Fitch: Criza politică prelungită poate duce la scăderea ratingului de țară pentru România. Alt pericol: întârzierea adoptării PNRR

0
203

Lupta politică din România îngrijorează agenția de rating Fitch, care transmite un avertisment: scandalul prelungit are toate șansele să ducă la o scădere a ratingului de țară, dar și la întârzierea adoptării PNRR (Planul Național de Redresare și reziliență).

Scăderea ratingului de țară ar însemna credite mai scumpe și mai greu de accesat de către România. Dar ar fi și un mesaj negativ pentru investitorii străini.

În plus, criza politică din țara noastră provoacă riscuri privind reducerea deficitului bugetar, iar ruperea coaliției guvernamentale ar putea întrerupe eforturile de consolidare fiscală, care sunt esențiale pentru rezolvarea perspectivei negative a ratingului BBB-, avertizează Fitch.

Fitch despre complicațiile politice de la București

Fitch menționează: „Creșterea economică susținută și fondurile Next Generation EU oferă o cale potențială de reducere a deficitului, dar perspectivele pentru o abordare pe termen lung a rigidităților fiscale s-ar putea deteriora”.

Agenția de rating remintește că USR-PLUS a anunțat pe 7 septembrie că părăsește coaliția de guvernare, în urma demiterii, pe 2 septembrie, a ministrului Justiției, Stelian Ion. Asta lasă Guvernul fără majoritate parlamentară.

Ambițioasa agendă de reformă a coaliției, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăților în implementarea măsurilor în timpul pandemiei.

Fitch trece în revistă jocurile politice de la București, în care sunt implicate toate partidele parlamentare: PNL, UDMR (rămase la guvernare), PSD, USR-PLUS și AUR.

Referindu-se la ultimele trei, agenția Fitch scrie: „Aceste partide au destule voturi pentru a trece o moțiune, ceea ce l-ar forța pe președinte să desemneze un nou premier și să formeze un nou guvern. Președintale Iohannis ar putea să-l numească pe Cîțu din nou, în încercarea de a forma un guvern minoritar PNL, cum a mai fost în 2019-2020”.

Nu este sigur cât de departe ar putea merge un guvern minoritar PNL sau unul al PSD, pentru a promova reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniile sănătății, salariilor, pensiilor și justiției.

Acest lucru ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aștepta la până la finalul lunii septembrie.

Problema presantă: deficitul

Turbulențele politice nuanțează, de asemenea, perspectivele fiscale. Guvernul a planificat reforme ambițioase pe venituri și cheltuieli, pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024, de la 9,3% în 2020.

Nerespectarea traiectoriei de reducere a deficitului estimat este principalul risc pentru proiecțiile Fitch asupra datoriei.

Fitch a afirmat constant că evoluția finanțelor publice reprezintă principalul motor al ratingului României.

Următoarea revizuire a ratingului României, de către această agenție, este programată pe 22 octombrie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Scrisoarea secretă a lui Cîțu către talibani

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here