vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsIohannis, furios că proiectele legilor securității au „transpirat” la public: „Cineva, şi...

Iohannis, furios că proiectele legilor securității au „transpirat” la public: „Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră“

-

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat foarte supărat, marți, de faptul că proiectele legilor privind securitatea națională au ajuns la cunoștința publicului, strecurând și o amenințare voalată, în cel mai pur stil securistic: „Cineva, și știm bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră”. În fața indignării și a protestelor provocate în rândurile societății civile și a îngrijorării stârnite, șeful statului a făcut un pas înapoi și a promis că „personal mă voi îngriji ca draftul să fie corectat”.

Cele 10 proiecte de legi au ajuns în dezbaterea coaliției de guvernământ PSD-PNL-UDMR fără ca opinia publică să știe inițial de ele. Abia după ce au fost „scurse” în presă au apărut reacțiile. Inițial nu s-a știut nici măcar cine le-a întocmit, pentru că serviciile secrete n-au dreptul, conform legislației actuale, să elaboreze proiecte de legi. Ulterior s-a dovedit însă că tocmai SRI și SIE au fost autorii acestor texte.

În esență, aceste proiecte prevăd o restaurare a sistemului de dinainte de 1989, în care Securitatea era plasată deasupra legilor, șeful serviciilor secrete răspundea doar în fața președintelui țării, iar ofițerii de securitate nu puteau fi judecați sau anchetați de procurori. Multe alte prevederi din aceste proiecte de legi sunt la fel de scandaloase: SRI nu mai e nevoită să prezinte un raport anual în Parlament, legislativului luându-i-se și dreptul de demite șeful serviciului. SRI ar urma să poată înființa propriile firme cu activitate comercială și propria societate civilă. De asemenea, SRI și SIE vor avea dreptul de a propune legi – această prevedere nici măcar nu este constituțională. Iar lista poate continua.

În mod surprinzător, nu PSD, ci PNL a luat apărarea proiectelor de legi. Liberalii i-au atacat violent pe cei de la USR, acuzându-i că ar fi de vină și că ar exagera gravitatea prevederilor din textele respective. Liberalii au susținut chiar că aceste proiecte trebuie adoptate „pe repede înainte”, până în vacanța parlamentară.

- Advertisement -

Acum, Klaus Iohannis dă impresia că ar fi dispus să facă un pas înapoi. Aflat la Buzău, șeful statului a părut însă frustrat de situație și furios pe „știm bine cine” că a „stricat ploile” dând publicului niște legi care ar fi trebuit, spune el, să fie întâi trimise în Parlament după ce erau validate de Guvern și CSAT.

Aceasta este prima reacție a șefului statului după o săptămână în care proiectele de legi ajunse în dezbaterea coaliției majoritate au generat îngrijorare și indignare în opinia publică.

Ce a spus Klaus Iohannis despre legile securității naționale

Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale făcute la începutul anilor ’90, când democraţia a fost nouă. S-a încercat să se construiască instituţii moderne, care respectă drepturile cetăţeanului, însă în timp ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe anumite legi.

- Advertisement -

Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg. Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft.

Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate.

Nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţii sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Aceste speculaţii sunt eronate, eronată e şi această scurgere către media.
Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare sau, dacă mai sunt îngrijorări care rămân în picioare, trebuie aduse la cunoştinţa legiutorului pentru a fi corectate. Îmi doresc să avem legi ale siguranţei naţionale moderne.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* „Legiunea Străină” a ajuns în Donbass. Rușii sunt încolțiți: au pierdut deja 20% din teritoriul ocupat al orașului Severodonețk

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

3 COMENTARII

  1. Reactia tovarasului Iohannis imi confirma suspiciunea ca in acest mandat presedintele era pus pe capatuiala si pe „aranjat” societatea civila pentru o noua domnie peste Romania, poate in calitate de premier, poate in calitate de presedinte ales de parlament si nu de popor. Iar „ticalosii” astia de la USR i-au tot pus bete-n roate. Ba n-au vrut legi ale justitiei asa cum s-a primit ordin pe tara de la presedinte, ba au renuntat la ciolan si acum trebuie sa imparta furtisagul cu PSD, ba dau presei tot ceea ce trebuie sa se faca „pe sest”. Acum a incercat si cu spargerea USR-PLUS si tot de pomana, esec pe linie. Asteptam cu interes si alte metode de convingere, specifice mafiotilor. Ca daca tot isi loializeaza SRI si SIE pe persoana fizica, presedintele ar putea incerca absolut ORICE.

  2. Suntem singurii vinovați. Noi am ales, prevalent, PSD+PNL vreme de 32 ani. Acum tragem consecințele. Și nu avem niciun gând să ne schimbăm opțiunile de vot. 🧐

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -