duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăJustițieAlba-neagra cu Codurile penale: coaliția PSD-PNL a acceptat interceptările SRI ca probe...

Alba-neagra cu Codurile penale: coaliția PSD-PNL a acceptat interceptările SRI ca probe în dosare doar într-o formă intenționat neconstituțională. Decisiv a fost telefonul primit de Laura Vicol de la șeful său de partid, Marcel Ciolacu

-

Caricaturizarea instituțiilor democrației românești a continuat marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, la votarea Codurilor penale. Coaliția PSD-PNL-UDMR și-a schimbat total votul privind interceptările SRI, într-un interval de numai câteva minute, după un telefon primit de controversata Laura Vicol (PSD), președinta comisiei. Inițial, deputații majorității votaseră în bloc pentru eliminarea interceptărilor SRI din dosarele de corupție.

Cazul arată haosul din coaliția de guvernare, faptul că țara e guvernată prin încălcarea Constituției, că parlamentarii sunt doar niște marionete care execută fără să comenteze orice li se cere, iar deciziile importante se iau de instituții și persoane secrete, în mod ocult.

Povestea zilei de marți e elocventă în privința prăbușirii democrației în România.

În ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, s-a decis, prin vot, eliminarea interceptărilor telefonice realizate de SRI din dosarele de corupție. După unele informații, amendamentul a fost votat de PSD, UDMR și un singur liberal. USR a votat contra, AUR s-a abținut, la fel au făcut și ceilalți liberali. Modificarea a trecut cu majoritate de un singur vot, iar marii corupți își frecau mâinile: dispărea un instrument important cu care Justiția i-ar fi putut încolți – interceptările realizate legal de SRI.

- Advertisement -

Amendamentul cotat în Comisia Juidică era încă un pas făcut de coaliție pentru a mări impunitatea politicienilor și a funcționarilor publici. Printre beneficiarii acestor modificări se număra chiar Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, controversata PSD-istă pusă șefă la Comisia Juridică de coaliția lui Iohannis. Ciorbă e judecat într-un dosar de evaziune fiscală.

„Urgența” Laurei Vicol: un telefon de la Ciolacu a aruncat la gunoi toate discuțiile de până atunci

S-a luat o pauză de câteva minute, interval în care Laura Vicol a fost chemată afară din sală pentru „o urgență“.

La revenire, surpriză! Ea a anunțat că punctul de vedere al coaliției PSD-PNL-UDMR s-a schimbat! Încălcându-se toate procedurile și Constituția, s-a trecut la un nou vot, fără nicio dezbatere, iar membrii Comisiei au votat exact invers față de cum făcuseră cu câteva minute în urmă! Interceptările SRI din dosare au fost reintroduse în lege.

- Advertisement -

Momentul a fost marcat de protestele deputaților din USR – pe procedură – și răspunsul obraznic al Laurei Vicol.

Deputatul Stelian Ion (USR), fost ministru al Justiției timp de 8 luni (în Guvernul PNL-USR, înainte ca tandemul Klaus Iohannis – Florin Cîțu să provoace criza guvernamentală și să aducă PSD la putere), a protestat: „Ați venit și ne-ați zis că nu e bună varianta Guvernului și să mergem pe varianta de la Senat. Și acum ne spuneți să mergem pe varianta de la Guvern! Ce bătaie de joc e asta?”.

Răspunsul obraznic-nesimțit al Laurei Vicol: „Dragi colegi de la USR, când facem modificări, nu e bine. Acum, că mergem pe varianta Guvernului și anulăm toate modificările pe care le-ați comentat… Eu vă înțeleg că rămâneți fără material electoral, dar asta e situația! Propun eliminarea tuturor amendamentelor votate în ședință”.

Stelian Ion: „Păi, noi am muncit ca proștii până la 3 dimineața? Vă bateți joc de noi?”.

Laura Vicol: „Puteți să țipați cât doriți, că am gura mai mare decât dumneavoastră!”.

Stelian Ion: „Alba-neagra” cu Codurile penale

Ulterior, Stelian Ion a explicat că a fost o procedură fără temei legal și că alianța PSD-PNL-UDMR pune în pericol alte miliarde de euro.

„Se face o alba-neagra de nu mai înțelege nimeni nimic! E jalon în PNRR, depind miliarde de euro de acest proiect. Noi, ca țară, dar mai ales Guvernul și premierul arată o lipsă de profesionalism crasă. Ar trebui să luăm o pauză. Nu e un capăt de țară că discutăm poate mâine, poimâine sau săptămâna viitoare. Dacă lucrăm pe genunchi, sunt șanse foarte mari să se comită greșeli!”, a avertizat Stelian Ion.

El a arătat că, procedural, amendamentele adoptate de Senat nu pot fi eliminate în Comisia Juridică din Camera Deputaților, ci trebuie formulate noi amendamente la forma propusă de Ministerul Justiției.

Forma adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților e neconstituțională. E nevoie de prag pentru abuzul în serviciu, iar interceptările au mai fost scoase o dată din lege de CCR

Camera Deputaților este for decizional, iar votul de miercuri, din Parlament, este cel final. Pe lângă interceptările SRI, Comisia Juridică a votat și eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu.

Însă ambele decizii încalcă hotărârile Curții Constituționale, ceea ce ridică un semn de întrebare asupra a ceea ce s-a întâmplat în culise și ce se urmărește de fapt – n-ar fi prima oară când coaliția PSD-PNL adoptă legi cu intenția clară de a pica la CCR.

Curtea Constituțională a mai eliminat o dată probele adunate de SRI în dosarele penale, ceea ce a salvat mii de infractori. De asemenea, CCR a spus clar că trebuie să existe un prag pentru abuzul în serviciu, nemenționând însă care ar fi acela. Așadar, coaliția poate impune un prag de 1, 5, 10, 100 sau 1.000 de lei, pentru ca legea să fie constituțională.

Eliminarea intenționată a pragului, știindu-se că o sesizare a CCR ar face să pice legea, arată premeditare. Asta, după ce săptămâna trecută coaliția PSD-PNL-UDMR din Senat votase în unanimitate un prag uriaș, de 250.000 de lei, până la care demnitarii și funcționarii puteau să fure fără să facă pușcărie!

Însuși modul în care s-a pus în aplicare „noua“ decizie a coaliției arată cât de golită de conținut este așa-zisa dezbatere parlamentară.

Procedura prevedea că membrii Comisiei Juridice trebuie să pornească, în dezbaterea modificării legilor, de la versiunile venite de la Senat – primul for decizional.

Dar Laura Vicol a propus eliminarea în bloc a variantelor adoptate de Senat și preluarea integrală a versiunilor de legi venite de la Guvern! Cei de la USR s-au opus zadarnic, iar coaliția PSD-PNL-UDMR a votat în bloc așa cum primise ordin. Apoi, ședința a fost declarată închisă.

PSD și PNL încearcă să „și-o tragă“ reciproc, dar să păcălească împreună Comisia Europeană, măcar o vreme

Telefonul care a întors la 180 de grade decizia Comisiei Juridice a venit de la Marcel Ciolacu, spun surse politice. PSD s-a temut că eliminarea interceptărilor din dosarele de corupție se va întoarce electoral împotriva sa, suspectând că la votul final din plenul Camerei Deputaților liberalii îl vor lăsa din nou în ofsaid.

Și mai interesant este că PNL protestase, în interiorul coaliției, împotriva eliminării interceptărilor din lege. PSD a acceptat în cele din urmă ca interceptările SRI să rămână în dosare, dar a refuzat să mai susțină pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Cel mai important este că atât PNL, cât și PSD știu clar că legea trecută de Comisia Juridică este neconstituțională. Nu e prag la abuzul în serviciu, iar interceptările SRI au fost scoase deja odată de CCR din dosare acum 7 ani. Primul inculpat care va contesta noua lege la Curtea Constituțională va avea șanse maxime de câștig.

Până atunci însă, PSD, PNL și Klaus Iohannis speră ca adoptarea acestei forme neconstituționale a legii – jalon în PNRR – să mai păcălească o perioadă Comisia Europeană, astfel încât să mai fie deblocate niște miliarde de euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Dosarul „Șpagă la Otopeni”. Directorul arestat: „Am vorbit cu Rareș – «Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!»” / Vecinul din complexul „Stejarii”

* STENOGRAME. Toți liderii PSD, invocați în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni. „Mă duc la Marcel, l-am rugat să-l sune pe Grindeanu, să-mi dea și mie o prelungire pe 3, 5, 7 ani”

* STENOGRAME. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, denunțat în „dosarul Otopeni”. Ar fi recurs la șantaj folosindu-se de trustul său de presă

Rusofilul Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Rareș Bogdan și spune că acesta e victima SUA: „Vă dau un nume – Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Acesta e ultimul dans al lui Rareș Bogdan”

Guvernul PSD-PNL anunță că e gata să renunțe la 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, pentru că n-a introdus legea avertizorului de integritate

Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

Propagandistul putinist ucis la cafenea era spărgător de bănci și trădase Ucraina pentru Rusia. El amenința din Kremlin: „Îi vom jefui pe toți, îi vom ucide pe toți!”. Tatarski este al doilea instigator la genocid anti-ucrainean aruncat în aer, după Dughina

„AVIONUL MEDICAL”. Fuga spectaculoasă a unor medici celebri din Rusia, cu un charter plătit de un miliardar secret. Ca să emigreze, au organizat un congres medical inexistent – inițial în Armenia, apoi „mutat” în Kazahstan

16 COMENTARII

  1. Daca exista decizii CCR care impun un prag pentru abuzul in serviciu, respectiv eliminarea inregistrarilor SRI din dosarele de coruptie si daca parlamentarii NU modifica legile astfel incat sa stabileasca un prag, respectiv sa stabileasca cine anume in afara SRI trebuie sa aiba echipament de interceptare si cine (in afara de SRI) sa faca interceptarile, toate procesele care implica abuzul in serviciu, respectiv dovezi stranse cu ajutorul SRI vor fi pierdute de statul roman. Parlamentarii PSD-sti dau dovada de premeditare in ambele cazuri. Mai mult, fac sedinte in care nu se stabileste respectarea deciziilor CCR. Sunt mana in mana cu hotii. Indiferent de ceea ce decid, ei dovedesc ca sunt mana in mana cu hotii. Ori pun praguri prea mari pentru abuzul in serviciu (ca sa-si acopere furturile) ori nu pun deloc ca sa nu respecte decizia CCR tot dovedesc ca sunt mana in mana cu hotii.

  2. Vom vedea la alegeri…e bine totusi ca hotii adusi de Tradatorul de la Cotroceni se sperie de cineva si balbaiala asta ii va costa…Asta daca alegatorii vor fi prezenti la vot si nu pe facebookul lui simion…

  3. ATI VAZUT CE LUCRATURA AU FACUT PARTIDUL SECURITATEA SI lucratorii LOR DIN „justitie”, „ccr” SI ALTE
    curti” ?
    AU PRESCRIS TOVARASIIILE LOR, I-AU SCOS SI DIN PUSCARII PE INFRACTORII NOMENKLATURII !

    • Sunt de aceeasi parere. Dintre cele cateva publicatii pe internet pe care le-am considerat mai bune, „Ziaristii” au avut (pana acum, sper sa nu se schimbe) cele mai corecte, clare si destepte abordari ale evenimentelor din Romania.

  4. Aceasta sedinta a comisiei juridice este demonstratia cea mai clara a modului de functionare a statului roman.
    Arata, asa cum se afirma in acest aricol, „că țara e guvernată prin încălcarea Constituției, că parlamentarii sunt doar niște marionete care execută fără să comenteze orice li se cere, iar deciziile importante se iau de instituții și persoane secrete, în mod ocult.”
    Cine sunt institutiile sau persoanele care manipuleaza Romania in mod atat de malefic?
    Sa fie Iohannis, sa fie SRI, sa existe o entitate mai puternica, dincolo de ei, careia i s-au supus?
    Cea care l-a folosit pe Iliescu, l-a speriat pe Constantinescu, pe care Basesu credea ca o pacaleste, dar i s-a infundat ?

  5. De unde se vede ce democratie de fatada avem. Discutiile din parlament sunt numai de fatada. Se intimpla tot ce se decide in culise de fortele oculte.
    Treaba asta cu eliminarea probelor s-a mai intimplat pe vremea lui Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -