Virusolog român din SUA despre șoșocari: „Nu știu nimic despre medicină, sunt intimidați de fizică și chimie, dar îți dau sfaturi despre boli”

0
1706

Costel Atanasiu, virusolog român din Philadelphia (SUS), cu o consistentă carieră universitară și științifică, îi ridiculizează pe iresponsabilii care, deși sunt „tufă de Veneția” în privința cunoștințelor medicale, îi învață pe medici, ba chiar pe unii cu excelentă reputație, ce trebuie făcut în pandemie! De regulă, habarniștii le spun specialiștilor cât de periculos este vaccinul și cum poți muri sufocat de mască!

Om responsabil, Costel Atanasiu a scris pe Facebook un text din seria celor prin care, de aproape doi ani, încearcă să-i ajute pe oameni să treacă mai ușor prin pandemie. De această dată, el recurge și la arma tăioasă a ironiei, ridiculizându-i pe șoșocarii CapVid.

„Cineva chiar mi-a reproșat că de când a apărut internetul, medicii nu mai au monopolul informației medicale și chiar și o femeie de serviciu poate citi și înțelege un articol științific pe biologie sau medicină”, scrie virusologul român din Philadelphia, originar din Galați.

Textul savuros al lui Costel Atanasiu

„Am fumat o țigară imaginară, am băut 50 ml de whisky reali și mi-am mai revenit. Trebuie să vorbesc ceva despre știință ca să revin pe pământ.

M-am întrebat întotdeauna de ce cred unii care nu știu nimic despre medicină – sau biologie în general – că sunt atât de capabili nu numai să citească, dar chiar să înțeleagă un articol științific, sau, și mai rău, să dea și sfaturi despre anumite boli. Spun asta pentru că îi văd pe aceiași oameni foarte intimidați de fizică și chimie.

Costel Atanasiu

Am ajuns la concluzia că încrederea vine din faptul că în textele de medicină/biologie nu apar formule abstracte pe care nu ar putea să le înțeleagă. Ce văd oamenii în articolele științifice sunt doar… cuvinte; chiar dacă unele sunt tehnice, tot cuvinte rămân. Și de ce n-ar înțelege oamenii niște cuvinte? Cineva chiar mi-a reproșat că de când a apărut internetul, medicii nu mai au monopolul informației medicale și chiar și o femeie de serviciu poate citi și înțelege un articol științific pe biologie sau medicină.

Așa că de aici încolo o să folosesc în discuțiile cu «șoșocarii» cât mai multe formule matematice sau chimice. Aș putea să încep cu formula pH-ului, banalul pH care cică ar ajunge și la valori de 32-35 la unele plante medicinale (mă, ej nebun? :))) ). Problema este că maximul pH posibil e 14, dar astea sunt detalii. :)))

pH = −log [H+]

Doar cu formula asta pierd de mușterii jumătate din nebuni. Dacă mai adaug și formula constantei de disociere, noțiune care apare des când vorbim de interacția dintre două proteine (să spunem proteina spike și receptorul ACE-2), cred că pierd și cealaltă jumătate.

Eu știu cum citesc ăștia articolele: citesc titlul. Eventual mai citesc un pic din introducere și din concluzii. Nu se ating de partea de rezultate, că acolo-i prea complicat ca să înțeleagă.

Haideți să vă spun cum citim noi articolele. Titlul are doar rolul de a ne capta atenția, nimic mai mult. Nu cititm introducerea, pentru că nu are rost, știm deja despre ce este vorba. Nu citim concluziile, pentru că nu ne interesează părerile autorului. Citim doar rezultatele, și poate nici pe acelea în întregime. Ne ducem direct la figurile care apar în articol. Dacă articolul este scris profesionist, explicațiile care apar în legenda figurii trebuie să fie suficiente pentru a o înțelege. Dacă simțim că nu e suficient, citim și textul care însoțește rezultatele.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Judecătoarea care l-a ajutat pei Dragnea să iasă din pușcărie, promovată la șefia Curții de Apel București. S-a ocupat gruparea Savonea din CSM

* Magistrații se solidarizează masiv cu judecătorul Danileț, „executat” de Mafia din Justiție

* AGENȚII HAOSULUI (1). Leșinata Revoluție Neofascistă. De ce au eșuat Batalioanele de Asalt ale AUR în tentativa de ocupare a Parlamentului

* AUR-istul care a vandalizat mașinile de la Parlament e agent vamal la Galați. A venit „înarmat” cu un briceag, seringi, mască de gaze și o stație de emisie-recepție

* Nemernicia propagandiștilor PSD: îi compară pe huliganii AUR cu protestatarii anticorupție din 10 august

* VIDEO. Sorin Grindeanu nu poate arăta cartea pe care ar fi scris-o împreună cu tatăl său! El se ascunde în spatele unei înșelătorii pe care a făcut-o în 2017. Dezvăluirile vin de la soțul lui Clotilde Armand, matematician de elită

* La doar 36 de ani, liderul deputaților PSD are împrumuturi acordate de 800.000 lei. Alfred Simonis a primit cadouri de 135.000 euro

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Patriarhul Constantinopolului despre alde ÎPS Teodosie: „Voci iresponsabile”, care „se înșală amarnic din cauza lipsei de iubire față de semeni”. „Papa ortodox” îndeamnă la vaccinare

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (36) / Moartea lui Milea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here