Pentru prima oară de la începutul războiului, Rusia recunoaște oficial că invazia din Ucraina n-a mers cum trebuia, că pierderile sunt „semnificative” și ceea ce se întâmplă în acest moment este „o uriașă tragedie pentru noi”. Declarațiile au fost făcute de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al dictatorului Vladimir Putin, într-o convorbire cu postul britanic Sky News.
Rusul a spus că speră totuși ca obiectivele să fie atinse „în zilele următoare”. Este, de fapt, vorba de noile obiective, pentru că acelea inițiale au fost deja abandonate. Pe 24 februarie, rușii au atacat Ucraina din 6 direcții, cu obiectivul de a o ocupa în întregime. Asupra Kievului a fost lansat un atac-fulger, cu desant de parașutiști și trupe speciale pe aeroportul de lângă capitală și în oraș, țintele fiind capturarea sau uciderea președintelui Zelenski, a miniștrilor și parlamentarilor și instalarea unei noi conduceri care să semneze capitularea țării. Dar atacul a fost respins, iar trupele speciale, vânate de armata ucraineană până au fost împrăștiate sau lichidate.
Nici încercuirea Kievului și ocuparea celorlalte orașe majore n-au izbutit. Harkovul rezistă în continuare, iar la Mariupol garnizoana ucraineană încă face față asediatorilor.
Pierderile armatei rusești, atât umane, cât și în tehnică de luptă, au fost teribile, chiar dacă până acum Moscova le-a negat vehement. Între timp, înfrânți, rușii au fost respinși din nordul și nord-estul Ucrainei.
Noul obiectiv fixat de Putin este ocuparea zonelor de est și de sud din Ucraina până la 9 mai, când trebuie proclamată victoria asupra „naziștilor” din țara vecină.
Comentariile făcute de Peskov joi contrastează cu discursul oficial de până acum al Kremlinului și al conducerii armatei ruse. La 25 martie, Ministerul rus al Apărării declara că 1.351 dintre soldații săi au fost uciși în luptă. Ucraina estimează că numărul morților ruși se ridică la aproape 19.000, dar niciuna din tabere nu este credibilă. Experți occidentali estimează la 7-15.000 de oameni numărul morților din armata rusă, acestora adăugându-li-se alte zeci de mii de răniți, prizonieri și dispăruți în luptă (probabil dezertori).
În schimb, Dmitri Peskov a negat vehement crimele comise împotriva civililor, spunându-le jurnaliștilor britanici că „trăim în zile de falsuri și minciuni”: „Negăm că armata rusă poate avea ceva în comun cu aceste atrocități și cu acele cadavre prezentate pe străzile din Bucea”.