Președintele rus Vladimir Putin le-a transmis luni celorlalți șefi din statele ex-sovietice că e gata să-i ajute și pe ei să se mențină la putere, după modelul Kazahstanului, dacă vor intra într-o „alianță“ cu Moscova, transmite agenția de presă Reuters. Putin a revendicat victoria asupra răsculaților din Kazahstan, înfrânți după ce trupele rusești au intervenit în forță în țara vecină.
Almaty, fosta capitală și cel mai mare oraș al Kazahstanului, a fost readus sub controlul regimului aflat la putere, iar situația s-a calmat. Protestele au început pe 2 ianuarie, când populația a răbufnit după ce prețul litrului de gaz lichefiat s-a dublat. Aparent, lucrurile au revenit la normal, Guvernul a repornit Internetul după ce tăiase conexiunile, magazinele s-au redeschis, mijloacele de transport în comun au început să circule din nou.
Bilanțul oficial al ciocnirilor între protestatari și forțele de ordine e de 164 de morți. Alți 2.200 de oameni au fost răniți. Numărul celor arestați nu se știe, dar depășește 3.000.
Putin a reluat discursul oficial al președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev, acuzând o revoltă organizată de forțe din străinătate care ar fi trimis 20.000 de mercenari. Se evită astfel orice discuție despre eventuale nemulțumiri ale populației. Oficial, nu kazahii sătui de corupție și sărăcie s-au revoltat, ci au fost niște agenturi străine care au vrut să dea o lovitură de stat.
Putin le-a spus celorlalți dictatori că doar dacă rămân aproape de Rusia îi poate păstra la putere și interveni împotriva „teroriștilor”
Tokayev, un fost diplomat sovietic în vârstă de 68 de ani școlit la Moscova, care i-a urmat la tron lui Nazarbaiev (dictatorul Kazahstanului între 1990 și 2019), a chemat Rusia în ajutor. Putin a răspuns prompt și a desfășurat circa 3.000 de militari – trupe speciale și parașutiști.
Luni, președintele Rusiei i-a anunțat pe omologii săi din statele CSTO (organizație care reunește Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan) că s-a reușit “prevenirea subminării fundamentelor statului, degradarea completă a situației interne din Kazahstan și blocarea teroriștilor, criminalilor, jefuitorilor și altor elemente infracționale”.
Pornind de la acest punct, Putin le-a fluturat pisica participanților la discuție, avertizându-i că și ei se pot confrunta la un moment dat cu astfel de situații și, deci, ar fi bine să rămână aproape de Rusia, care-i poate ajuta să se mențină la putere: „Desigur, înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a interveni din exterior în afacerile interne ale statelor noastre. Măsurile luate de CSTO au arătat în mod clar că nu vom permite ca situația să fie destabilizată acasă”.
Șeful statului rus și-a marcat astfel teritoriul, semnalizându-le occidentalilor că aceasta este sfera de influență a regimului său, unde va interveni militar de câte ori e nevoie pentru a și-o păstra.