Conducerea statului ucrainean a luat decizia de a întări forțele din Bahmut, reununțând la ideea unei retrageri din orașul devastat și aproape încercuit de ruși, relatează AFP. În ultimele zile a apărut o dispută la vârful conducătorilor, președintele Zelenski fiind de părere ca trupele să fie retrase, în timp ce generalii de la vârful armatei, în frunte cu comandantul Zalujnîi, voiau să se continue lupta.
Rusia încearcă încă din luna august a anului trecut să cucerească Bahmut. Mercenarii Wagner au înregistrat pierderi îngrozitoare, iar forțele armate regulate ale Moscovei au intrat de asemenea în luptă, fără a reuși deocamdată să cucerească localitatea distrusă deja complet. Ei s-au apropiat însă pe flancuri de o încercuire, iar poziția ucrainenilor a devenit tot mai dificilă.
Luni, la Kiev, a avut loc o întrunire decisivă în care președintele Zelenski și comandanții forțelor armate ucrainene au dezbătut strategia de urmat în cazul Bahmutului. Orașul n-are o mare valoare strategică, dar a devenit un simbol al rezistenței în fața rușilor. La rândul său, Putin insistă cu disperare să ia localitatea pentru că e singurul succes pe care l-ar putea prezenta poporului său în ultimul an, interval în care armata a suferit pierderi uriașe, economia a intrat în recesiune, iar oamenii au fost supuși la tot felul de privațiuni.
În cele din urmă, după discuțiile de le Kiev, președinția Ucrainei a anunțat că Zelenski și generalii săi „s-au pronunțat în favoarea continuării operațiunii defensive și consolidării pozițiilor noastre în Bahmut“.
The situation in #Bakhmut on the evening of March 6.-„The enemy is actively storming our positions, but there is no success,they are suffering heavy losses.The Russians destroyed two bridges to block the weapons supply routes, but we are getting everything.Bakhmut is standing.” pic.twitter.com/1lz18v96ZN
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) March 6, 2023
Ambele părți se confruntă în acest moment cu mari probleme. Evgheni Prigojin, oligarhul care deține compania Wagner, se plânge de mai multe săptămâni că armata regulată nu-i sprijină trupele cu bombardamente susținute și că este o criză de proiectile. Rezervele Rusiei s-au epuizat după un an în care tactica adoptată a fost cea din Al Doilea Război Mondial, cu baraje masive de artilerie urmate de atacuri de infanterie în valuri umane.
De cealaltă parte au apărut rapoarte că ucrainenii au început să arunce în prima linie unități slab pregătite, care înregistrează pierderi masive. Este un semn fie că armata ucraineană a început să ducă lipsă de trupe instruite, fie că își menajează forțele de elită pentru viitoarea contraofensivă.