joi, septembrie 19, 2024
AcasăOpiniiClocot interior

Clocot interior

-

Acest text a fost publicat de regretatul scriitor basarabean Nicolae Dabija (1948–2021) pe 22 august 2019.

Ion Hadârcă, la cei 70 de ani ai săi, e o personalitate unică, exemplară, cu vocaţie renascentistă, care a fost şi este călăuzit de idealul naţional.

E omul care a ştiut să adune, să mo­bilizeze.

Calmul aparent i-a ascuns totdeauna clocotul interior.

- Advertisement -

A trăit între cumpătare şi risc.

La sfârşitul anilor ’80 – începutul anilor ’90 a fost mereu o ţintă. Diferiţi ţintaşi l-au ţinut în cătare. Dar el nu s-a lăsat ochit. Viteza cu care-şi trăia destinul îl scotea de fiecare dată din vizorul ochitorilor.

Oscila între politică şi literatură. Când era căutat în una, se afla în cealaltă. Când se părea că visează – el zidea. Când parcă se afla sus pe schele de construcţii viitoare – dânsul se-atin­gea cu palmele de cer.

- Advertisement -

Poet cu un cult aparte al cuvintelor. E poetul care a experimentat cel mai mult. Care a fost postmodernist înainte de postmodernişti. Şi nichitastănescian înainte de Nichita.

El rămâne şi azi unul din avangardiş­tii Poeziei. Lirica lui e plină de rost şi rostire.

Or, Ion Hadârcă a făcut nu doar is­torie, ci şi istoria Poeziei. Le-a îmbinat. Le-a făcut să devină într-o perioadă o singură respiraţie. Fără creaţia sa, fără „Lut ars”, fără „Darul vorbirii”, fără „Cetăţile albe”, fără „Gheara de fum” ş.a., literatura basarabeană din a doua jumătate a celuilalt secol şi din cele câteva decenii din acest secol ar fi incom­pletă şi sărăcită.

„Cine are vocaţiune?”, se întrebase Titu Maiorescu, tot el răspunzând: „Cel ce în momentul lucrării se uită pe sine”.

Chiar atunci când scrie despre el, Ion Hadârcă tot despre noi scrie. Un semn clar al „vocaţiunii”. Poetul de la Sângerei e cu dar şi cu har, pe care are misiu­nea să le împartă cu semenii săi. Ceea ce face de-o viaţă. De şapte decenii, el le umple potirele cu rouă. Zăpada lui e albă, cerul – siniliu, iar izvoarele – limpezi.

Să ne bucurăm!

Nicolae Dabija, 22 august 2019

DE ACELAȘI AUTOR:

Stăpânii cu reflexe de slugă

Zâmbete radioactive

Patrioți în umbră

„Noi, maldavenii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -