vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăLumeaBiserica Ortodoxă Rusă a luat cu forța de la Galeria Tretiakov o...

Biserica Ortodoxă Rusă a luat cu forța de la Galeria Tretiakov o icoană de patrimoniu mondial, veche de 600 de ani, și a expus-o fără capsulă climatică! Patriarhul Kirill refuză s-o mai returneze muzeului

-

Icoana „Sfânta Treime“, o operă de artă medievală de valoare inestimabilă, pictată de Andrei Rublev în 1410, a fost luată din Galeriile Tretiakov, unde era restaurată, și dusă în Catedrala „Hristos Mântuitorul“ din Moscova, deși transportarea sa și expunerea în condiții total improprii sunt extrem de periculoase, relatează BBC – ediția rusă. Conducerea muzeului și restauratorii s-au împotrivit până la capăt acestei barbarii, dar Putin personal a dat ordinul, iar acordul s-a semnat în seara de 3 iunie, cu doar câteva minute înainte ca opera de artă aflată deja în avansată stare de degradare să fie luată și dusă în custodia Bisericii Ortodoxe Ruse.

Transferul s-a făcut la „dorința modestă“ a Patriarhului Kirill, pe care acesta i-a făcut-o cunoscută lui Putin. Președintele Rusiei nu numai că i-a făcut pe plac fostului agent KGB ajuns conducător al bisericii ruse, dar a dispus chiar trecerea definitivă a icoanei în folosința gratuită a Bisericii Ortodoxe Ruse. Vestea, relatează sursele BBC, nu a fost neapărat plăcută pentru conducerea bisericii, pentru că depozitarea, întreținerea și conservarea acestei icoane veche de peste 600 de ani costă foarte mult și necesită resurse pe care Biserica Ortodoxă Rusă nu le are.

Conducerea Galeriei Tretiakov și restauratorii s-au împotrivit până în ultima clipă – icoana este într-o avansată stare de degradare

Conducerea Galeriilor Tretiakov s-a împotrivit cu cerbicie acestui transfer, pentru că episodul de anul trecut – când icoana a fost expusă de asemenea 5 luni în Catedrala „Hristos Mântuitorul“ – s-a încheiat tragic, opera de artă fiind returnată de clerici într-o stare foarte proastă, grav deteriorată. „Galeria Tretiakov, care s-a opus oricărei deplasări a icoanei deteriorate, a fost totuși de acord să transfere «Trinitatea» în biserica principală a Bisericii Ortodoxe Ruse timp de două săptămâni – între 4 și 18 iunie. Acordul a fost semnat de directoarea muzeului, Elena Pronișeva (înainte de aceasta, ea refuzase să dea icoana în afara muzeului) și de preotul Georgi Martinov, curatorul Muzeului Patriarhal de Artă Ecleziastică de la Catedrala «Hristos Mântuitorul». Semnarea acordului a avut loc în seara zilei de 3 iunie, în ultimul moment, înainte ca icoana să fie trimisă la templu“, scrie BBC, citând surse din Ministerul Culturii al Rusiei.

Surprizele neplăcute pentru specialiștii îngrijorați de starea icoanei de o valoare uriașă – atât financiară, cât și istorică și patrimonială – nu s-au oprit aici. În timp ce acordul dintre muzeu și Biserica Ortodoxă prevedea cât se poate de clar că opera de artă medievală trebuie returnată cel târziu pe 19 iunie – adică în două săptămâni –, Patriarhul Kiril a anunțat în seara când a fost luată icoana că aceasta va rămâne la catedrală un an!

- Advertisement -

Problema cu această pictură, care are o poliță de asigurare de 500 de milioane de dolari, este că prelații îi asigură – la fel ca și anul trecut – condiții cu totul improprii la catedrală, unde o expun fără să fie băgată într-o capsulă specială, care să-i asigure condițiile de umiditate, lumină și antitrepidații esențiale. Experiența din 2022 a arătat că icoana „Sfânta Treime“ a lui Rublev, ajunsă pe mâna preoților, a suferit o degradare masivă.

„Sfânta Treime“ a fost adusă în Catedrala „Hristos Mântuitorul“ direct de pe masa de restaurare și expusă în condiții improprii, fără capsulă climatică, în regim impropriu de lumină și fără sistem antitrepidații

Înainte de a despacheta icoana, clerul a ținut o slujbă de rugăciune în templu. Vadim Mihailov, primul director general adjunct al Căilor Ferate Ruse, a fost prezent la templu – pentru al doilea an consecutiv, compania sponsorizează transferul icoanei de la muzeu la biserică. „Treimea” a fost adusă la catedrală direct de pe masa de restaurare – cu autocolante pe care restauratorii le-au fixat în locurile cele mai slabe, inclusiv la îmbinarea scândurilor, pentru ca fisurile să nu se deschidă în timpul deplasării icoanei și al șederii acesteia în afara zidurilor muzeului. „Va sta în picioare cu autocolante, altfel nimic”, au declarat pentru BBC doi experți în patrimoniul bisericesc.

„În tot acest timp, opera de artă deteriorată se va afla într-o vitrină veche, declarată de restauratori ca fiind nepotrivită pentru a asigura siguranța «Sfintei Treimi». În această vitrină, icoana a fost expusă în urmă cu un an în Lavra «Trinității-Sergius», de lângă Moscova. După acea călătorie, starea de conservare a «Treimii» lui Rublev s-a deteriorat semnificativ. Potrivit unei surse BBC din cadrul comunității muzeale, vitrina nu a suferit nicio modificare de anul trecut – a fost doar «spălată», iar specialiștii Galeriei Tretiakov și compania Art Courier, care a transportat icoana, au instalat în vitrină senzori de temperatură și umiditate. Cu toate acestea, potrivit restauratorilor, astfel de îmbunătățiri nu ameliorează în mod fundamental situația și nu transformă vitrina muzeului într-o capsulă climatică, ceea ce este necesar pentru Sfânta Treime“, relatează BBC.

- Advertisement -

Captura de ecran a „documentului intern al Galeriei Tretiakov” publicată pe un canal de Telegram specializat arată că vitrina nu a asigurat „menținerea condițiilor necesare de temperatură și umiditate” și nu era dotată cu senzori de temperatură și nivel de umiditate anul trecut.

„Astfel de vitrine sunt folosite în multe muzee, în spații de expunere care au un climat de muzeu, dar unde parametrii de temperatură și umiditate relativă nu sunt menținuți în mod stabil. În acest caz, această vitrină a fost amplasată în spațiul templului, unde, după cum înțelegem, nu există un climat de muzeu”, a explicat, la 15 mai, la o ședință a consiliului de restaurare, conservatorul șef al Galeriei Tretiakov, Tatiana Gorodkova. După cum au declarat anterior experții pentru BBC, Catedrala lui Hristos Mântuitorul nu dispune nici de echipamentul necesar pentru a plasa monumentul – nici de o vitrină adecvată pentru icoane, nici de un control al climei și al vibrațiilor.

Arhimandritul din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse care s-a opus transferului, confirmând că e foarte periculos, a fost demis de Patriarhul Kiril din toate funcțiile și dat afară din preoție

Această manieră total neprofesionistă de abordare a unei opere de artă istorice care se află într-o stare de avansată degradare a stârnit inclusiv în sânul bisericii ruse o opoziție pe care Patriarhul Kiril a zdrobit-o brutal. Arhimandritul Leonid Kalinin, reprezentantul Patriarhiei și șeful consiliului de experți în artă bisericească, arhitectură și restaurare al Bisericii Ortodoxe Ruse, a spus la vremea respectivă că icoana nu poate fi încă exportată și că nici muzeul, nici biserica nu au o capsulă climatică adecvată pentru transportul unui astfel de monument. „Ar trebui să fie înțeles de întreaga societate, atât de biserică, cât și de conducere, că există probleme care conferă acestei icoane un statut de netransportat astăzi – până când, desigur, până când restauratorii noștri vor învăța, poate, să «trateze» (icoanele antice)”, a declarat arhimandritul Leonid Kalinin la o întâlnire a consiliului extins de restaurare a Galeriei Tretiakov, pe 15 mai.

Rezultatul a fost că, pe 27 mai, Patriarhul Kirill l-a răspopit pe Leonid Kalinin din preoție și l-a demis din toate funcțiile. După cum rezultă din decretul patriarhal, preotul a fost pedepsit pentru că ar fi „obstrucționat” aducerea icoanei lui Andrei Rublev în biserică cu ocazia sărbătorii Sfintei Treimi din 4 iunie!

Icoana „Sfânta Treime“, veche de 613 ani, are o valoare uriașă. Pe 29 mai a avut loc o întâlnire a comisiei de evaluare care a stabilit valoarea de asigurare a icoanei la 500 de milioane de dolari (40 de miliarde de ruble), a relatat istoricul de artă Ksenia Korobeinikova, administratora canalului de Telegram Ku-Ku, citându-și sursele. Această estimare este de peste patru ori mai mare decât anul trecut, când toată lumea a fost de acord că evaluarea la 111 milioane dolari era prea mică.

Putin personal a decis trecerea icoanei în mâinile preoților, la „numeroasele cereri ale credincioșilor ortodocși“ și la „dorința modestă“ a Patriarhului Kiril

Pe 25 mai, Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, a anunțat că problema restaurării va fi decisă chiar în Catedrala lui Hristos Mântuitorul. Acest lucru înseamnă că soarta icoanei va fi decisă de acum înainte, cel mai probabil, nu de consiliul de restaurare al Galeriei Tretiakov, care a recunoscut transferul ca fiind inacceptabil, ci de o altă comisie de specialiști. Trei surse BBC din comunitatea muzeală au declarat că se discută deja despre crearea unei noi comisii de restaurare și despre opțiunea de a restaura icoana nu în Galeria Tretiakov, ci în Centrul de restaurare Grabar din Moscova.

Vladimir Putin a ordonat nu numai transferul „Trinității” pe 4 iunie la Catedrala lui Hristos Mântuitorul, ci și transferul icoanei către Biserica Ortodoxă Rusă pentru totdeauna. Șefa Departamentului juridic al Patriarhiei Moscovei, stareța Xenia (Cernega) , a declarat pentru RIA Novosti că „proprietatea de stat asupra icoanei va rămâne” – „o organizație religioasă are dreptul să o primească doar pentru utilizare gratuită”.

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a „restitui” Bisericii Ortodoxe Ruse icoana, la 15 mai, a fost anunțată de serviciul de presă al Patriarhului Kirill pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta a precizat că Putin „a luat o decizie” ca răspuns la „numeroasele cereri ale credincioșilor ortodocși”.

Secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov a precizat ulterior că nu a existat un decret prezidențial corespunzător, iar Ministerul Culturii ar trebui să își documenteze decizia. În același timp, potrivit lui Peskov, „acoperirea icoanei în muzeu nu corespunde „aspirațiilor unui număr mare de credincioși din țara noastră”. Dar acest lucru era impus de situația foarte proastă a picturii.

Pe 16 mai, la o ședință a Sfântului Sinod, patriarhul Kirill a vorbit mai detaliat despre modul în care Putin a luat o „decizie istorică”. Potrivit patriarhului, el personal a vorbit despre „Sfânta Treime” cu Putin și, înainte de aceasta, i-a înmânat o scrisoare șefului administrației prezidențiale, Anton Vaino, cu rugămintea de a „organiza aducerea ei”, de sărbătoarea Sfintei Treimi, pe 4 iunie, la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, „icoana rămânând în acest templu timp de două săptămâni, pentru a oferi acces la ea unei game largi de credincioși”.

„Iată o dorință atât de modestă pe care am adresat-o șefului administrației prezidențiale”, a spus patriarhul. Dar „ca răspuns”, potrivit primatului Bisericii Ortodoxe Ruse, Putin a luat o „decizie istorică” – să returneze „Treimea” bisericii pentru totdeauna.

Prelaților nu le-a convenit că icoana medievală le-a fost transferată definitiv. Biserica nu dorește să-și asume răspunderea pentru starea picturii și n-are capacitatea s-o întrețină profesionist

Două surse ale serviciului rusesc al BBC, apropiate conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse, dar care nu sunt autorizate să comenteze public ceea ce se întâmplă, susțin că Biserica nu se aștepta să primească icoana în deplină posesie.

Una dintre ele a calificat „decizia istorică” a lui Putin drept o „surpriză și nu neapărat plăcută” pentru Patriarhie. El explică faptul că întreținerea permanentă a unor astfel de instalații este prea costisitoare și laborioasă.

Dar chiar și o mică mișcare a ramei a provocat în 2007 o serie de schimbări negative în starea monumentului medieval. După aceea, icoana nu a părăsit clădirea muzeului timp de 15 ani.

Anul trecut, după întoarcerea „Treimii” de la Lavra, unde a petrecut trei zile la festivitățile dedicate aniversării a 600 de ani de la descoperirea relicvelor lui Serghei de Radonej, restauratorii au înregistrat schimbări semnificative în starea de conservare a icoanei „la tabla înainte de aplicarea vopselei și gesso (fondul) cu aurire de pe marginile icoanei” (restauratorii au numit cinci secțiuni de urgență).

De asemenea, experții au remarcat apariția „numeroaselor exfolieri ale stratului de vopsea de la lungul conturul imaginii cu părul îngerilor”, aceste zone fiind de asemenea recunoscute ca fiind de urgență și necesitând o conservare urgentă.

Trinitatea a revenit în expoziția Galeriei Tretiakov abia în decembrie anul trecut, adică la aproape cinci luni de la călătorie. În tot acest timp, restauratorii au lucrat cu icoana, încercând să îi stabilizeze starea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Mesaj ca la plenarele PCR: directorul Loteriei Române vrea să revoluționeze toate loteriile din Europa! Până acum, tânărul PSD-ist a „performat” doar la propria avere

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* VIDEO. „Se credea că Rusia are a doua cea mai puternică armată din lume. Acum are a doua cea mai puternică armată din Ucraina!” – Antony Blinken, secretarul de stat al SUA

* VIDEO. Dinamo revine în prima ligă, după un baraj nebun, cu 13 goluri! UTA se salvează după 5-1 în retur. Tabloul complet al sezonului viitor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -