Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut luni apel la liderii G7, cele mai puternice țări democratice ale lumii (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite), cărora le-a cerut, într-o videoconferință, ajutorul ca Ucraina să înfrângă invadatorii ruși până la venirea iernii, scriu Reuters și AFP, citate de BBC. Șeful statului ucrainean spune că armata țării sale va avea condiții mai grele de luptă atunci când va începe contraatacurile.
Zelenski le-a cerut liderilor G7, care s-au întrunit la Castelul Elmau, din Kruen (Germania), pentru conferința anuală, să ajute Ucraina la reconstrucția țării, să trimită sisteme de apărare antiaeriană, să acorde garanții de securitate și să faciliteze exportul cerealelor blocate de Rusia.
De asemenea, președintele ucrainean a cerut o intensificare a sancțiunilor deja fără precedent în istorie dictate împotriva Rusiei.
Statele G7 au blocat deja accesul statului agresor condus de Putin la comerțul internațional și la sistemul financiar global și au înghețat activele celor mai bogate persoane din Rusia.
În paralel, țările G7 membre ale NATO au oferit arme și alte echipamente militare Ucrainei.
Zelenski cere acum măsuri și mai dure, cum ar fi interzicerea completă a gazului și petrolului rusesc.
Rusia este deja în pragul unei iminente intrări în incapacitate de plată. Dincolo de amenințările lui Putin și bravada televiziunilor de stat rusești, țara este într-o situație critică, sufocată de embargoul fără precedent în istorie cu care se confruntă. Putin a prevăzut că vor exista unele reacții internaționale și, înainte de începerea războiului, și-a constituit o rezervă de 600 de miliarde de dolari. Însă sancțiunile economice impuse de lumea democratică au depășit cu mult orice anticipări ale Kremlinului. S-a dovedit că Putin a comis o eroare colosală de calcul nu doar în privința capacității armatei sale de a înfrânge Ucraina și a rezistenței pe care o va întâlni în țara invadată, dar și în privința reacției Occidentului.
Ca urmare, Rusia și-a consumat toate resursele în timp veniturile au scăzut, afluxul de mărfuri și tehnologie străine au fost stopate, iar războiul din Ucraina consumă colosal.
Politico a publicat luni un articol în care relatează discuția dintre ambasadorul rus la Washington și doi influenți americani. Cei trei au vorbit la un restaurant, neștiind că la o masă vecină stă un jurnalist. Acesta și-a notat totul și a publicat conversația. Ambasadorul Antonov le-a cerut diplomatului american și lobbistului care au luat masa cu el să-l ajute să intre în legătură cu funcționari sus-puși din administrația Biden, pentru a descoperi „la ce ar vrea SUA să renunțăm” pentru a se semna pacea. Diplomatul american l-a trimis pe rus să discute această problemă cu ambasadorul ucrainean. Discuția arată însă că Rusia e în criză de timp și, după ce a ratat principalul său obiectiv, capturarea și anexarea statului ucrainean, acum caută o ieșire din încurcătură.