Anunțată de Gabriela Firea cu mare tam-tam acum aproape o lună, noua bibliotecă digitală la care Primăria București cumpără 20.000 de abonamente, site-ul bucuresti.citeste.ro, nu funcționează.
Conform votului dat pe 11 mai în Consiliul Municipal, Primăria cumpără, până la sfârșitul anului, câte 20.000 de abonamente lunar la platforma deținută de Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu. În total, e vorba de circa 3,5 milioane de lei (circa 715.000 de euro). Problema e că site-ul nu există.
Portalul bucuresti.citeste.ro, la care Primăria București a cumpărat 20.000 de abonamente lunar, până la sfârșitul lui 2020, nu funcționează
Gabriela Firea a forțat aprobarea proiectului bucuresti.citeste.ro deși Primăria are deja o altă bibliotecă virtuală proprie, digibuc.ro, a Bibliotecii Metropolitane, care, de asemenea, nu funcționează!
La momentul aprobării contractului în Consiliul Municipal, pe 11 mai 2020, Dan Vidrașcu, directorul Editurii Litera, a dat asigurări că bucuresti.citeste.ro va fi gata în două săptămâni, pentru că se lucra la această nouă bibliotecă virtuală încă din 2019, iar criza coronavirus ar fi accelerat proiectul.
În realitate, marți, 2 iunie 2020, la peste o săptămână de când bucuresti.citeste.ro ar fi trebuit să fie online și a doua zi de când cele 20.000 de abonamente au început să “meargă”, căutările acestui site continuă să dea același rezultat: “adresa de IP nu poate fi găsită”.
Când i s-a atras atenția că Bucureștiul are deja o bibliotecă virtuală, nefuncțională, Gabriela Firea a țipat că Opoziția nu vrea ca elevii să citească
În urmă cu aproape o lună, atunci când Gabriela Firea a “lansat” proiectul cu un zgomot media asurzitor – declarațiile sale au fost preluate și amplificate de zeci de publicații și de posturi TV –, atmosfera a fost aproape suprarealistă.
Consilierii USR au cerut atunci scoaterea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General, amintind tocmai faptul că Bucureștiul are deja o bibliotecă virtuală proprie, digibuc.ro, aparținând Bibliotecii Metropolitane.
Era mult mai ușor și mai ieftin să fie repus în funcțiune portalul existent deja, decât să fie cumpărate zeci de mii de abonamente, în valoare de 3,5 milioane de lei, la un portal nou, care aparține altcuiva.
Gabriela Firea a făcut show. Un adevărat recital a mascat trimiterea noului contract către o firmă prietenă: „Să înțeleg că nu sunteți de acord ca elevii și profesorii să citească? Educația nu trebuie oprită de pandemie! Biblioteca Metropolitană nu are capacitatea necesară. Nu excludem nicio colaborare, nici măcar cu propriile instituții. Dacă există alte asociații, fundații care au la dispoziție drepturile de autor pentru mai multe titluri, ne pot contacta. Solicitarea dumnevoastră e în logică electorală”.
Un consilier liberal, Cătălin Deaconescu, s-a opus și el proiectului din aceleași considerente: exista deja un site similar, nefuncțional.
Gabriela Firea a presat însă și contractul, încheiat prin PROEDUS cu Asociația Ludmila Vidrașcu, a fost aprobat cu 28 de voturi pentru, 8 împotrivă și 13 abțineri.
Ce rămâne după ce se duce zgomotul publicității electorale: nici platforma privată la care s-au cumpărat abonamente, nici biblioteca virtuală a Bucureștiului nu funcționează
În jurul întregii afaceri s-a și țesut o poveste care ar fi fost nemaipomenită, dacă ar fi fost și acoperită de realitate. „Pentru preșcolarii, elevii, părinții și profesorii din Municipiul București, deoarece învățământul se va desfășura preponderent online din cauza pandemiei, am pregătit proiectul bucuresti.citeste.ro, prin care elevii vor beneficia de abonamente lunare pentru acces la lectura online, pe platforma bucuresti.citeste.ro“, a recitat Firea.
Conform actului votat în Consiliul General, PROEDUS (Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București) ar fi urmat să cumpere câte 20.000 de abonamente lunar, din iunie până în decembrie 2020, la portaul bucuresti.citeste.ro. Urma să se facă și un discount de 50%: Primăria plătea 25 de lei de abonament, în loc de 50 de lei lunar. În total, 3,5 milioane de lei. Elevii și profesorii din București utilizatori ai platformei hubproedus.ro urmau să aibă acces gratuit pe biblioteca online.
Acum, când zgomotul publicitar s-a risipit, rămâne realitatea: bucuresti.citeste.ro – proprietatea unei asociații care a mai primit de la Primărie și alte contracte de milioane de lei în zona educațională – nu doar că n-a fost lansat în avans, așa cum se promisese, dar nici măcar în luna iunie.
La ora publicării acestui articol, nici digibuc.ro, platforma similară a Bibliotecii Metropolitane, nu este funcțională.
Site-ul Biblioteca Digitală a Bucureştiului era de fapt singurul început de bibliotecă digitală serioasă a României. Distrugerea acestuia sau a TVR Cultural arată cât de nesemnificativă e influenţa civică a intelectualităţii în RO.
Eu chiar am nevoie ACUM de digibuc.ro. O comoară nu poate fi folosită… Cine ne poate ajuta?