Rămase ascunse în arhivele Kremlinului și azi, dovezile genocidului comis de regimul comunist din Uniunea Sovietică împotriva propriului popor continuă să iasă treptat și întâmplător la iveală. Lângă portul ucrainean Odessa, săpăturile făcute pentru extinderea aeroportului au descoperit 29 de gropi comune în care zac osemintele a 5-8.000 de oameni executați, în anii 1930, de NKVD – poliția politică a lui Stalin, scrie BBC.
Modul de lucru specific al regimurilor comuniste face imposibilă identificarea victimelor. Sergii Guțaliuk, șef al filialei regionale a Institutului Ucrainean de Memorie Națională (UINP), spune că nu s-au păstrat documente, de către autoritățile sovietice, în privința acestor oameni uciși pe furiș. Ucrainenii spun că, în Odessa, circa 8.600 de persoane au fost condamnate la moarte în perioada 1938-1941. Dar nu se știe cine sunt aceștia, pentru ce au fost acuzați, când au fost executați – NKVD-ul făcea totul pe ascuns și directiva de la Stalin era să se șteargă urmele crimelor.
Stalin i-a urmărit prioritar pe ucraineni, în perioada în care a condus Uniunea Sovietică. Numai în Holodomor se estimează că au fost uciși câteva milioane prin înfometare.
Poliția politică sovietică a dus o politică specială împotriva acestui popor considerat recalcitrant și nu foarte atașat valorilor comuniste. În multe regiuni din Ucraina existau comunități rurale prospere, cu țărani harnici și înstăriți. Acestea au fost supuse exterminării sistematice.
Reprezentanții UINP spun că e foarte probabil ca numărul gropilor comune de la Odessa să fie mult mai mare, dar cele descoperite deja până acum plasează situl printre cele mai importante morminte colective.
Cea mai mare groapă comună din Ucraina pare a fi cea din Bikivnia, o pădure de lângă Kiev, unde s-au găsit 200.000 de deținuți politici uciși de NKVD.