duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăMainSe fâsâie încă o fumigenă rusească: nu va fi nicio criză energetică...

Se fâsâie încă o fumigenă rusească: nu va fi nicio criză energetică la iarnă! Țările UE au depozitele pline cu gaz peste 90%, iar prețul gazelor a scăzut la mai puțin de jumătate față de luna august

-

Încă o fumigenă a propagandei rusești se fâsâie: în Europa nu va exista, la iarnă, nicio criză energetică. Conform datelor oficiale furnizate de AGSI+ (Aggregated Gas Storage Inventory) citat de site-ul de statistici Viborc.com, depozitele de gaz ale țărilor europene erau pline, la 6 octombrie, în proporție de 90,12% – mult peste nivelul obișnuit la această dată – și sunt șanse foarte bune ca, până la 1 noiembrie, să se atingă nivelul de 100%. O altă sperietoare fluturată de ruși și propagandiștii lor, aceea a prețului energiei care va urca la cote explozive, este dezmințită de evoluția reală a situației – costul gazelor a început să scadă accelerat.

Depozitele de gaz ale țărilor membre UE sunt pline, la începutul lunii octombrie, în proporție de peste 90,12%, anunță Viborc.com, citând datele AGSI+.

Până la instalarea fermă a frigului, în noiembrie, sunt șanse mari ca gradul de umplere să ajungă la 100%. Ritmul de umplere a depozitelor variază de la țară la țară, unele au atins deja pragul maxim (de exemplu, Belgia și Portugalia au deja 100%), dar în ansamblu situația arată foarte bine.

Guvernul PSD-PNL n-a reușit să țină pasul cu Europa la umplerea depozitelor de gaze, deși România are propriile ei zăcăminte, spre deosebire de alte țări UE

În context, merită menționat, deloc surprinzător având în vedere „performanțele” Guvernului PSD-PNL, că România – care dispune de propriile ei zăcăminte, ceea ce nicio altă țară UE nu are – este sub media UE, cu doar 87,9% din depozite umplute!

- Advertisement -

Așa cum anticipa o analiză Goldman&Sachs acum o lună, și prețul gazelor a început să scadă vertiginos. În luna august, gazele costau 349 euro/MWh. Acum au coborât la 169 euro și e de așteptat să continue să scadă până în martie, când, odată cu venirea primăverii, prețul va începe iar să crească, conform estimării specialiștilor de la Goldman&Sachs. Este dezumflată astfel o altă sperietoare a propagandei ruse – că prețul gazelor va ajunge, la iarnă, la niveluri fenomenale, imposibil de plătit.

Deși în acest moment a devenit clar că la iarnă nu va exista o criză energetică în Europa și că e exclus ca țările UE să rămână fără gaze ori electricitate, lucrurile nu sunt, bineînțeles, la fel ca înaintea crizei declanșate de Rusia. Prețul gazelor e mult mai mare decât cel de acum un an. În ianuarie 2021 costau sub 17 euro/MWh, azi sunt de 10 ori mai scumpe.

Pe de altă parte, chiar pline în proporție de 100%, depozitele UE nu ajung pentru mai mult de 3 luni – și aici, lucrurile variază foarte mult dela țară la țară. României i-ar ajunge rezervele pentru 4 luni, dacă își umple complet depozitele. Cantitatea strânsă de Letonia în depozitele sale (doar 53% pline) îi ajunge acestei țări pentru un an și două luni! Franța are rezerve pentru 4 luni, Germania – pentru 3, Ungaria – pentru 6 etc.

- Advertisement -

Însă, în același timp, e foarte improbabil să se ajungă ca țările UE să se alimenteze doar din depozitele proprii la iarnă. Chiar dacă gazul rusesc ar fi oprit complet de Putin, el este deja înlocuit progresiv de importurile din Norvegia, Algeria, SUA (gaz lichefiat) și alte surse. În plus, economia de 15% la gaze și 10% la electricitate convenită la nivelul UE va elimina pericolul de a rămâne fără energie la iarnă. Așadar, nu se va ajunge nicăieri ca în luna martie rezervele de gaz să coboare la 0%.

Rusia n-are unde să exporte gazele care nu mai ajung în Europa, astfel că e nevoită să le ardă. Uniunea Europeană e mult mai puțin dependentă de gazele rusești decât Rusia de exporturile către UE

Pentru Rusia, consecințele acestui război economic început de Putin sunt însă mult mai mari. Gazul pentru care se luau zeci de miliarde de euro nu poate fi exportat, așa cum spun trompetele rusești, în China, India sau altă parte, din simplul motiv că nu există conducte. Zăcămintele rusești din care se aproviziona Europa nu au alte conexiuni, iar construirea unor sisteme de conducte cale de mii de kilometri, peste munți, văi și deșerturi nesfârșite, ar dura mulți ani, dacă nu chiar decenii. Gazul rusesc fie ajunge în Europa, fie nu ajunge nicăieri.

În plus, așa cum explica Otilia Nuțu, expertă în politici publice din domeniul energiei, Rusia e mult mai dependentă de Europa decât Europa de Rusia. Europa importă acum din Rusia 9% din cantitatea totală de gaz pe care o cumpără, pe când pentru Rusia livrările spre UE reprezintă 40% din totalul exporturilor de gaz.

Uniunea Europeană atât de desconsiderată de Putin este incomparabil mai puternică economic și capabilă să facă față unui astfel de război al energiei pornit de Moscova. Uniunea Europeană are de unde să-și aducă gazele și petrolul, pe când Rusia nu are unde să vândă gazul și nici chiar petrolul pe care le extrage.

Otilia Nuțu a adăugat și un amănunt cunoscut de specialiști, dar poate mai puțin știut de publicul larg: producția de gaze este foarte inflexibilă. Asta înseamnă că nu poți reduce sau crește această producție după bunul plac, în funcție de necesități. Rușii sunt nevoiți să ardă gazul pe care nu-l exportă în Europa, pentru că oprirea sondelor le-ar produce pierderi incomparabil mai mari. Astfel că ei pierd în acest moment, zilnic, sume colosale prin arderea gazului care ar fi trebuit livrat în Europa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin își mută în buncărul din Siberia rudele și principalii complici. A apelat la „șamani”, care i-au spus că „o pasăre arzătoare aduce biruință și moarte”. Ar putea fi definiția războiului atomic

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

* De ce cad MiG-urile: mai multe s-au stricat după ce Armata a cumpărat kerosen de proastă calitate de la un fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță și cu generali SRI

* Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

* Rareș Bogdan îl amenință pe Nicușor Dan: „Sau își bagă mințile-n cap, sau…” / „Bucureștiul este administrat haotic”

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* ÎPS Teodosie apare în dosarul deputatului PSD gay! „Șoferul lui Teodosie a avut o relație cu deputatul. S-o f…t pe la mănăstire. Bulangiul ăsta a aflat, Teodosie. Și a pus să-l execute pe deputat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -