5 motive pentru care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată urgent

6
2511
5 motive pentru care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată urgent
Șefii sinistrei SS: Gheorghe Stan și Adina Florea

Într-o apariție în fața jurnaliștilor, la trei luni după înființarea instituției, conducerea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție s-a prezentat în fața opiniei publice. Procurorul Gheorghe Stan, conducătorul secției, a citit o declarație de presă, având-o alături pe celebra Adina Florea, adjuncta acestuia.

La sfârșit, s-au ridicat și au plecat, fără a răspunde la întrebările repoerterilor. Textul prezentat de procurorul Stan a fost o justificare a funcționării secției, contestată de magistrați și de o parte a opiniei publice, dar a fost și un atac la adresa procurorului general Augustin Lazăr, acuzat că a pus piedici funcționării acesteia.

5 motive pentru care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată urgent

1.Această secție trebuie desființată pentru că a blocat întreaga activitate a magistraților, fie ei procurori sau judecători.
Existența ei reprezintă o amenințare politică pentru aceștia. Oricând reprezentanții guvernului sau ai partidelor aflate la guvernare pot interveni într-un dosar.
Exemplu. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a încercat de mai multe ori să preia Dosarul Tel Drum, în care e anchetat Liviu Dragnea, aflat la DNA, pe motiv că domnul Stan și doamna Florea cercetează „presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi. Este vorba de trei procurori şi cinci judecători”, a spus procurorul Stan în declarație.

Nu are niciun fel de recunoaștere din partea instituțiilor și organismelor juridice europene

2. Secția de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată pentru că ministrul Tudorel Toader, prin ordonanța de urgență, i-a conferit o „competenţa specială” de natură subiectivă prin care anulează independența procurorilor și pe cea a judecătorilor.
3. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată pentru că nu are niciun fel de recunoaștere a organismelor și instituțiilor specializate din Uniunea Europeană.
Ea funcționează în afara sistemului de drept al Uniunii Europene, ceea ce va duce, la un moment dat, la o decizie din partea Curții Europene.

În raportul GRECO din aprilie 2018 scrie negru pe alb că înființarea acestei secții este un pericol pentru sistemul de justiție din România și recomandă renunțarea la această structură: ”… să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia notă de controversatul proces, iniţiat în februarie 2018, privind destituirea şefului biroului specializat al procuraturii anticorupţie (DNA), şi îşi reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecţie suplimentare legate de procedurile de numire şi de revocare a procurorilor-şefi de către puterea executivă”, se arată în raportul citat de Mediafax.

De asemenea, raportul MCV și Comisia de la Veneția au subliniat pericolul pentru justiție a unei astfel de agenții subordonate politic.

4. Un alt motiv ține de asimetria pe care o produce în sistemul politic. O astfel de secție devine o armă în mâinile celui care o controlează direct.
În acest moment, ministrul Justiției Tudorel Toader este cel mai puternic și influent membru al Guvernului. Prin intermediul secției speciale poate confecționa dosare oricărui ministru, oricărui politician. Să nu uităm că doamna Florea are în lucru un dosar de cercetare împotriva unor oficiali europeni, printre care Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene.

Reacția lui Marian Oprișan, un personaj influent în PSD, de contestare a acestei secții nu a fost întâmplătoare. El a sesizat că persoanele care-l manevrează pe Tudorel Toader, dar și acesta personal pot pune sub acuzare nu numai magistrați, dar și inamici politici.

„… cred că această ordonanţă trebuie pusă în nota constituţională şi legală, … cred că secţia pentru anchetarea magistraţilor trebuie să rămână componentă a Ministerului Public şi să fie sub jurisdicţia evidentă a procurorului general, ca să poată exista control ierarhic în baza prevederilor constituţionale”, a declarat baronul de Vrancea, citat de Digi 24.

Comportamentul secției demonstrează subordonare politică totală

5. Un alt motiv este că această secție s-a compromis din start. Procurorii Stan și Florea nu au fost interesați decât de două direcții, făcând să fie străvezii legăturile dintre ei și Liviu Dragnea.
Când încerci cu disperare să extragi de la DNA dosarul lui Liviu Dragnea, în paralel cu inventarea unui dosar pentru compromiterea Laurei Codruța Kovesi, ți-ai pus singur ștampila de procuror aflat în slujba unui politician corupt. Degeaba vii să cerșești susținerea celorlalți magistrați și a opiniei publice. Efectul a fost contrar.

Conform unor informații pe surse, la ultima ședință CCR a existat o neînțelegere între judecătorii cu privire la sesizarea depusă de USR în ce privește constituționalitatea ordonanței de înființare a secției. Neînțelegerile au dus la o amânare a deciziei, ceea ce demonstrează că și în Curtea Constituțională există o opoziție consistentă față de această secție.

În Parlament, atât USR cât și PNL au depus proiecte de lege ce au în vedere desființarea secției, proiectul USR fiind adoptat tacit de Camera Deputaților, dar are puține șanse să treacă și de Senat, care este for decizional.

Secția condusă de procurorii Stan și Florea are puține șanse de supraviețuire cu mii de magistrați care protestează, nerecunoscută de instituțiile europene și compromisă în ochii unei părți importante a opiniei publice.

 

CITIȚI ȘI:

O nouă ştire-şoc de la Digi: Turturică şi echipa, OUT de la site-ul televiziunii de ştiri a RCS&RDS!

Greva justă și eroică a magistraților. Jandarmii lui Dragnea nu mai folosesc la nimic

Actorii se solidarizează cu magistrații. Își vor aștepta spectatorii în fața teatrului, cu banderole albe, înaintea spectacolului

 

 

 

6 COMENTARII

 1. Iarta-ma Isaila, dar cum poti fi atat de defect in gandire?
  1. Cum blocheaza activitatea procurorilor si judecatorilor corecti???
  2. Anuleasza doar independenta magistratilor paraditori pentru ca nu mai pot paradi!
  3. Fiind noua nu se putea naste cu recunoasterea-n brate. Recunoasterea va veni odata cu cunoasterea ei!
  4. Deci Sectia devine o arma in mana CSM-ului, care a numit procurorii???
  5. Sectia nu s-a compromis, ci doar contestatarii ei IRATIONALI si foarte interesati sa nu fie nimic in afara controlului Sistmului securistic!
  Pacat ca te numeti ziarist! Esti penibil omule cu aceasta incercare de manipulare a celor nestiutori!

  Magistratii care protesteaza sunt infecti de teapa lui Bot, Dide, Sandy, Angi&#rezist si merita acelasi respect ca si acestia!

  • Ia uite ce-ati navalit si pe ziaristii.com cu zoaiele latriniste, maaaa, obraznici mai sunteti, postacii psdaci, carati-va dracu hoiturile urat mirositoare de-aici!
   PS. Pt. informarea tuturor, ca am mai auzit manipularea asta noua : procurorii din aceasta sectie stalinista au fost numiti doar de sectia de judecatori din CSM, pentru ca sectia de procurori NU A PARTICIPAT intentionat la acel simulacru de concurs al bubosului. De ce credeti ca a fost declansata procedura de excludere a presedintei CSM, judecator lia savonea, din cadrul CSM, de catre Curtea de Apel Brasov?
   Reiau apelul la postaci – carati-va dracului!

 2. Și atunci dragi Ziariști cine ii trage la răspundere pe procurorii care au încălcat legea? Avem atâtea exemple de abuzuri colosale și dumneavoastră ne umflați cu aceste chestiuni! Dumneavoastră ce filme ați văzut pana acum ? Cine va plătește sa manipulați in așa hal opinia publica , acest lucru va descalifica! Sa știți ca in România mai sunt romani care gândesc și NU pot gi manipulați. Cel ce va scrie mu este înregimentat politic , ma interesează ca acești procurori sa-și facă profesia corect, onest și sa vina cu rechizitorii nu făcute pe genunchi ,trunchiate și msi știu eu cu îngerinte clar de ordin politic! Așa ca zău Terminați cu aceste chestiuni care nu va fac cinste profesori de Ziariști! Fără patima și echidistanta fata de cel politic! Vin alegerile și romanii care mai gândesc o sa voteze așa cum le dictează conștiința! Sunt de acord cu dumneavoastră cine va fi găsit vinovat sa plătească dar sa nu dam verdicte aiurea. Pana la urma este vorba de prezumția de nevinovăție !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.