duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsUn dragor românesc a lovit mina maritimă pe care fusese trimis s-o...

Un dragor românesc a lovit mina maritimă pe care fusese trimis s-o neutralizeze în Marea Neagră. S-a ales cu motoarele avariate și apă la pupa, fiind nevoie de o a doua navă să-l remorcheze înapoi, în port

-

Un incident care se putea încheia cu urmări grave a avut loc în cursul serii de joi, 8 septembrie, când dragorul „Locotenent Dimitrie Nicolescu”, trimis de Forțele Navale Române să neutralizeze o mină găsită în Marea Neagră, a „reușit” să o lovească și să fie grav avariat. Din fericire, niciunul din cei 75 de membri ai echipajului n-a suferit răni.

Dragorul care a intrat în mină, detonând-o, s-a ales cu motoarele avariate și cu zeci de avarii, pupa navei luând serios apă. Episodul spune ceva despre nivelul real de pregătire al echipajelor militare române și de gradul în care acestea ar fi capabile să-și îndeplinească misiunile. Mina n-a apărut pe neașteptate în calea navei, dragorul „Locotenent Dimitrie Nicolescu“ fusese trimis într-acolo exact cu această misiune, se știa de existența respectivului pericol și sarcina era neutralizarea bombei. Cu toate acestea, nava a manevrat greșit, ciocnindu-se de dispozitivul exploziv.

Mina marină a fost descoperită plutind în apele teritoriale românești, la circa 46 de kilometri nord-est de Constanța, în cursul zilei de joi, la ora 11.45, de nava GSP Falcon. Aceasta a anunțat imediat autoritățile române. O oră și jumătate mai târziu, din Portul Constanța ieșea dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29), cu misiunea de a elimina mina respectivă.

Într-un comunicat emis joi, Forțele Navale Române anunțau că vasul trimis în misiune este foarte bine pregătit pentru a rezolva problema: „Dragorul maritim «Locotenent Dimitrie Nicolescu» execută, în perioada 5-12 septembrie, serviciul de luptă permanent şi are la bord, pentru această misiune de intervenţie, un detaşament de scafandri EOD, specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive“.

- Advertisement -

Câteva ore mai târziu, specialiștii trimiși de România se loveau de mină, avariind nava cu care plecaseră în misiune. A fost nevoie de trimiterea urgentă a unei alte nave de scafandri pentru a acorda asistență și a remorca dragorul avariat înapoi, în Portul Constanța.
Redăm mai jos comunicatul emis de Forțele Navale Române.

„Dragorul maritim 29 a suferit avarii ușoare în urma exploziei unei mine marine

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.

Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.

- Advertisement -

Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.

Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.

Reamintim că Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.

După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* VIDEO. Polițiști și interlopi terorizează Giarmata de doi ani cu chefuri nocturne în care muzica bubuie în tot cartierul. Sutele de reclamații rămân nesoluționate

* „Europa riscă o nouă Ucraina” în Marea Egee, avertizează Grecia, care cere NATO, ONU și UE să oprească Turcia înainte să declanșeze o invazie a insulelor grecești

* Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York pot fi lumea rusă”

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

* Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -