25 de tone de deșeuri din cauciuc din Germania, descoperite în Portul Agigea. De ce se descoperă acum atât de multe “importuri” de gunoi

4
842

Un nou container, cu 25 de tone de deșeuri de cauciuc aduse din Germania, a fost descoperit luni, de Garda de Mediu și Poliția de Frontieră, în Portul Agigea, din sudul Constanței, anunță Garda de Coastă. Numărul “importurilor” ilegale de gunoi descoperit de autorități a explodat în ultimele luni.

Fenomenul nu este nou, dar scoaterea sa la suprafață este strâns legată de venirea noului Guvern și de numirea lui Octavian Berceanu (44 de ani) la conducerea Gărzii de Mediu.

Transportul de deșeuri din cauciuc – foarte poluante, pentru că nu sunt biodegradabile, iar arderea, depozitarea sau distrugerea lor afectează deosebit de tare mediul înconjurător – a fost întors în Germania, de unde a venit. S-a deschis dosar penal, vizată fiind firma din Vâlcea care a importat deșeurile.

Acesta este doar ultimul din interminabilul șir de cazuri asemănătoare descoperite în ultimele luni de Garda de Mediu și de alte autorități în toate orașele din țară – cu predilecție, însă, în porturile de la Marea Neagră, pe unde intră aceste gunoaie în România. În aprilie, de exemplu, un alt transport de 25 de tone de deșeuri din cauciuc, venite din Marea Britanie, fusese de asemenea depistat în Portul Constanța.

Fenomenul este foarte vechi, durează de decenii, dar abia acum este scos sistematic la iveală odată cu schimbarea de atitudine a noilor autorități. Venirea lui Octavian Berceanu la șefia Gărzii Naționale de Mediu a modificat total atitudinea acestei instituții față de practicile ilegale prin care se poluează România.

Descinderile la depozitele ilegale de deșeuri și la cei care ard necontrolat gunoaiele s-au înmulțit, amenzile și dosarele penale curg, iar eforturile pentru depistarea importurilor ilegale s-au concretizat în nenumărate astfel de cazuri care sunt date publicității aproape zilnic. În egală măsură a crescut și aversiunea și spaima așa-zișilor oameni de afaceri care fac bani din asta. Zilele trecute, simpla apariție a comisarilor gărzii la Slatina, într-un depozit de deșeuri, i-a provocat un atac de panică jupânului aflat în zonă.

Legislația din domeniu în România  a fost prost făcută, astfel încât să fie permisivă cu importatorii de gunoi. Așa a ajuns țara o țintă preferată a deșeurilor din Vestul Europei. La asta s-a adăugat, nenumărați ani, complicitatea autorităților, care au închis ochii la ce se întâmpla.

Schimbarea de atitudine a instituțiilor statului duce astfel la impresia că am asista la un nou fenomen, când de fapt e vorba de o practică de decenii.

Comunicatul Gărzii de Coastă în legătură cu transportul de gunoaie din cauciuc venit din Germania

„Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au depistat un container ce conţinea peste 25 tone de deşeuri (cauciuc), care urmau sa fie importate în România fără respectarea prevederilor legale. 

În data de 14.06.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, au identificat un container, sosit din Germania, pentru o firmă de pe raza judeţului Vâlcea care efectua activități de import în România

În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat faptul că în container se aflau paleţi încărcaţi cu 25 de tone de deşeuri cauciuc, marfă care nu corespunde cu datele declarate și cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală.

În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, deoarece mărfurile sunt deșeuri. Astfel, acestea nu pot fi puse în liberă circulație pe teritoriul României și nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viața și sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora.

În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și încălcarea regimului deşeurilor transportul iar bunurile vor fi returnate firmei.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

* Primarul suspectat că ar fi violat o fată de 12 ani vrea la detectorul de minciuni. El cere și test ADN, pentru a arăta că alt violator e tatăl copilului

* Orban: „Am fost părăsit de Rareş Bogdan, Raluca Turcan și Robert Sighiartău. Au încercat să arunce în aer formarea coaliţiei”

* Rareş Bogdan, atac tăios la Ludovic Orban: „Dacă mă apuc eu să vorbesc, îl va durea stomacul rău de tot!” / „S-ar putea ca nervii mei să plesnească, şi-aşa sunt întinşi la maxim!”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. Demența starețului Zenovie: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” / „Vor fi zombi, ca drogații” / „Planul lor criminal, de genocid în lume…”

* TVR nu-i va prelungi contractul lui „Sărmăluță”. Acesta amenință cu tribunalul: „Vă promit că o să ne distrăm!”

* Eroul Danemarcei: fundașul lui AC Milan care l-a salvat pe mijlocașul rivalei Inter Milano, făcându-i respirație gură la gură

* Start în EURO 2020 – o lună de fotbal de clasă! Program, echipe, suporteri, bani, istorie, transmisii TV

4 COMENTARII

    • Noul șef al Gărzii-de-Mediu (propus de U.S.R.) încearcă săăă… URNEASCĂ/TREZEASCĂ și celelate autorități COMPETENTE-și-RESPONSABILE, în special pe cele de la Ministerul Administrației și Internelor, căci de-acolo doar Poliția-de-Frontieră – de care ține și Garda-de-Coastă de la Constanța-și-Tulcea – își face cât-de-cât treaba!

  1. Alo, citu, iohannis, ametitul de la ministerul mediului, de ce nu faceti o informare publica catre Germania, Italia, Marea Britanie si alti „parteneri” europeni care trimit cele mai multe gunoie in Romania ca s-a terminat cu aceasta practica?!! Alo, parlamentari din toate partidele, mai dormiti dracului mult pe banii nostri, apucati-va sa completati legislatia, pana va treziti va fi toata tara sub munti de gunoie, voi sunteti deja in tomberoane!

  2. Ies la iveală toate mizeriile făcute de comuniști ani la rândul dar tot comuniștii ii acuza pe rezisti ca și cum aceste mizerii ar fi început acum ! Hotul striga „hoții !!!” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.