VIDEO. Violențe teribile în Kosovo: 25 de militari NATO, răniți de protestatarii sârbi. Între atacatori au fost identificați polițiști în civil veniți din Serbia

4
832
Zeci de răniți în rândurile forțelor KFOR din Kosovo după ce mulțimea condusă de polițiști sârbi în civil a atacat cu bâte și cocteiluri Molotov

Incidente extrem de grave au avut loc vineri în Kosovo, unde circa 25 de militari NATO din forțele de menținere a păcii au fost răniți de protestatarii sârbi. În fruntea atacatorilor au fost identificați polițiști în civil veniți din Serbia. Între timp, Belgradul a pus armata pe picior de luptă.

De noua criză se fac vinovate, ca de obicei, ambele tabere. Sârbii au boicotat alegerile locale din Kosovo. În urma refuzului lor de a se prezenta la vot, s-a înregistrat victoria unor candidați de origine albaneză în trei localități cu majoritate sârbă. Când noii primari au vrut să-și ia în primire mandatul, sârbii s-au mobilizat și au trecut la atac.

Forțele de menținere a păcii care protejau primăriile au devenit ținta agresiunilor. KFOR a raportat: „În timp ce contracarau cele mai active elemente ale mulţimii, mai mulţi soldaţi din contingentul KFOR italian şi maghiar au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice, cu fracturi şi arsuri, din cauza exploziei unor dispozitive incendiare“.

Televiziunea de stat sârbă, RTS, a anunțat că doi sârbi au fost răniți în aceste confruntări.

Kosovarii s-au grăbit să-i acuze pe sârbi. Vjosa Osmani, președinta din Kosovo, a scris pe Twitter: „Structuri ilegale sârbe, transformate în bande criminale, au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucici de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei“.

Însă lucrurile nu sunt nici pe departe așa cum le prezintă Priștina (capitala Kosovo). SUA și aliații occidentali le-au reproșat kosovarilor că au contribuit la escaladarea crizei. La alegerile din aprilie, boicotate de sârbi în nordul Kosovo, a fost o prezență la vot de 3,5%, deci irelevantă. Totuși, Priștina a validat alegerile, iar noii „primari” au fost escortați de poliție, care acum e compusă doar din albanezi, după ce sârbii au demisionat în masă din această instituție.

Igor Simici, lider al partidului Lista Sârbă, cel mai mare partid sârb din Kosovo și care e susţinut de Belgrad, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile din nord: „Noi suntem interesaţi de pace, albanezii care locuiesc aici sunt interesaţi de pace, doar el (Kurti) vrea să creeze haos“.

SUA şi aliaţii occidentali, deși susţin independenţa Kosovo, au reproșat Priștinei că impune primari în zonele cu majoritate sârbă fără ca aceștia să aibă sprijin popular și că torpilează eforturile de normalizare a relaţiilor.

În același timp, însă, pe rețelele de socializare au apărut înregistrări în care sunt identificați, în fruntea manifestanților sârbi violenți, polițiști în civil veniți din Serbia. Acest lucru ridică întrebarea dacă nu cumva președintele sârb Aleksandar Vucici nu e implicat de escaladarea acestor violențe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

4 COMENTARII

    • Stiu ce vrei sa spui, e posibil dar nu in tarile civilizate, in Europa in nici un caz. Poate te referi la Myanmar sau China, dar nici in Myanmar nici in China nu conduc crestinii.
      Am vazut reportaje in Indonezia. Crestinii se pling ca sint persecutati de comunitatile musulmane. Invers nu se intimpla.
      Eu nu-i vad bine pe sirbi daca se lasa condusi de albanezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here