Primele 5 avioane F-16 dintre cele donate de Olanda ucrainenilor au ajuns în România, a confirmat ministerul olandez al Apărării. Piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe aceste aparate, urmând ca, probabil, din primăvară să fie folosite împotriva rușilor. Pregătirea piloților ar trebui să dureze între 5 și 9 luni.
Premierul olandez Mark Rutte a comentat sec: „Asta înseamnă că programul de antrenament pentru piloții ucraineni care vor pilota aceste avioane poate începe rapid”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns pe Twitter: „Sunt recunoscător Olandei și premierului Mark Rutte pentru modul în care sprijină Ucraina”.
Aparatele au ajuns deja la Baza Aeriană 86 Fetești, unde se află Centrul de Pregătire European pentru F-16. Ministerul Apărării din Olanda a anunțat că avioanele rămân proprietatea acestei țări, dar jurnaliștii ucraineni de la site-ul de specialitate Militarnyi au sesizat că însemnele aviației olandeze au fost șterse.
Se știe deocamdată că Danemarca va livra Ucrainei 19 avioane F-16. Programul danezilor e mai avansat, deoarece acolo sunt deja 8 piloți ucraineni și 42 de tehnicieni care au început antrenamentele.
Olanda are 42 de F-16 disponibile, dar nu se știe dacă le va dona pe toate. Și Belgia a confirmat că va trimite Ucrainei avioane F-16, dar n-a precizat câte și a menționat că acest lucru nu se va întâmpla înainte de 2025.
Specialiștii sunt de părere că un număr suficient de F-16 ar putea asigura Ucrainei puterea aeriană necesară – care i-a lipsit până acum – pentru a putea să-și finalizeze cu succes recuperarea teritoriului ocupat de ruși. Trupele Moscovei dețin acum aproximativ 20% din suprafața Ucrainei – Crimeea, Donbass și o parte din sudul țării.
Avioanele F-16 sunt foarte importante dintr-un motiv anume. Rachetele inteligente aer-sol ori aer-aer pe care le livrează Occidentul sunt compatibile cu armamentul NATO, nu cu cel de tip sovietic. În consecință, este foarte dificil ca acestea să fie lansate de pe avioane MiG sau Suhoi. Ucrainenii au adaptat câteva astfel de aparate, dar soluția rămâne includerea F-16 în componența forțelor armate ale Kievului.