Zelenski ordonă contraofensiva pentru recucerirea sudului Ucrainei. „Avem 1.000.000 de oameni echipați cu armament occidental”

0
1621
Armata ucraineană începe să se bazeze acum pe sutele de mii de oameni recrutați după începerea invaziei și care au fost instruiți în tot acest timp. Unități întregi sunt pregătite în Occident pentru a mânui echipamentele sofisticate, dar și ca să devină trupe de elită

Ucraina pregătește o contraofensivă de anvergură în sudul țării, cu obiectivul de a elibera teritoriile cotropite de ruși de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Autoritățile de la Kiev le-au cerut locuitorilor din regiunile Herson și Zaporojie să se pună de urgență la adăpost, ca să nu fie prinși la mijloc în luptele care vor urma.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să înceapă atacul pentru eliberarea sudului țării, pe care rușii l-au ocupat, în cea mai mare parte, în primele săptămâni de la declanșarea invaziei. Se anunță bătălii de mare anvergură, despre care analiștii occidentali spun că vor fi cu mult mai importante, din perspectivă strategică, decât cele care s-au dat în Donbass în ultimele luni. Miza este foarte mare: eliberarea zonei de coastă și a orașelor-port la Marea Neagră, precum și a unei mari suprafețe de teritoriu arabil.

În prezent, Rusia ocupă 22% din teritoriul agricol al Ucrainei, spune un raport NATO. Recuperarea zonei Herson ar tăia din nou accesul Crimeei – care se deșertifică în ritm rapid – la apă. Peninsula este alimentată cu apă printr-un canal conectat la fluviul Nipru.

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, a acordat un interviu publicației britanice The Times, menționând pe parcursul său că președintele Zelenski a ordonat armatei să recupereze regiunile de coastă din sud, vitale pentru economia țării. „Înțelegem că din punct de vedere politic acest lucru este foarte necesar pentru țara noastră. Președintele a instruit conducerea militară de vârf să elaboreze planuri“, a dezvăluit Reznikov.

Ministrul a afirmat că „avem aproximativ 700.000 de oameni în forțele armate. Împreună cu garda națională, poliția și grănicerii avem circa 1.000.000″ care sunt într-un grad tot mai mare echipați cu armament occidental.

Se schimbă cursul războiului?

În acest timp, Irina Verșciuk, vicepremierul ucrainean însărcinat cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate de ruși, li s-a adresat locuitorilor din zonele de sud aflate acum sub ocupație, cerându-le „să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile“ înainte ca să înceapă contraofensiva.

Încă din luna mai, analiști militari, precum și generali, foști comandanți ai NATO și ai forțelor americane, britanice și australiene, au estimat că spre sfârșitul verii e de așteptat ca raportul de forțe să se schimbe în favoarea Ucrainei, pe măsură ce rușii își epuizează resursele umane și de armament, iar ajutorul trimis de aliații occidentali începe să se simtă în tabăra Kievului.

După ocuparea orașului Lisiceansk, din regiunea Lugansk, ofensiva armatei rusești a stagnat în bună măsură, chiar dacă în continuare se dau lupte teribile în zona Sloviansk (tot în Donbass). Ucrainenii au început să distrugă sistematic, cu lansatoarele HIMARS primite de la americani, depozitele de muniție și centrele de comandă rusești din spatele frontului. Se estimează că aproximativ 30 au fost distruse în ultimele două săptămâni. Acest lucru a îngreunat suplimentar logistica forțelor rusești, care oricum consumaseră în ultimele luni o cantitate enormă de muniție, iar acum se par că au ajuns într-o penurie tot mai accentuată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soluția lui Lech Walesa pentru pacea mondială: spargerea Rusiei în 60 de țări și reducerea populaţiei acesteia la „mai puţin de 50 de milioane de locuitori”!

Umilință totală pentru Rusia la reuniunea G20: Lavrov a plecat mai devreme, supărat că e evitat de toată lumea! „Agresori”, „invadatori”, „ocupanţi” – asta a auzit Lavrov la tot pasul

DELIR. Șeful Parlamentului de la Moscova proclamă că Alaska, vândută către SUA în 1867, ar aparține Rusiei! În orașe au apărut panouri pe care scrie „Alaska e a noastră!”

Încă un mahăr Gazprom „sinucis”! Iuri Voronov a fost găsit plutind în piscina palatului său. E al șaselea manager de top al Gazprom mort de la începutul anului

Kiril, patriarhul KGB cu avere de 4 miliarde de dolari, într-o țară unde preoții au salarii de 450 de dolari. Biserica Rusă face bișniță cu țigări, alcool, pietre prețioase, funcționează ca un clan mafiot și exportă intoleranță

VIDEO. Ales președinte al USR cu 71,3%, Cătălin Drulă atacă „guvenarea banditească a PSD și PNL”. Apel către români: „Dați-ne voturile, nu le mai dați bandiților ăstora!”

A început bătălia pentru „speciali”! UE somează România să includă și pensiile militare în reforma pensiilor, ministrul Bode spune că nu e cazul

Gâdea, Ciutacu, Mircea Badea, Antena 3 și România TV, dați în judecată de procurorul care a supervizat alegerile din Sectorul 1. Acesta le cere despăgubiri totale de 225.000 de euro

Pariul meu cu Peter Imre, tăiat de Patriciu. Olimpiada lui Oprescu

Arșinel și deputatul Roman rămân fără certificatele de revoluționar! Actorul nu și-a pus viața în pericol, AUR-istul era comandantul unui batalion al forțelor de represiune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here