Direcția Principală de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GRU) avertizează, prin vocea ofițerului șef Vadim Skibițki, că dictatorul criminal Vladimir Putin dorește să ocupe în cele din urmă tot teritoriul statului pe care l-a invadat începând cu 24 februarie. Pentru a-și duce planul la îndeplinire, teroristul planetar încearcă să pună mâna pe zonele din est și sud, de unde să-și pregătească terenul în vederea altor ofensive de amploare.
Dezvăluirile lui Vadim Skibițki, ofițer GRU la Kiev (serviciu condus de generalul Kirilo Budanov), au fost făcute în cadrul unui interviu-fluviu acordat publicației RBC Ucraina. Aflăm astfel că ocupanții sunt chiar în etapa finală a pregătirii de pseudo-referendumuri în teritoriile capturate temporar, în special în Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.
Acestea ar urma să se țină pe 11 septembrie, când în Federația Rusă se vor desfășura operațiuni electorale de diferite niveluri într-o singură zi de vot: alegerea a 15 șefi ai entităților constitutive și a deputaților a 6 organe legislative ale puterii de stat. Nu se ia în calcul posibilitatea de anexare a regiunii Harkov, fiindcă „denazificatorii” n-au izbutit să cucerească orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Vestea bună este că stocurile de rachete ale rușilor sunt în scădere. Aceștia au mai rămas doar cu 45% din întregul lor arsenal. Iar de temutele sisteme Iskander s-a ales praful. Pe stoc se mai află numai 20% din ele. Kremlinul folosește deja în compensație complexele Uragan și Smerch, ce permit însă bombardarea zonelor pe distanțe mai scurte, de cel mult 100 de kilometri.
„Politicienii ruși, oficialii, așa-zișii voluntari, care sunt responsabili cu pregătirea procesului de vot, vin constant în teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie, precum și în regiunile Lugansk și Donețk”
RBC Ucraina: Reprezentanții autorităților americane au spus că Rusia ar putea anunța organizarea de pseudo-referendumuri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Aveți astfel de date? Și dacă da, în ce teritorii vor avea loc, ce întrebare va fi planificată și când intenționează să le pună în aplicare?
Vadim Skibițki (GRU): Dacă vorbim de „referendumuri”, acestea pot avea loc în diferite teritorii. În primul rând, sunt așa-numitele „Republica Populară Lugansk” și „Republica Populară Donețk”. Acolo, Rusia și-a determinat deja statutul prin recunoașterea acestor formațiuni ilegale. Acum vorbim mai întâi despre teritoriile ocupate temporar din regiunile Zaporojie și Herson.
Pot fi date diferite. De exemplu, 11 septembrie, când au o singură zi de vot în Federația Rusă. Pot exista și alte opțiuni. Dar serviciile de informații militare ale Ucrainei monitorizează acum în mod clar toate procesele care au loc acolo. Astăzi, putem spune cu încredere că au fost create sediul electoral relevant, sediile operaționale, s-au întocmit listele și comisii electorale. Adică, toate procesele legate de pregătirile pentru „referendum” sunt aproape finalizate.
În plus, vedem că politicienii ruși, oficialii, așa-zișii voluntari, care sunt responsabili cu pregătirea procesului de vot, vin constant în teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie, precum și în regiunile Lugansk și Donețk.
Totul va depinde de ceea ce se va întâmpla pe câmpul de luptă. Și, în al doilea rând, cât de mult reușesc să spargă mișcarea de rezistență care există acum în teritoriile ocupate.
„Se vrea crearea «Republicii Populare Zaporojie» pe teritoriul ocupat temporar, iar în «legi» să scrie că restul au fost ocupate de Ucraina și vor fi întoarse la Rusia”
RBC Ucraina: În zona ocupată a regiunii Harkov există acum vreo mișcare în ceea ce privește organizarea de pseudo-referendumuri?
Vadim Skibițki (GRU): Au existat abordări diferite cu privire la posibilitatea organizării pseudo-referendumurilor. Dar acolo este capturat un mic teritoriu. Au nevoie și de întreaga regiune Harkov. Până la urmă, organizarea oricărui referendum fără Harkov și crearea unei așa-numite „Republici Populare Harkov” și altele asemenea nu vor avea niciun succes în viitor.
Poate că vor fi pregătite un fel de adrese sau alte întâlniri. Dar nu observăm încă pregătiri atât de active pentru un referendum acolo ca în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.
RBC Ucraina: În regiunea Zaporojie, zona ocupată este de doar aproximativ 60%. Cu toate acestea, ei încă vor să-și țină pseudo-referendumurile acolo.
Vadim Skibițki (GRU): Da. Dar două orașe mari au fost capturate acolo – Melitopol și Berdiansk. Asistăm la pregătirile pentru organizarea unui „referendum”. Acolo vedem realizarea unui proces amplu pentru eliberarea pașapoartelor rusești. Conform datelor noastre, de exemplu, 800 de pașapoarte au fost deja eliberate în Berdiansk. Chiar și copiii care au 14 ani primesc deja pașapoarte rusești.
În ciuda faptului că inamicul nu a reușit să cucerească întregul teritoriu al regiunii Zaporojie, procesul de determinare a sorții acestor teritorii ocupate este în desfășurare. Poate că vor fi atașate așa-numitei „Republici Populare Donețk”. Poate că va exista un alt format.
Avem experiență în „DPR” și „LPR”. Ele nu au fost create în toate granițele regiunilor Donețk și Lugansk. În „legile” lor se spunea că încă mai există în granițele pe care le au, iar restul teritoriilor ar fi fost ocupate de Ucraina. Adică, același format poate fi avut în vedere și pentru regiunea Zaporojie: se vrea crearea „republicii populare Zaporojie” pe teritoriul ocupat temporar, iar în „legi” să scrie că restul au fost ocupate de Ucraina și vor fi întoarse la Rusia. Nu excludem ca o astfel de abordare să poată fi aplicată teritoriului Herson și poate chiar și regiunii Harkov.
„De la 1 septembrie, toate teritoriile ocupate în direcția Moscovei trec la antrenament în cadrul programului rusesc. Profesorii și colaboratorii care au fost de acord să coopereze cu ocupanții urmează cursuri metodologice”
RBC Ucraina: Acum nu se știe ce întrebare pot pune rușii la aceste „referendumuri”?
Vadim Skibițki (GRU): Acest lucru va fi probabil determinat în ultimul moment, când vor decide ce să facă: fie să se anexeze imediat la Federația Rusă, de exemplu, la Crimeea ocupată, fie să creeze așa-numitele „republici populare”, fie, de exemplu, să anexeze regiunea Zaporojie la „Republica Populară Donețk”. Acest lucru, evident, se va stabili în etapa finală, ce anume să scrie în buletinele de vot pentru așa-zisul vot.
RBC Ucraina: S-ar putea ca în diferite teritorii votul să aibă loc într-o zi diferită sau îl vor numi într-o singură dată?
Vadim Skibițki (GRU): Este de dorit ca ei să facă totul într-o singură zi. Dar asta va depinde de situația de pe front. Pentru că, dacă vorbim despre regiunea Donețk, atunci inamicul nu a reușit să-și cucerească întregul teritoriu și să ajungă la granițele sale administrative. Și, în al doilea rând, va depinde de modul în care reușesc să creeze o imagine a sprijinului popular și altele asemenea.
Vedem că propagandiștii ruși, reprezentanții Rusiei Unite sunt prezenți constant în teritoriile ocupate doar pentru a crea o astfel de imagine. Vorbim despre promisiuni de asistență umanitară, eliberarea de pașapoarte, admiterea în calitatea de membru al Rusiei Unite.
Apropo, de la 1 septembrie, toate teritoriile ocupate în direcția Moscovei trec la antrenament în cadrul programului rusesc. Acum manualele în acest scop sunt importate în mod activ. Profesorii și colaboratorii care au fost de acord să coopereze cu ocupanții urmează cursuri metodologice despre cum să predea în conformitate cu programele rusești, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse. Există profesori ruși care vin să efectueze pregătire metodologică și, cel mai probabil, vor conduce o parte semnificativă a cursurilor. Adică, vedem că există o integrare târâtoare a teritoriilor ocupate ale statului nostru în sens politic, economic și cultural.
RBC Ucraina: După ritmul de pregătire pe care îl vedeți, pot avea timp să facă ceva undeva pe 11 septembrie? La urma urmei, a mai rămas puțin timp și, așa cum ați spus, ei încă nu știu întrebarea pe care o vor pune?
Vadim Skibițki (GRU): Ei plănuiesc să voteze nu numai la secțiile de votare, ci și în sistem online prin internet. Buletine, câteva nopți de muncă și vor fi tipărite. Dacă vorbim despre pregătirea pentru un „referendum” – atunci este destul de mare, aproape 90% este gata.
„Sunt hotărâți să conecteze centrala nucleară Zaporojie la rețeaua unificată a Rusiei pentru a asigura pe deplin Crimeea cu energie electrică”
RBC Ucraina: Care este situația actuală la centrala nucleară Zaporojie? Încă încearcă să o conecteze la rețeaua electrică rusă?
Vadim Skibițki (GRU): Ei nu încearcă doar. Ei au efectuat deja testele necesare, au efectuat ajustările corespunzătoare, au restaurat toate liniile de transport care pleacă de la centrala nucleară Zaporojie în direcția Kahovka și Melitopol. Conform informațiilor noastre, la sfârșitul lunii iulie au verificat deja posibilitatea conectării acestui sistem la sistemul energetic al Federației Ruse.
Acum așteaptă momentul, făcând ultimele ajustări. Ei sunt hotărâți să conecteze centrala nucleară Zaporojie la rețeaua unificată a Rusiei. În primul rând, pentru a asigura pe deplin Crimeea cu energie electrică. Au plănuit să facă acest lucru în prima jumătate a lunii august, dar nu au reușit.
RBC Ucraina: De ce depozitează atât de mult echipament și muniție pe teritoriul stației?
Vadim Skibițki (GRU): Ei motivează asta prin faptul că este o instalație nucleară și trebuie protejată fizic. Dar pur și simplu se ascund în spatele unei centrale nucleare pentru a-și staționa trupele acolo. Teritoriul de lângă stație, de lângă Energodar, este folosit activ și pentru a lovi teritoriile controlate de noi. În al treilea rând, este foarte convenabil pentru ei să efectueze orice acțiuni provocatoare pe teritoriul centralei electrice și în zona întregului Energodar.
„Aproximativ 60 de grupuri tactice de batalion rămân în direcția Donețk, numărul lor nu este în scădere. De aceea, ei au potențialul, dar noi rezistăm, ne cunoaștem sarcinile”
RBC Ucraina: Până de curând, prioritatea Kremlinului era ocuparea regiunilor Lugansk și Donețk. Cu toate acestea, apoi au început să transfere forțe spre sud, în special de lângă Izium, Liman – acestea sunt chiar grupurile care ar fi trebuit să se mute la Slaviansk. Putem spune că mută trupe spre sud, sacrificând intensitatea ofensivei lor în est? Și dacă da, ce i-ar putea face să-și schimbe atenția?
Vadim Skibițki (GRU): Dacă vorbim despre planul general al Federației Ruse, acesta nu s-a schimbat. Nu au abandonat operațiunile ofensive din regiunea Donețk. Acum, după cum puteți vedea, acestea sunt Avdiivka, Peski, Bahmut. Ideea de a intra la granița administrativă a regiunii Donețk rămâne la ei.
Da, am reușit să încetinim ritmul operațiunilor ofensive, mai ales după ce trupele noastre s-au retras din Severodonețk și Lisiciansk, după ce am nivelat linia frontului, le-a devenit mult mai dificil să conducă operațiuni militare împotriva noastră.
Dacă vorbim de mutarea spre sud, acolo s-au mutat grupurile din districtul militar de est al Federației Ruse. Apropo, la început au acționat de pe teritoriul Belarusului, apoi, după ce s-au retras din regiunile noastre nordice, au fost transferați în direcția Donețk și Harkov. Și cea mai mare parte a acestui grup era în rezervă pe teritoriul Federației Ruse. Când a apărut amenințarea dezocupării teritoriilor sudice pentru agresor, aceștia și-au întărit grupurile acolo. A fost gruparea districtului militar de est care a fost transferată acolo împreună cu trupele aeropurtate.
Dar asta nu înseamnă că au abandonat planurile pe care le au în direcția Donețk. Acolo, operațiuni de luptă – operațiuni de asalt, operațiuni ofensive – se desfășoară zilnic cu sprijinul artileriei, aviației, aeronavelor de atac, elicopterelor aviației armatei. Situația de acolo este destul de complicată. Le încetinim ritmul de avans și, cel mai important, nu le permitem să ducă la bun sfârșit sarcina pe care și-au propus-o – să ajungă la granița administrativă a regiunii Donețk.
Au redus ușor operațiunile ofensive în direcția Slobojanski, dar trupele care erau acolo rămân. Aproximativ 60 de grupuri tactice de batalion rămân în direcția Donețk, numărul lor nu este în scădere. De aceea, ei au potențialul, dar noi rezistăm, ne cunoaștem sarcinile și, prin urmare, nu au succes în acele domenii pe care le consideră strategice pentru ei înșiși.
„Zaporojie și în special regiunea Herson sunt foarte importante pentru Putin, deoarece acestea sunt asigurarea Crimeii cu apă și electricitate”
RBC Ucraina: Deoarece trupele parașutate pe care le desfășoară în sud sunt mai mult ofensive decât defensive, în ultimele săptămâni am auzit mai multe versiuni despre unde pot ataca. Fie pe direcția Krivoi Rog, fie pe direcția Nikolaev – Voznesensk, fie pe direcția Herson – Nikolaev. Există semne că pregătesc acțiuni ofensive în vreuna dintre aceste zone?
Vadim Skibițki (GRU): Am spus că există amenințarea unui atac asupra Krivoi Rog, pe direcția Zaporojie. Dar, în același timp, am spus în repetate rânduri că inamicul construiește structuri defensive acolo. Acolo au fost realizate două, iar pe alocuri trei linii de structuri defensive, care sunt complet echipate din punct de vedere ingineresc. Adică, în esență, au creat un punct de sprijin în sudul Ucrainei pentru orice acțiune – fie aceasta este apărare, fie o contraofensivă, fie o ofensivă.
De ce? În primul rând, am vorbit despre „referendum”. Aceste trupe sunt cele care asigură desfășurarea acestui „referendum”. În al doilea rând, Putin nu renunță la ocuparea întregului teritoriu al Ucrainei. Dacă vorbim despre durata ostilităților, în general, despre durata războiului, atunci putem spune că sudul Ucrainei este doar o rampă de lansare pentru operațiuni ofensive ulterioare în adâncimea teritoriului statului nostru.
În al treilea rând, Zaporojie și în special regiunea Herson sunt foarte importante pentru Putin, deoarece acestea sunt asigurarea Crimeii cu apă și electricitate. Asigurarea unui coridor terestru din peninsula Crimeea până la teritoriul Rusiei.
Astfel, inamicul se pregătește pentru orice acțiune. Noi, la rândul nostru, înțelegem și asta. Toate acele grupări care se creează acolo sunt menite să conducă operațiuni militare active și să împiedice inamicul să avanseze în continuare adânc în țara noastră.
„Dacă se retrag complet de pe malul drept sau dacă îi alungăm de acolo, atunci nu se vor putea deplasa activ de-a lungul Niprului până în regiunile centrale ale țării noastre”
RBC Ucraina: Au existat informații că o parte din trupele de ocupație ar fi început să părăsească malul drept al Niprului în regiunea Herson. Aceste informații sunt adevărate?
Vadim Skibițki (GRU): Au fost mișcări separate. Dar rușii înțeleg că acest teritoriu este extrem de necesar pentru ei – vor să controleze ambele maluri ale Niprului. Dacă se retrag complet de pe malul drept sau dacă îi alungăm de acolo, atunci nu se vor putea deplasa activ de-a lungul Niprului până în regiunile centrale ale țării noastre.
În plus, ei înțeleg: dacă vorbim despre crearea unui fel de „republică populară Herson” sau organizarea unui fel de „referendum” fără Herson, acest lucru este ilogic. Prin urmare, există o mișcare, are loc o regrupare de trupe. În zona podului Antonovski se creează traversări de pontoane pentru a oferi suport logistic și deplasare a trupelor pe partea ocupată a malului drept al Niprului. Este foarte important pentru ei să păstreze Hersonul – asta este sigur.
„Teritoriul Belarusului reprezintă o amenințare pentru noi, iar astăzi este mai ales o amenințare cu lovituri de rachete, atât din componenta aeriană, cât și de la sol”
RBC Ucraina: Care este situația din partea Belarusului? Mai există amenințarea unei ofensive terestre? Este fix transferul de echipamente rusești acolo? Și câte trupe rusești sunt acum în acel teritoriu?
Vadim Skibițki (GRU): Teritoriul Belarusului reprezintă o amenințare pentru noi, iar astăzi este mai ales o amenințare cu lovituri de rachete, atât din componenta aeriană, cât și de la sol. O divizie a sistemului de rachete Iskander, care efectuează lansări de rachete, trei divizii de C-400, S-300 este acum situată pe teritoriul Belarusului. Am văzut când, destul de recent, regiunea Cernigov a fost bombardată de rachete antiaeriene ale complexului C-300.
Sarcina principală a acestor sisteme de apărare aeriană este protecția spațiului aerian. Și vedem cât de activ funcționează atunci când bombardierele Tu-22 și C-400 intră pe teritoriul Belarusului și asigură acoperire acestor bombardiere.
Al doilea scop al desfășurării acestor sisteme de apărare aeriană este de a lovi ținte terestre, acestea având rachete transformate într-un tip „sol-sol”. Precizia lor este scăzută, dar pot provoca daune personalului și populației civile. Focosul acestor rachete conține aproximativ 6000 de fragmente mici, se împrăștie și aceasta este o amenințare pentru orice obiect în calea lor.
Componenta aeriană o reprezintă bombardierele Tu-22M3, care pot transporta rachete de croazieră lansate aerian – aceleași X-22. Ele au tras asupra teritoriilor noastre, inclusiv în Șepetovka.
Aceasta este o amenințare reală, care este la un nivel înalt. Dacă vorbim despre componenta terestră, ea nu este în cantități suficiente. Există doar unități separate ale forțelor de operațiuni speciale. Nu vedem acolo nici transferul unei componente de sol, nici o acumulare, nici crearea de grupări ofensive. Acolo, de-a lungul granițelor, există acum doar batalioane ale forțelor armate ale Republicii Belarus, care desfășoară exerciții, își echipează pozițiile și servesc pe bază de rotație.
Dacă vorbim despre ruși, atunci, conform estimărilor noastre, există în prezent aproximativ 1000 de militari pe teritoriul Belarusului. Există și două centre de comunicații desfășurate permanent acolo. Astfel, amenințarea unei invazii terestre rusești de pe teritoriul Belarusului este astăzi la un nivel scăzut, minimă. Va crește numai dacă va începe desfășurarea unei componente puternice de teren.
„Sunt aproximativ 4.500–5.000 de luptători Wagner. Lucrează în prima linie ca niște echipe de asalt și în direcțiile cele mai amenințătoare”
RBC Ucraina: Aveți acum informații că Rusia se pregătește să anunțe o mobilizare generală?
Vadim Skibițki (GRU): Încă folosesc mobilizarea ascunsă. Nu excludem ca în orice moment să fie anunțată o mobilizare generală. Dar nu există niciun motiv pentru a efectua o mobilizare generală, dacă nu este declarat război. Și ce fel de război, dacă conduc o operațiune militară specială? Apoi, trebuie să li se spună că nu au reușit sau să vină cu alte motive pentru declararea războiului și mobilizarea generală. O pot face însă foarte repede, pentru că aceeași Dumă de Stat se află sub controlul complet al lui Putin. Și orice lege sau decizie se ia aproape în unanimitate, rapid, fără nicio întârziere. Nu există încă informații că mobilizarea generală va fi introdusă în viitorul apropiat.
RBC Ucraina: În Ucraina, în principal, luptă unitățile obișnuite ale armatei ruse, dar, în afară de acestea, vedem, în special, militanți ai PMC Wagner (Liga). Avem multe? Pe ce domenii se concentrează? Și care sunt sarcinile lor? Merg în prima linie sau sunt deja la „curățare”?
Vadim Skibițki (GRU): Conform estimărilor noastre, sunt aproximativ 4.500–5.000 de asemenea luptători. Astăzi lucrează în anumite domenii în prima linie ca niște echipe de asalt. Mai mult, aceștia lucrează în direcțiile cele mai amenințătoare. Le-am văzut munca în Lisiciansk, în direcția Popasnaia – Bahmut. Acestea sunt detașamente de avans care operează în prima linie de trupe ofensive.
RBC Ucraina: Sunt atât de neînfricați sau nemiloși?
Vadim Skibițki (GRU): În primul rând, nu le pare rău de nimic. În al doilea rând, sunt selectați. Și acolo selectează acei oameni care au experiență în operațiuni militare, care au pregătirea corespunzătoare și au servit în forțele armate ale Federației Ruse. De regulă, acesta este un corp de ofițeri. Și există oameni care pot îndeplini cu adevărat din punct de vedere psihologic, emoțional, fizic cele mai dificile sarcini. Aceasta nu este o forță armată obișnuită – acesta este un nivel puțin mai ridicat.
RBC Ucraina: Mai sunt alți mercenari pe teritoriul Ucrainei, cu excepția „wagneroviților”? Poate din alte țări sau din alte companii militare private?
Vadim Skibițki (GRU): Au anunțat acolo că vor crea o întreagă legiune în Siria, că, se pare, mulți mercenari vor să vină din Africa. Ele există, dar aceste grupuri nu sunt numeroase. Funcționează și sub auspiciile lui Wagner. Prin urmare, nu vedem încă folosirea activă a mercenarilor străini.
„Vedem din statistici că planurile pe care Moscova și le-a construit pentru recrutare, pentru servicii contractuale, pentru recrutare voluntară, nu sunt îndeplinite cu mai mult de 50%”
RBC Ucraina: Care sunt scenariile bune și rele pentru desfășurarea războiului înainte de sfârșitul anului pentru Ucraina?
Vadim Skibițki (GRU): Perioada decisivă va fi doar toamna. Dacă vorbim de condiții naturale și climatice, este septembrie – octombrie. Apoi va veni vremea rea, noiembrie, iarna, dar lupta va continua. Poate că nu vor fi la fel de activi, dar avem experiență din iarna trecută în folosirea forțelor armate ruse împotriva regiunilor noastre Sumi și Cernigov. În ciuda faptului că au fugit de acolo, în apropierea granițelor noastre de pe teritoriul Rusiei se află aproximativ 4 grupuri tactice de batalion. În primul rând, ei bombardează teritoriul nostru. În al doilea rând, ei ne țin în suspans și deturnează forțele și resursele.
Așadar, în orice caz, și perioada de iarnă va fi dificilă, pentru că vor exista ostilități de hărțuire pentru a ține Forțele Armate ale Ucrainei pe picioare. Al doilea este factorul resurselor energetice, care va fi folosit fără echivoc de Rusia pentru a destabiliza situația noastră internă. Și, pe acest fond, se vor pregăti pentru primăvară, pentru reluarea ostilităților puternice.
Dar sperăm că evenimentele pe care le planificăm vor avea succes. Și vom perturba planurile pe care Federația Rusă le are pentru ocuparea ulterioară și pentru regiunea Donețk. În ciuda faptului că nu avem suficiente resurse, primim ajutor, planificăm operațiuni militare. Le-am lovit posturile de comandă, depozitele de muniție, forța de muncă.
Și moralul trupelor ruse se schimbă – acesta este complet diferit de ceea ce era la începutul lunii martie, când au mărșăluit pe teritoriul nostru. Astăzi vedem că personalul unor unități din Federația Rusă, care au luat parte la ostilități de la bun început, din februarie, este acum de 30%. Acesta este sub orice indicatori necesari.
Acestea trebuie completate. Vedem din statistici că planurile pe care Moscova și le-a construit pentru recrutare, pentru servicii contractuale, pentru recrutare voluntară, nu sunt îndeplinite cu mai mult de 50%. Poate că va veni un moment când, pentru a obține succesul în obiectivele Rusiei – aceasta este ocuparea completă a Ucrainei – va trebui să declare mobilizarea deplină.
„Rușii nu au mai mult de 45% din rachetele pe care le aveau înainte de începerea războiului. Au o situație deosebit de dificilă cu sistemele Iskander. Mai sunt cam 20% din ceea ce a mai rămas”
RBC Ucraina: Care este situația rușilor cu rachete?
Vadim Skibițki (GRU): Dificilă. Conform calculelor noastre, ei nu au mai mult de 45% din rachetele pe care le aveau înainte de începerea războiului. Au o situație deosebit de dificilă cu sistemele Iskander. Mai sunt cam 20% din ceea ce a mai rămas. Poate chiar mai puțin. De aceea, folosesc aceste X-22 și S-300 în versiunea solului. Dar aceste rezerve se epuizează.
Armele lor de înaltă precizie sunt deja la limită. Conform tuturor documentelor de reglementare, acestea ar trebui să aibă o rezervă de 30%, iar pentru unele tipuri de rachete aproape că a dispărut. Prin urmare, vor folosi alte mijloace de distrugere. Acum folosesc activ complexele „Uragan”, „Smerch” – ceea ce permite bombardarea pe distanțe scurte, de la 70-80 de kilometri până la maximum 100 de kilometri.
Vedem că inamicul doar bombardează intens Nikolaev, regiunea Zaporojie, Harkov cu aceste sisteme. Va încerca să ne distrugă infrastructura, instalațiile rețelei de încălzire, formațiunile de luptă și să exercite presiune psihologică asupra populației noastre locale. Rușii înțeleg că, dacă nu este căldură, starea de spirit a populației va fi complet diferită.
RBC Ucraina: Ce se întâmplă cu „Kinjalurile” (rachete hipersonice – n. red.)?
Vadim Skibițki (GRU): Sunt puține, vreo 30-40 de bucăți. Acestea sunt mostrele care au intrat prima dată în serviciu. Nu au intrat în producție de masă. Le-au folosit, sunt arme eficiente, dar sunt utilizate pentru a arăta putere atât pentru noi, cât și pentru partenerii noștri. Inclusiv pentru SUA și China, demonstrând că au arme hipersonice.
„Starea de sănătate a lui Putin este dificilă. Va lupta până la sfârșitul zilelor sale. A crede că sănătatea lui va influența cursul războiului este un lucru fals”
RBC Ucraina: Întrebarea care îi preocupă pe ucraineni: cum rămâne cu sănătatea lui Putin?
Vadim Skibițki (GRU): O persoană bolnavă în trei direcții: morală, schizofrenică și, de asemenea, fizică. Ce va prevala mai întâi – vom vedea.
RBC Ucraina: Există semne că sănătatea lui fizică se deteriorează?
Vadim Skibițki (GRU): Această informație este ascunsă. Starea lui de sănătate este dificilă. Dar va lupta până la sfârșitul zilelor sale. Nu se va opri sau nu se va da bătut. A crede că sănătatea lui va influența cursul războiului este un lucru fals. Are un singur scop și l-a exprimat: „Petru I a luptat 21 de ani, ceea ce înseamnă că și eu voi lupta tot atât și voi lupta până voi face ceea ce visez”. În toate articolele sale se precizează care este viziunea sa asupra lumii.
RBC Ucraina: Se pare că Rusia este pregătită să ducă un război de uzură?
Vadim Skibițki (GRU): Este pregătită. Din păcate, aceasta nu este doar dorința lui Putin. 73% din populația rusă susține acest război. Ei sunt gata să lupte până la victorie.
„Nu se poate decât să se convină asupra retragerii complete a trupelor rusești, și mai bine, asupra denuclearizării și demilitarizării regimului Putin”
RBC Ucraina: O altă versiune a fost descrisă de Reuters. Putin poate conta pe crearea unei crize energetice în timpul iernii și a unei situații extrem de dificile pentru Europa. Ca urmare, Occidentul a început să ne oblige să negociem în condițiile Rusiei și să punem capăt războiului. Cum credeți că poate fi un astfel de calcul?
Vadim Skibițki (GRU): Da, o va face. Trebuie să ridice sancțiunile, trebuie să restabilească legăturile cu Occidentul. Dar poziția noastră este foarte clară – eliberarea completă a tuturor teritoriilor ucrainene, inclusiv a Crimeii. Nu există nicio altă cale.
Nu degeaba am spus că a fost creat un cap de pod în regiunea Herson. Acolo a fost creată această rampă pentru ca, într-un an sau doi, trei, cinci de la orice negocieri, războiul să înceapă din nou și Putin să pună mâna pe întreg teritoriul Ucrainei.
Nu se poate decât să se convină asupra retragerii complete a trupelor rusești, și mai bine, asupra denuclearizării și demilitarizării regimului Putin pentru a-l lipsi de aceste două componente. La urma urmei, aceasta este o amenințare nu numai pentru noi, ci și pentru întreaga Europă. Polonia, țările baltice și alte țări din Europa de Est sunt bine conștiente de acest lucru.
RBC Ucraina: Există vreun motiv să credem acum că Putin este gata să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei în viitor sau pe termen scurt?
Vadim Skibițki (GRU): Nu există semne că va folosi o astfel de armă mâine. Dar acolo sunt organizate în mod constant antrenamente. Și anume: antrenamente programate, programate privind desfășurarea armelor nucleare, mișcarea unui focos și pregătirea purtătoarelor de arme nucleare pentru utilizare. Există transportatori – aceștia sunt aceiași Tu-22, Tu-95, Tu-160, transportatorii sistemului Kalibr, care se află în Marea Neagră, pot transporta și un focos nuclear tactic. Adică, o astfel de amenințare rămâne și înțelegem asta.