Rusia transmite pe toate canalele posibile că nu are de gând să oprească războiul din Ucraina, indiferent câte pierderi umane și ce dificultăți economice va avea de suportat. Serghei Narîșkin, șeful SVR (serviciul rus de informații externe), i-a spus luna trecută directorului CIA că Rusia “nu se va preda niciodată”, scrie New York Times. Un mesaj oarecum asemănător fusese transmis de Putin, în urmă cu câteva săptămâni, la o întâlnire cu ofițerii superiori ruși.
Într-un moment în care ofensiva Rusiei s-a împotmolit, iar informațiile de pe front sunt contradictorii, vorbindu-se atât de o nouă ofensivă a Moscovei, cât și de o contraofensivă masivă a Kievului în perioada ianuarie-februarie 2023, Kremlinul încearcă să emită semnale descurajatoare pentru Occident.
Ideea centrală este cu rușii sunt dispuși și pregătiți să facă oricâte sacrificii pentru a-și atinge obiectivul cuceririi Ucrainei. Prin urmare, Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să accepte „noile realități” – după cum s-a exprimat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin – și să facă pace cu Rusia, acceptând ca Ucraina să fie ocupată.
Șeful CIA le-a transmis rușilor să se liniștească pe tema unei escaladări nucleare a războiului, avertizându-i că vor suporta consecințe incalculabile. Kremlinul s-a potolit subit
Luna trecută a făcut vâlvă întâlnirea care a avut loc în Turcia, la cererea americanului, între William Burns, directorul CIA, și Serghei Narîșkin, șeful SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei). Burns i-a transmis atunci lui Narîșkin un avertisment cât se poate de serios, ca Rusia să-și ia gândul de la intenția de a escalada nuclear conflictul din Ucraina. În acel moment, rușii încinseseră spiritele invocând atât posibilitatea unor atacuri nucleare (ipoteză vânturată de televiziunile Kremlinului), cât și a unui „atac murdar” care urma să fie pus în cârca Ucrainei.
După întâlnirea celor doi șefi de servicii secrete, rușii s-au potolit și subiectul a ieșit din centrul atenției. Brusc, propagandiștii din platourile posturilor TV au încetat să mai pomenească de atacuri nucleare, iar autoritățile de la Moscova n-au mai spus nimic despre „bombele murdare” pe care, pasămite, le-ar prepara Kievul.
Însă dincolo de acest subiect, alte teme foarte importante au fost discutate.
Ce-l mână pe Putin în luptă: obsesia pentru locul pe care-l va ocupa în cărțile de istorie
Conform publicației New York Times, Narîșkin i-a spus lui Burns, pe parcursul întrevederii, că Rusia nu va abandona lupta indiferent de consecințe și de numărul pierderilor.
Ceea ce-l animă pe Putin este obsesia pentru locul său în cartea de istorie. În martie 2022, președintele Rusiei i-a spus premierului israelian de atunci, Naftali Bennett, că „nu voi fi un lider rus care a stat acolo, a privit și nu a făcut nimic”. La fel de interesant este că Puțin recunoștea deja, la acel moment, calculul greșit făcut în privința ucrainenilor. El credea încă în posibilitatea victoriei, chiar dacă urma să fie obținută mai greu decât în planul inițial: „Probabil că va fi mai dificil decât am crezut. Dar războiul este pe teritoriul lor, nu al nostru. Avem o țară mare și știm cum să rezistăm”.
Premierul israelian și președintele rus avuseseră o altă discuție cu câteva luni înainte, în toamna lui 2021, încă de atunci întrezărindu-se ferma hotărâre a lui Putin de a porni războiul. Naftali Bennett i-a transmis atunci lui Putin că președintele ucrainean Zelenski ar fi interesat de o întâlnire directă cu liderul de la Kremlin. Putin a avut o izbucnire de furie și ură: „Nu am nimic de discutat cu acest om! Ce este un evreu? El susține nazismul!”.
Ambitia rusilor e sa nu fie ticalosi mai mari ca ei in istorie….
Astia nu sunt oameni, ci alta specie cu care convietuim de multa vreme insa se ascund al naibii de bine. Niciun om normal nu ar desconsidera in asemenea hal o fiinta, mai ales una umana. Cu asemenea declaratie este cat se poate de clar ca daca Ucraina pica o sa avem valuri de orci peste flancul estic al Europei dispusi sa moara ca mustele numai sa puna cizma lor imputita in lumea civilizata. Uniunea Europeana trebuie sa dea dovada de unitate si sa ajute Ucraina in greaua sa misiune, dar in acelasi timp sa fie pregatita de razboi cu animalele lui Putler. Rusii nu mai trebuie sa calatoreasca nicaieri in lume si sa stea izolati in cocina lor.
Sa ne amitim ca Că.C.A. Popescu-Tăriceanu a avut tupeul sa sfideze pe toata lumea si sa il invite pe acest imperialist velico-rus de Nariskin la „Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra”, care a avut loc in Noiembrie 2015 in Senatul Romaniei. Adica la un an si jumatate de la ocuparea Pen. Crimeea si invazia in Donetk si Lugansk, iar ticalosul de kgb-ist se afla pe lista persoanelor carora Consiliul Europei le interzisese accesul în statele membre ale Uniunii Europene. Cand sluga lui Putin si-a inceput cuvantarea reprezentantii Ucrainei au protestat, si bine au facut desi nu au fost sustinuti de cei romani – sentimentele de rusofilie fiind la acea data in plina inflorire in scumpa noastra patrie dupa domnia marelui Pinochio care tocmai se sfarsiste cu cateva zile in urma. Nariskin enervat ca cineva indrazneste sa ii bruieze speachul, s-a adresat lui Tariceanu ca unui piccolo sa opreasca „circul”. Si bine inteles ca foto-modelul a percutat in apararea actualului criminal de razboi, pe atunci oaspete de onoare al eternei si fascinantei Ciumei Rosii romanesti.
@ Ottavio d’Olimpio: +1