Tancurile T-55 vechi de 70 de ani pe care Rusia le desfășoară în acest moment pe linia frontului din Ucraina, în așteptarea contraofensivei ucrainene, sunt ținte sigure și n-au absolut nicio șansă în luptele care urmează, relevă istoricul britanic John Delaney, de la Imperial War Museum (IWM) din Duxford, Cambridge, într-o discuție cu reporterii CNN. Delaney relatează că aceste tancuri erau depășite încă de acum 30 de ani: în timpul primului Război din Golf, în 1991, au fost cazuri în care tancurile britanice și americale au distrus tancurile T-55 irakiene și de la 23 de kilometri distanță!
Tancurile T-55 au apărut prima oră în 1948, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Istoricul John Delaney explică: „Acesta a fost primul tanc de luptă principal folosit de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece. Până în acel moment, aveai trei tipuri foarte distincte de tancuri, ușoare, medii și grele, care aveau roluri diferite pe câmpul de luptă. De la jumătatea anilor ’50 încoace, a existat acest concept care a încercat să vină cu un tanc care să poată face un pic din toate și care a devenit cunoscut sub numele de tanc de luptă principal”.
Pentru Armata Roșie, acesta a fost T-55, produs în numeroase variante. T-55 a devenit apoi cel mai produs tanc din lume, cu peste 100.000 de unități construite. Ieftin, fiabil, ușor de utilizat și ușor de întreținut, a fost un pilon militar de bază din Egipt, China și Sudan, unde sunt încă în uz.
În Europa de Est, T-55 au fost folosite pentru a zdrobi revoltele din țările Pactului de la Varșovia. Au fost trimise de Moscova pe străzile Ungariei, în 1956, și apoi la Praga, capitala Cehoslovaciei de atunci, în 1968.
T-55 au pierdut până acum toate bătăliile duse contra tancurilor de fabricație occidentală, începând cu anii 1960 și până la Războiul din Golf din 1991
Problema acestor tancuri a reprezentat-o însă tocmai îndeplinirea misiunii pentru care au fost concepute – câștigarea luptelor pe câmpurile de bătălie. În perioada 1960-1990, atunci când au fost folosite împotriva tancurilor construite în Occident, în unele conflicte arabo-israeliene și apoi în Războiul din Golf, tancurile T-55 au eșuat lamentabil.
Istoricul britanic John Delaney relatează: „În primul Război din Golf, în 1991, de exemplu, tancurile americane și britanice doborau T-55 irakiene de la 23 de kilometri”.
Acum, bătrânele T-55 au fost scoase o dată în plus din muzee și depourile armatei rusești pentru a fi trimise să-și întâlnească soarta în Ucraina, înfruntând tancurile occidentale Leopard 2, Challenger 2 și Leopard 1.
În momentul în care Uniunea Sovietică a început să-și scoată din uz propriile T-55, în anii 1980, mai existau încă peste 28.000 de astfel de vehicule, spune Delaney, adăugând că acestea au fost mai degrabă puse la naftalină decât casate. „Sovieticii nu aruncau niciodată nimic. Probabil că există un număr semnificativ dintre ele care stau în magazii așteptând să fie reconfigurate”, a explicat John Delaney.
Iar Rusia pare dispusă să facă exact acest lucru acum.
Imaginile din satelit indică faptul că Rusia a scos zeci de tancuri din depozite la o bază din Arseniev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că măcar unul dintre tancurile depozitate la bază este T-55. „Stau acolo de un deceniu sau mai mult. Vor avea nevoie de o cantitate considerabilă de muncă pentru a le repune în stare bună de funcționare”, spune John Delaney.
„Avem multiple dovezi că industria rusă, căreia i s-a oferit acces la tehnologia occidentală în anii ’90, suferă cu adevărat din cauza restricțiilor”
După ce imaginile cu trenul încărcat cu tancuri au apărut pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii martie, Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de voluntari care utilizează informații din surse deschise pentru a investiga conflictele din Ucraina și Siria, a fost primul care a raportat că acesteT-54/55 erau scoase din depozit la Arseniev. Oficialii occidentali au declarat apoi, în aprilie, că au văzut tancurile T-55 apărând în preajma liniei de front.
În ultimele săptămâni, bloggeri pro-Kremlin bine conectați au împărtășit fotografii care arată aceste tancuri, aparent în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.
Această măsură indică o disperare din partea Moscovei. Site-ul de informații cu sursă deschisă Oryx, cu sediul în Olanda, spune că are dovezi vizuale că Rusia a pierdut peste 1.900 de tancuri de la începutul invaziei, aproape două treimi dintr-o flotă inițială de aproximativ 3.000 de tancuri. Dincolo de cantitate, o mare problemă este viteza cu care sunt doborâte blindatele rusești.
Robert Lee, fost pușcaș marin american și cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, explică: „În general, Rusia a pierdut o mulțime de echipamente, este greu să construiască unele noi. Ei produc și tancuri noi – încă produc T-90 – dar la scara necesară au nevoie de mai mult echipament decât pot produce, așa că se bazează pe tancuri tot mai vechi pentru a compensa”.
Trevor Taylor, director al programului „Defence, Industries and Society Programme” din cadrul Royal United Services Institute, spune că sancțiunile occidentale încetinesc, de asemenea, producția de arme a Rusiei. „Avem multiple dovezi că industria rusă, căreia i s-a oferit acces la tehnologia occidentală în anii ’90, suferă cu adevărat din cauza restricțiilor. Auzim că au scos cipuri din mașinile de spălat. Și când faci asta, atunci este evident că ești într-adevăr în mare dificultate”.
„Împotriva unui Leopard sau a unui Challenger, dacă este vorba de un angajament de tancuri «unu la unu», T-55 va pierde de fiecare dată”
Robert Lee crede că tancurile T-55 au un domeniu de aplicabilitate foarte limitat: „Unele dintre aceste sisteme vor fi probabil folosite inițial într-o zonă din spate”, a spus el. „Deci, nu neapărat tancuri care merg înainte, ci mai mult un fel de lovituri de tun la distanță mare”.
Dacă doar acesta va fi scopul lor, istoricul John Delaney crede că T-55 s-ar putea dovedi încă util: „Unul dintre lucrurile pentru care, evident, poți folosi acest tanc, dacă încerci să eviți un angajament tanc contra tanc, este să le îngropi în poziții defensive, să așezi tancul în groapă astfel încât să se vadă doar turela și apoi poate fi folosit pentru a apăra o linie de front împotriva contraatacului. Dacă ai fost agresorul într-un război și dintr-o dată ești pe punctul de a fi în defensivă, acest lucru ar fi eficient pentru poziții defensive statice”.
Trevor Taylor estimează: „Cred că, în fața armelor occidentale, rușii trebuie să se aștepte la pierderi foarte mari, dacă vor să avanseze folosind tancul T-55. Este o mișcare disperată să folosești arme de acea epocă”.
Istoricul John Delaney concluzionează în privința T-55: „Dacă ai o țară mare și deschisă și te lupți cu tancuri mari și blindate pe suprafețe vaste de teren, atunci acest tanc este într-un dezavantaj foarte clar. Împotriva unui Leopard sau a unui Challenger, dacă este vorba de un angajament de tancuri «unu la unu», T-55 va pierde de fiecare dată”.