vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„Arhipelagul Gulag“, celebra carte a lui Soljenițîn, pe cale să fie interzisă...

„Arhipelagul Gulag“, celebra carte a lui Soljenițîn, pe cale să fie interzisă din nou în școlile rusești pentru că „n-a trecut testul timpului“ și „toarnă noroi pe Rusia“

-

„Arhipelagul Gulag“, celebra carte a disidentului antisovietic Aleksandr Soljenițîn care prezenta ororile din lagărele de concentrare existente în fosta Uniune Sovietică, e pe cale să fie interzisă din nou în Rusia. Agenția guvernamentală de știri TASS anunță că prim-vicepreșeidntele partidului Rusia Unită, al lui Putin, a cerut în Duma de Stat eliminarea acestei cărți din programa școlară. În loc, a cerut deputatul Dmitir Viatkin, ar urma să fie băgate cărți patriotice din perioada sovietică.

Cartea „Arhipelagul Gulag“, pentru care Soljenițîn a luat Premiul Nobel pentru literatură și a fost expulzat din URSS, „n-a trecut testul timpului“, istoricii au arătat că evenimentele descrise nu s-au petrecut cu adevărat și, în plus, nu face decât „să umilească Rusia și să arunce cu noroi în ea“, afirmă prim-vicepreședintele partidului lui Putin.

În schimb, acesta a propus introducerea unor cărți „patriotice“ precum „Tânăra Gardă“, un roman de război scris în 1946. Și acesta, ca și „Arhipelagul Gulag“, cuprinde evenimente fictive prinse pe fundalul unei epoci reale. Dar în timp ce cartea lui Soljenițîn descrie realitățile din universul concentraționar sovietic, romanul „Tânăra Gardă“ falsifică grosolan evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, exagerând rolul Partidului Comunist în lupta de gherilă contra germanilor și minimalizând înfrângerile sovieticilor în prima parte a conflictului.

Mai jos, textul cercetătorului britanic Chris Owen, care a consultat surse rusești: știrile agențiilor TASS și Reuters și textul apărut pe Solzhenitsyncenter.org.

„Legiuitorii vor «restabili dreptatea istorică în ceea ce privește operele sovietice care insuflă un sentiment de patriotism și păstrează memoria istorică». Vor fi excluse operele în care autorii «umilesc Rusia și aruncă noroi în ea»“

- Advertisement -

„Un membru important al Parlamentului rus a cerut ca romanul clasic «Arhipelagul Gulag», al lui Aleksandr Soljenițîn – o carte susținută anterior de Putin însuși – să fie interzisă în școlile rusești, în cel mai recent semn al revenirii Rusiei la stilul sovietic de suprimare a istoriei.

Agenția TASS relatează că Dmitri Viatkin, prim-vicepreședinte al facțiunii Rusia Unită (partidul lui Putin – n. red.), aflată la putere în Duma de Stat, a cerut ca operele care nu ar fi «trecut testul timpului» și nu corespund realității să fie eliminate din programa școlară și înlocuite cu lucrări sovietice. Viatkin spune că legiuitorii vor «restabili dreptatea istorică în ceea ce privește operele sovietice care insuflă un sentiment de patriotism și păstrează memoria istorică», după cum afirmă TASS. Vor fi excluse operele în care autorii «umilesc Rusia și toarnă noroi pe ea».

- Advertisement -

El indică în mod special cea mai faimoasă carte a lui Soljenițîn, care a fost publicată pentru prima dată în Occident la trei ani după ce autorul a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, în 1970. Potrivit lui Viatkin, «după cum a arătat analiza istorică a Arhipelagului Gulag, care nu a fost încă eliminată și cred că nu va fi în programele școlare pentru mult timp, multe fapte au fost «aspirate din aer» de Aleksandr Isaievici [Soljenițîn], [și] inventate».

«Istoricii au verificat toate faptele. A existat o încercare de a obține un premiu pentru acest lucru – pentru că și-a murdărit propria Patrie în noroi», a acuzat Viatkin. Acesta dorește ca respectivul roman să fie înlocuit cu cărți din epoca sovietică, cum ar fi lucrarea «Tânăra gardă», a lui Alexander Fadeiev, din 1946.

De menționat că Soljenițîn nu a pretins niciodată că a scris o lucrare de istorie pură. Prima sa soție, Natalia Reșetovskaia, a scris în memoriile sale din 1974 că el nu a considerat romanul ca fiind «cercetare istorică sau cercetare științifică», ci mai degrabă un «experiment de investigație literară”.

În ciuda presupusei sale preocupări pentru acuratețea istorică, Viatkin nu menționează că «Tânăra gardă» – o carte «patriotică» despre un grup de rezistență antigermană din al Doilea Război Mondial – a fost plină de erori factuale care au dus la acuzarea pe nedrept de trădare a unor persoane menționate în ea. De asemenea, cartea a fost rescrisă și republicată în 1951, după ce a fost criticată de Stalin. Fadeiev a adăugat elemente complet fictive, prezentând Partidul Comunist ca jucând un rol mai important în Tânăra Gardă decât a jucat în realitate și minimalizând înfrângerile sovietice din 1941.

În mod ironic, «Arhipelagul Gulag» se află în școlile rusești datorită aprobării personale a lui Putin. Cea de-a doua soție (și văduvă) a lui Soljenițîn, Natalia, a creat o ediție prescurtată, pentru școli, a cărții. În 2009, Guvernul lui Putin a făcut-o lectură obligatorie pentru tinerii de 16 și 17 ani.

Însuși Putin i-a spus Nataliei Soljenițîna în 2009, în cadrul unui eveniment prezentat la televiziunea de stat, că «această carte este foarte necesară». El a spus: «Fără a cunoaște ceea ce este expus aici, nu vom avea o înțelegere deplină a țării noastre și ne va fi greu să ne gândim la viitor».

În ciuda experiențelor trăite în timpul totalitarismului sovietic, Soljenițîn a fost un susținător puternic al lui Putin, care i-a răspuns cu un sprijin reciproc pentru moștenirea scriitorului. Nu mai târziu de iulie 2019, la cea de-a 80-a aniversare a Nataliei Soljenițîna, acesta i-a spus că operele regretatului ei soț «sunt o parte integrantă și foarte importantă a patrimoniului cultural al Rusiei. Faceți multe pentru a păstra operele și ideile sale și transmiteți posterității memoria… [a] rolului său în afirmarea principiilor justiției și democrației în această țară».

Este puțin probabil ca Viatkin să fi propus acest lucru fără aprobarea lui Putin. Justiția și democrația sunt în prezent în dizgrație în Rusia. A avea o «înțelegere deplină a țării noastre» nu mai este de dorit. În schimb, Rusia pare să se întoarcă la vechiul său obicei de a uita.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Manipulare și propagandă rusă la RTV și Antena 3 „CNN”. Agenții Rusiei, prezentați de Ciutacu și Gâdea drept „preoți români” persecutați de Ucraina

* Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

* Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

* Scribul penalilor, Răzvan Savaliuc, a fost plătit de Vanghelie cu 4.800 de euro pe lună pentru campanii anti-justiție. 188.000 de euro de la PSD și doi primari PSD (Vanghelie + Tudorache) în doar doi ani

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Dezvăluire „The Sun”: Rusia a pierdut 188.000 de oameni în 11 luni de război în Ucraina! În medie: 17.000 pe lună – morți, răniți sau dezertori

* Cercetătoarea Anca Faur din Deva, doctor în inginerie chimică în SUA, a devenit soția astronautului Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună

* Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

1 COMENTARIU

  1. E, unde sunt acum tovarasii trolaci putleristi ca sa urle despre libertatea presei, exprimarea libera, democratie si cultura rusa interzisa chiar in tara mama? Rusia are voie, baaaaai, putleristilor ca intr-o perioada de „marete realizari socialiste” sa-si interzica proprii scriitori, dar restul lumii comite crima culturala daca recomanda cititorilor s-o ia mai usor cu spectacolele si autorii rusnaci, nu?! Rusia are voie sa-si interzica propriul scriitor de limba rusa, dar ucrainienii bombardati zilnic de rusi trebuie sa le faca cotropitorilor scoli in limba rusa, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -