De eventualul faliment al companiei aeriene low-cost Blue Air nu va beneficia TAROM, ci principalii concurenți direcți, mai ales compania low-cost Wizz Air, deținută de miliardarul maghiar Jozsef Varadi, scrie jurnalistul Dan Popa într-o analiză publicată de HotNews.ro. O criză de proporții naționale a izbucnit marți, când Blue Air a anunțat că suspendă toate zborurile din cauza popririi conturilor inițiată de Ministerul Mediului condus de UDMR-istul Tanczos Barna. Mii de români au rămas blocați pe aeroporturi, unii neavând cu ce se întoarce acasă.
Problemele Blue Air sunt mult mai vechi, datează de câțiva ani, iar în 2020, în contextul pandemiei, compania controlată de omul de afaceri Nelu Iordache (aflat acum după gratii pentru prejudicierea Poștei Române) a primit de la banca de stat Eximbank un împrumut de 300,7 de milioane de lei, pe 6 ani. La momentul respectiv, Ministerul Finanțelor avertiza că există risc major de a nu mai putea fi recuperate sumele, din cauza problemelor companiei.
Blue Air e în cădere liberă. A încheiat anul 2020 cu pierderi de 403 milioane de lei și cu 30% mai puțini angajați, conform datelor de pe platforma Confidas citate de G4Media.ro.
Dincolo de acest context, șefa executivă a Blue Air explica în septembrie 2020, într-un interviu, că există o bătălie feroce pentru controlul transporturilor aeriene la nivel mondial și, implicit, în România, iar lupta se duce cu toate armele.
Printre cele mai agresive companii este Wizz Air, deținută de multimilionarul maghiar Jozsef Varadi. Wizz Air a preluat deja rute operate și de alți operatori low-cost (competitori direcți), precum Ryanair și Easyjet.
HotNews citează interviuri date de Varadi, care este CEO-ul Wizz Air, unde acesta afirma că intenția companiei este să preia pozițiile unor concurenți îndatorați, precum Blue Air. În cursul lunii mai a acestui an, Jozsef Varadi declara că „Blue Air și TAROM sunt în faliment tehnic”.
CEO-ul Blue Air a trimis în 2020 o scrisoare Senatului, avertizând că există o luptă „dusă cu toate mijloacele“ pentru preluarea pieței aeriene din România și că de eventuala dispariție a companiei românești va profita firma maghiară Wizz Air, nu TAROM
Oana Petrescu, CEO-ul companiei Blue Air, a trimis în octombrie 2020 o scrisoare Senatului României, avertizând că eventuala dispariție a Blue Air va duce la ocuparea pieței rămase libere nu de TAROM, ci de Wizz Air. Compania maghiară profitase deja de problemele operatorului român pentru a prelua fără costuri rutele „dezvoltate cu investiții masive în ultimii ani de către Blue Air” și „a ajuns să deservească, în septembrie 2020, peste 60% din piața de transport aerian din România”, scria Oana Petrescu în scrisoarea respectivă. Ea îi anunța pe senatori că, în cazul preluării totale a pieței, Wizz Air va extrage din aeroporturile românești profituri masive care vor părăsi țara.
În iulie 2022, statul român, prin ANPC-ul condus de controversatul PSD-ist Horia Constantinescu (cercetat de DNA într-un dosar de corupție de pe vremea când avea funcție de șef în Primăria Constanța pe vremea primarului Radu Mazăre), a dat Blue Air o amendă de 2 milioane de euro (10 milioane de lei) pentru anularea a aproape 200.000 de rezervări în timpul pandemiei (30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022). În condițiile în care problema era reală, ANPC a amendat doar Blue Air, deși astfel de anulări au făcut toate companiile aeriene în perioada respectivă. Blue Air era obligată de stat să returneze clienților banii în cel mult 10 zile.
O nouă lovitură a primit Blue Air de la același Horia Constantinescu în aceeași lună. Șeful ANPC a anunțat că firma se pregătește să iasă de pe piață, deși această declarație nu avea legătură cu atribuțiile sale! El a reapărut în peisaj miercuri, 7 septembrie, după izbucnirea crizei, anunțând că va sesiza procurorii, pentru că „ne dorim să înţelegem dacă ceea ce se întâmplă a fost cu intenţie sau îmbracă sau nu şi o formă penală”.
Tanczos Barna, dezlănțuit împotriva Blue Air. A refuzat până și ordinul premierului Ciucă de a debloca rapid conturile companiei aeriene
Blue Air l-a acuzat oficial luni pe Horia Constantinescu, șeful ANPC, că a distrus încrederea pasagerilor în companie, prin declarațiile făcute, și că a generat pierderi de peste 5 milioane de euro prin reducerea numărului de bilete vândute. De asemenea, compania aviatică afirmă că declarațiile șefului ANPC au dus la panicarea furnizorilor importanți, care au început să solicite plata în avans a sumelor necesare pentru operarea zborurilor, dar și blocarea unor discuții purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu două firme de investiții interesate de companie.
Marți, 6 septembrie, s-a declanșat criza. Blue Air a anunțat că a suspendat până luni, 12 septembrie, toate zborurile operate de companie. Motivul invocat: Ministerul Mediului, condus de UDMR-istul Tanczos Barna, a pus poprire pe conturi, iar Blue Air nu mai poate plăti, la rându-i, furnizorii.
Tanczos Barna a adeclarat că firma n-ar fi plătit certificatele verzi pentru gaze de seră, care sunt obligatorii în industria aeronautică. „Conturile au fost blocate de AFM pentru că Blue Air este în procedură de executare silită, motiv pentru care s-a procedat la recuperarea creanței. Decizia de a suspenda zborurile e nejustificată. Blocarea conturilor nu justifică oprirea zborurilor. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să își onoreze obligațiile către clienți. Blue Air să ceară AFM eșalonarea datoriilor. Nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze de seră. Blue Air nu a respectat legea”.
Marți, când bomba a explodat, au început să se agite politicienii. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat la ora 17.30 că Ministerul Mediului va debloca rapid conturile Blue Air și că a activat o celulă de criză la nivelul Guvernului. În mod absolut surprinzător, la un sfert de oră distanță a ieșit Tanczos Barna, ministrul Mediului, care a declarat că refuză să execute ordinul primului-ministru! UDMR-istul a cerut ca Blue Air să-și reia imediat zborurile și să ceară Administrației Fondului de Mediu reeșalonarea datoriilor, deși firma anunțase că discuțiile pe acest subiect erau deja în derulare!
Haos la Guvern, politicienii se bat să capitalizeze politic criza. Sorin Grindeanu a început să anunțe deciziile Executivului în locul primului-ministru
La 5 ore după declarațiile lui Ciucă – premierul pare că efectiv nu mai e ascultat de nimeni într-un Guvern unde fiecare face ce vrea –, în peisaj a apărut și PSD-istul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. La oficina social-democraților, postul Antena 3, el a anunțat că Guvernul alocă 5 milioane de lei companiei TAROM, ca să trimită aeronave pentru a aduce acasă românii afectați de suspendarea zborurilor Blue Air. Apoi, Guvernul – susține Grindeanu – va da în judecată Blue Air, pentru recuperarea banilor.
Este din nou surprinzător că această declarație a fost făcută în numele Guvernului de ministrul Transporturilor și nu de premierul Ciucă. :eful Executivului spusese altceva cu câteva ore mai devreme.
Și Sorin Grindeanu a părut concentrat pe atacul asupra Blue Air, la fel ca și Tanczos Barna și Horia Constantinescu. El a pretins că nu poprirea conturilor de către Ministerul Mediului ar fi generat suspendarea zborurilor. Grindeanu: „Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna şi mi-a spus că această soluţie pe care au adoptat-o este urmare a unui lung şir de discuţii avute cu cei de la Blue Air. Blue Air nu era forţat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor. Situaţia de la Blue Air nu a apărut peste noapte, au fost semnale în trecut”.
În timp ce Tanczos Barna, Sorin Grindeanu și Horia Constantinescu continuau atacurile la Blue Air, principalii competitori din piață, compania irlandeză Ryanair și și cea maghiară Wizz Air, anunțau deja în cursul nopții de marți spre miercuri că pun la dispoziția pasagerilor rămași blocați „tarife de salvare”, urmând a prelua clienții companiei românești.
Fesenismul este majoritar in Parlament si fara boangheni. Acest UDMR este coada de topor a iredentismului, un vehicul de subminare a tarii din functii importante in stat. Nu au nicio legatura cu etnia maghiara, cu problemele lor. Majoritatea maghiarilor sustin de 32 de ani mizeria asta sperand ca le va fi mai bine, insa ei aplauda pe golanul Viktor Orban lacheul lui Putler.
Grindeanu poate fi noul premier din mai 2023.
[…] * Cazul Blue Air: dezastrul provocat de tandemul PSD-UDMR din Guvernul Ciucă. Legătura dintre poprir… […]
[…] * Cazul Blue Air: dezastrul provocat de tandemul PSD-UDMR din Guvernul Ciucă. Legătura dintre poprir… […]
[…] * Cazul Blue Air: dezastrul provocat de tandemul PSD-UDMR din Guvernul Ciucă. Legătura dintre poprir… […]