Curtea Constituțională a României ia decizii sfidătoare în rafală la adresa întregii societăți și a bunului simț. În cursul zilei de joi, judecătorii CCR au stabilit că este neconstituțional ca pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei să plătească și contribuții de sănătate. În România, aproape că nu există pensii de la 4.000 de lei în sus pe criterii de contributivitate. Majoritatea zdrobitoare a acestora sunt pensii speciale.
CCR a desființat astfel OUG 130/2021 emisă de Guvernul PNL-USR de anul trecut, prin care se instituia obligativitatea plății asigurărilor de sănătate pentru pensionarii cu venituri de peste 4.000 de lei.
În România sunt aproape 200.000 de persoane care au pensii de peste 4.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt pensionari speciali – foști magistrați, grefieri, diplomați, parlamentari, funcționari de la Parlament, piloți, angajați ai Curții de Conturi, din Armată și Ministerul de Interne, servicii secrete etc.
Din cei aproape 200.000 de pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei, 108.741 au pensii între 4.001 și 5.000 de lei, iar 91.230 au pensii de peste 5.000 de lei.
Ca de obicei, prin decizii de acest fel judecătorii CCR își apără în primul rând propriul interes, ei fiind printre marii beneficiari ai pensiilor speciale.
Spre exemplu, fostul președinte al CCR, Valer Dorneanu, câștiga pensii cumulate (de fost deputat, fost magistrat, fost Avocat al Poporului și fost membru al CCR) de 532.786 de lei/an.
Actualul președinte al CCR, Marian Enache, are pensie specială de membru al al Curții Constituționale de 445.000 lei/an și încă 97.000 lei/an ca fost parlamentar – așadar, venituri de 542.000 de lei/an.
Între timp, Dorneanu a plecat, dar urmașii săi la CCR gândesc la fel. Cu majoritate de voturi, Curtea a admis joi excepția de neconstituționalitate și a constatat că n-ar fi constituționale dispozițiile articolului XXIV, punctele 11 și 12, cu referire la sintagma „de până la suma de 4.000 de lei lunar inclusiv”, precum și punctul 13, cu referire la sintagma „venituri din pensii”.
Pe fond, CCR a decis că OUG 130/2021 a diminnuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate: „Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”.
Aceeași CCR decisese, cu doar câteva zile în urmă, că e perfect constituțională măsura PSD de a supraimpozita oamenii care își iau mai multe slujbe și au contracte part-time. Conform legii PSD, pe care au votat-o însă și PNL și UDMR, un patron plătește impozit pentru salariu minim pe economie la contractele part-time indiferent dacă e vorba de 2, 4 sau 6 ore – ceea ce este, în mod evident, o aberație. Judecătorii CCR au considerat însă că e OK – mai ales că lucrul part-time nu-i privește pe „speciali”, ei trudesc full.
LEGI ONEROASE PENTRU VENALI.
SERVESC EXEMPLAR PARTIDUL ? ISI IAU RASPLATA ?