Răbdarea Europei cu Ungaria pare aproape de sfârșit. În Germania se înmulțesc vocile cu autoritate care cer excluderea statului maghiar din UE, avertizând că „șantajul” și „strangularea” organizației de către un autocrat putinist trebuie să primească un răspuns dur și prompt, pentru a servi de exemplu altora.
În Suddeutsche Zeitung a apărut un editorial semnat Jan-Werner Muller, reputat profesor de științe politice la Princeton – una dintre cele mai importante universități din lume –, care consideră că UE nu mai poate, pur și simplu, să meargă înainte cu Ungaria. Europa ar trebui să ia în calcul excluderea acestei țări care practică de foarte mult timp un șantaj, sabotând din interior Uniunea Europeană.
Dacă dorește să supraviețuiască, UE trebuie să-și construiască posibilitatea legală de a expulza pe oricare din membrii săi, scrie profesorul: „Uniunea trebuie să le dea un răspuns clar autocraților, pentru a arăta că e imposibil ca un putinist să paralizeze organizația din interior și să arate potențialilor imitatori că se pot obține multe prin șantaj“.
Viktor Orban, un aliat al lui Putin, a blocat sistematic sancțiunile dure pe care Uniunea Europeană a încercat să le impună Rusiei după invadarea Ucrainei. Mai mult decât atât, în ultimele luni au apărut dezvăluiri cutremurătoare despre jocul dublu al Ungariei.
Au apărut dovezi care arată că, ani în șir, Guvernul de la Budapesta și mai ales Ministerul de Externe au fost cărți deschise pentru spionajul rusesc, care a avut acces direct la corespondența secretă NATO și UE. Generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa, a scris cutremurat, pe Twitter, că această veste ar trebui să facă orice oficial european sau american să se gândească de două ori înainte să trimită un e-mail vreunui omolog de la Budapesta.
Astă-vară a izbucnit un scandal după ce Ucraina l-a acuzat direct pe Viktor Orban că Putin îl înștiințase că va începe invazia și că premierului ungar i se promisese, în schimbul colaborării, o parte din teritoriul țării vecine, după ce Rusia ar fi ocupat-0.
În cele 9 luni de război, Viktor Orban a militat constant pentru negocieri în care să i se dea satisfacție Rusiei și a insistat că sancțiunile economice n-au rost, deoarece dăunează mai mult Europei decât Moscovei.
Profesorul Jan-Werner Müller scrie că deja Orban nu mai face „dansul păunului”, ci apelează la „un sistem de strangulare” a Uniunii Europene.
În România, Viktor Orban are aliați foarte apropiați în liderii UDMR, în timp ce George Simion, președintele partidului extremist AUR, a declarat public că-l are ca model pe premierul maghiar. În acest timp, PSD și PNL se inspiră din politicile folosite de Orban în Ungaria pentru a strangula instituțiile democratice, copiind multe din inițiativele legislative ale acestuia.
Finalul articolului îmi dă de gândit. Mult. Avem miniștri mai odioși, mai perverși decât V. Orban, avem vicepremier ungur, avem președinte trădător și o alianță stânga-stânga la guvernare.
Mă trec fiori reci.
Da, ar fi o decizie foarte buna!