economii comunitare dau semne de epuizare.
PIB-ul britanic a scăzut cu 0,2% în acest trimestru, în timp ce plecarea bruscă din clubul UE, via Brexit, pare mai aproape ca niciodată. Italia încă nu a intrat încă pe „cifre roșii”, dar a rămas în stagnare. Franța a avansat doar cu 0,2%, iar Spania cu 0,5%, deși creşterea a fost sub estimări. Ţările UE rămân în urma Statelor Unite, al căror PIB a crescut cu 0,5% în aceeași perioadă.
Guvernul Dăncilă, pierdut în spaţiu
Şocul resimţit de economia Germaniei şi implicit de statele UE prinde România complet pe picior greşit. Măsurile haotice luate de actuala guvernare (OUG 114, creşteri de pensii şi salarii pe datorie, împrumuturi externe disperate, tot mai scumpe, tăierea investiţiilor publice), toate făcute cu scopul de a închide gura populaţiei pentru atacul la statul de drept din perioada Dragnea-Tăriceanu, nu puteau rămâne fără efect.
Criza de bani a obligat Guvernul Dăncilă să taie deja în carne vie. Măsurile de austeritate bugetară sunt însă abia la început, ele nefiind suficiente pentru a acoperi gaura bugetară provocată tot de actuala putere.
Cu toate acestea, Guvernul a prezentat măsurile drept ceva pozitiv.
Proiectul de rectificare bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi a proiectelor de investiţii, nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, a declarat la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
„PIB-ul a depăşit în premieră pragul de 1.000 miliarde de lei. Acolo unde Guvernul a luat unele măsuri, s-au văzut şi rezultatele. Deficitul bugetar de 2,76% nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Deficitul bugetar va fi respectat prin proiectul privind rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi proiectelor de investiţii. Nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni (…) Nu este vorba despre tăieri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări, supraestimări de la ministere”, a spus Ministrul Finanțelor.
Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi, 8 august 2019.
Măsurile sunt însă unele provizorii şi explicit de criză. Guvernul PSD-ALDE încearcă să asigure plata pensiilor şi a salariilor din sectorul de stat măcar până la alegeri, tăind masiv investiţii şi programe sociale. Lungirea bolii nu evită însă decontul dureros, dimpotrivă îl face şi mai insuportabil.
Florin Cîţu a avertizat că urmează tăieri masive
- „Asta nu o să aflaţi de la CEX-ul PSD: în 2019, rectificarea negativă nu mai poate fi evitată.
- În ultimii doi ani, au tot măsluit datele şi au rostogolit GAURA imensă din buget. Gata. Nu se mai poate!
- Ordonanţa 114 este bomboana pe coliva economiei. Ordonanţă elaborată, susţinută şi prezentată ca salvatoarea economiei româneşti de unicul şi inegalabilul Orlando, prietenul cărţilor de economie.
- Rectificarea negativă este forţată de impactul nimicitor al Ordonanţei 114 asupra companiilor din energie, sistemului financiar-bancar, telecomunicaţiilor, pensii şi asigurari. Teodorovici ne-a spus că Ordonanţa 114 nu se modifică pentru că este perfectă. Efectul după şase luni: toate companiile de stat din energie sunt aproape în faliment, a crescut exponenţial importul de gaze din Rusia, CFR Călători + CFR marfă – în faliment, CEC Bank are nevoie URGENT de un miliard de lei, administratorii privaţi de pensii – loviţi de comisioane mai mici, capital social mai mare şi transferuri de la pilonul II în scădere – sunt pe picior de plecare, şi dezastrul în economie continuă.
- Acum avem certitudinea că în trimestrul III al acestui an vom avea un numar RECORD de primării care intră în INCAPACITATE de plată. O premieră!
- P.S. Vă garantez că vor răspunde pentru tot. Nu luăm prizonieri.”, a scris economistul şi senatorul PNL pe pagina sa de Facebook.
CITIŢI ŞI:
* Monstrul din Caracal jubilează. Cumpănașu îi face un cadou: „Pe Alexandra nu a omorât-o Gheorghe Dincă!”
* Cumpănașu l-a pus pe tatăl Alexandrei să facă o scrisoare-blestem în apărarea sa. Criticii „Vărului” sunt considerați „necreștini”
* Dezvăluire-șoc sau mizerie à la Gâdea? „Mătușa Alexandrei era destul de des în preajma lui Dincă. Servicii sexuale contracost”
* DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni
* Oltul, Sicilia României. Mafia PSD Olt care a condamnat-o pe Alexandra: Iordache – Vâlcov – Stănescu – Ciocan
* STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale
* VIDEO. Vine peste Europa? Norul radioactiv provocat de explozia unei rachete nucleare în Rusia, pericol de contaminare
* „Adio, țară de căcat!” Bătut în fața casei sale, umilit de „112”, batjocorit la spital, scriitorul Gabriel Bota va părăsi România
germania stie ce are de facut