Ucraina folosește cu mare succes, pentru a doua oară de la începutul invaziei rusești, o veche stratagemă menită să inducă în eroare adversarul: a umplut zona din spatele frontului cu machete de lemn ale celebrelor lansatoare mobile de rachete HIMARS, scrie publicația Washington Post. Așa se explică faptul că, până acum, rușii au reușit „performanța” de a anunța public – făcându-se de râs cu această ocazie – că au distrus de 3 ori mai multe sisteme MRLS HIMARS livrate de americani ucrainenilor!
Cazul are latura sa amuzantă pentru spectatorii neutri, dar pentru ruși este extrem de deranjant. Cel puțin 10 rachete Kalibr de mare precizie, extrem de scumpe, au fost folosite de armata rusă pentru a ataca și lovi machetele de lemn identificate eronat, de dronele invadatorilor, ca fiind ținte reale. Rachetele Kalibr, lungi de peste 6 metri și cu o încărcătură explozivă de 500 de kilograme, costă cel puțin 6,5 milioane de dolari bucata. Folosirea lor contra unor ținte atipice, precum lansatoarele mobile, arată disperarea comandamentului rus, care nu știe ce să mai facă pentru a stopa nimicirea infrastructurii sale cu rachetele HIMARS. Cu atât mai mult este deranjant devine faptul că rachetele Kalibr au lovit, de fapt, ținte false.
Replicile din lemn ale lansatoarelor HIMARS sunt, pentru dronele trimise de ruși, imposibil de deosebit de cele reale, au explicat sursele militare pentru Washington Post. Dronele transmit coordonatele țintelor identificate direct la navele din Marea Neagră, care lansează imediat rachetele Kalibr. Un rol în această eroare sistemică îl joacă viteza. Lansatoarele HIMARS, fiind instalate pe niște camioane pe roți, pot părăsi foarte rapid zona, de aceea în momentul când sunt identificate de drone sunt lansate imediat rachetele de pe navele rusești, pentru a reduce la maximum timpul de reacție al echipajelor ucrainene.
Prima oară când ucrainenii au folosit cu succes această tactică împotriva rușilor a fost chiar în prima zi a invaziei. Pentru că se așteptau să fie atacați, ei au construit machete de lemn ale elicopterelor, avioanelor de luptă și instalațiilor militare. În nopțile de dinaintea invaziei, ei au înlocuit aparatele reale, pe care le-au ascuns la loc sigur, cu machetele de lemn.
În zorii zilei de 24 februarie, când a început atacul Rusiei asupra Ucrainei, primele bombardate au fost aeroporturile și centrele de comunicații. Salvele de rachete „de mare precizie”, așa cum anunțau rușii, au lovit obiective de pe tot cuprinsul Ucrainei. Ulterior, a apărut nedumerirea că armata ucraineană dispunea în continuare de numeroase avioane și elicoptere, precum și de o apărare antiaeriană care nu părea foarte afectată de loviturile încasate inițial.
Mai apoi, bloggerii militari ruși cu acces la informații de culise, precum celebrul Igor Strelkov, au recunoscut că fusese o operațiune de inducere în eroare de mari proporții. În zorii zilei de 24 februarie au fost uciși doar 16 oameni în teribila salvă de lovituri cu rachete lansată de Rusia. Victimele au fost membri ai gărzii naționale și trecători aflați întâmpător în zonă, dar nu piloți, tehnicieni, personal al flotei aeriene ucrainene etc. Cu toții fuseseră evacuați cu 36 de ore înaintea atacului.